Home Nápady do zahrady Vyrobte si chladící box na zahradu i balkon

Vyrobte si chladící box na zahradu i balkon

by Martin Stropko

Letní měsíce jsou nejlepší dobou pro zahradní party, grilovačky i obyčejné oslavy toho, že žijeme. Kromě nejrůznějších laskomin a lahůdek k jídlu je ale třeba zejména v horkých dnech dodržovat pitný režim. Odborníci radí 2,5 až 3 litry tekutin denně. Ideální jsou přiměřeně chlazené nápoje, ale chce se vám v proudu zábavy neustále odbíhat ze zahrady nebo terasy do kuchyně k ledničce?

Vyrobte si zahradní nebo balkonový chladicí box

Zůstaneme-li u piva, je samozřejmě nejpohodlnější vlastnit přenosné chlazení, takzvanou „kostku“. To ale včetně narážecích hlav a dalšího příslušenství stojí kolem 15 000 Kč, takže si je zpravidla můžete jen přát jako dárek na kulaté narozeniny nebo hodně bohatého Ježíška. Existuje i levnější řešení. Použijte běžný přenosný chladicí autobox a vyrobte si z něj balkonovo-terasovou variantu.

Foto: ©Depositphotos.com/ABBPhoto

Foto: ©Depositphotos.com/ABBPhoto

Jednoduchou montáží a konstrukcí získáte chladicí box na pivo, k němuž nepotřebujete elektřinu. Principem je ochlazování 2 navinutých měděných spirál vodou, ochlazovanou z dříve namražených PET lahví. Podle autora tohoto zlepšováku přijde takový „chlaďáček“ zhruba na 1 600 Kč. Pivo či jiná pitná tekutina je okamžitě k odběru, bez hluku a překážejících šňůr.

Chladicí box do auta koupíte ve většině hobby marketů. Musíte do něj vyvrtat otvor o průměru 10 mm, kudy bude přitékat pivo. (1) Na výstupu naproti tomu vyřízněte nebo vytavte otvor podle vámi použitého kohoutu nebo profesionální pípy. (2) Z měděné chladírenské trubky 10 × 1 o délce 8 m si naviňte za sebou dvě spirály. (3) Jako „kopyto“ použijte plastovou odpadní rouru DN 100. Měděná trubka musí být chladírenská, tedy měkká, aby vám šla bez problémů natočit.

Označte si měděnou trubku v polovině, aby obě navinuté spirály měly stejný počet závitů. (4) Výpustný kohout spojte s trubkou pomocí potravinářské hadičky, totéž udělejte na vstupu. (5) Pak už jen do vytvořených spirál zasuňte namražené PET lahve, doplňte celý box vodou a můžete začít i v obýváku čepovat. (6) Konstrukce je levná, rychlá a kdepak na vás s nějakým protivným vedrem.

Rustikální chladič si vyrobíte z už známých dřevěných palet

Podle zahraničního návodu si můžete postavit obdobný rustikální chladič z našeho teď už známého materiálu, dřevěných palet. Budete k tomu potřebovat metr, tužku, kladivo, vrtačku, PVC spojky, plochý šroubovák, kleště, hadici ¾, šrouby a matice. Vyberte si tak 5 až 8 palet v dobrém stavu a s dřevěnými lamelami. Ostříkejte je vodou z hadice a potom z nich odstraňte staré hřebíky.

Z předem nakoupené autochladničky odpreparujte veškerou výbavu. Pečlivě si materiál změřte a začněte stavět nohy a rám budoucího chladiče. Odřežte pilkou lištu z palet na obou koncích, pak rozřežte 8 lamel z palety a udělejte z nich nohy. Poté je společně pod úhlem 90 stupňů, pomocí lepidla na dřevo a vrutů, připevněte k rámu. Boční a zadní ozdobné lamely připevněte přes sebe tak, aby výsledný efekt připomínal žaluzii. Svůj výtvor nalakujte, případně vhodně namořte.

Nápoje si ochladíte, ale co pomůže proti úmornému vedru vám? Nainstalujte si na slunečník, altán, pergolu nebo zahradní stan mlžící sadu. Ochladíte s ní externí prostory, třeba terasu, zahradu nebo balkon, a to až o 10 °C. Možná jste se s mlžením setkali na zahrádce některé z restaurací ve městě. Pořídíte ji už za cenu kolem 600 korun. Funkci mlžení má ale i mnoho zahradních sprch. Taková sprcha s přidanou mlžící sadou stojí ještě o dvě stovky víc.

Trávíte vedra na terase nebo zahradě s vychlazeným nápojem v ruce, který jste vytáhli z vlastnoručně dělaného chladicího boxu? Napište do komentáře pod článkem, odkud jste čerpali inspiraci a poraďte ostatním čtenářům s výrobou.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť