Home Ložnice inspirace Jaké světlo je ideální do ložnice? Poradíme vám.

Jaké světlo je ideální do ložnice? Poradíme vám.

by Martin Stropko

Špatně vyřešené světlo v ložnici vám může dost znepříjemnit život. Jestli máte vypínač hlavního osvětlení pouze u dveří, tak to jistě znáte. Venku už je tma, na hodinách 00:00, a tak jdete do postele. V ložnici u dveří si rozsvítíte hlavní světlo, pak musíte jít k posteli rozsvítit lampičku, zase se vrátit ke dveřím a zhasnout hlavní světlo. Až potom můžete konečně jít do postele.

Nebo celý ten proces obejdete tím, že do postele tápete po tmě. V tom případě vám však hrozí nebezpečí, že si okopete palce u nohou nebo omlátíte holeně o roh postele. Máte to doma podobné? Tak se podívejte, jak tento problém vyřešit.

Benson_miestnosti_dub_monastery_cierna

 

Jak vybrat kvalitní osvětlení do ložnice?

Osvětlení ložnice se odvíjí od toho, jak je zařízená. Máte v ní jenom postel s nočními stolky? Pak nepotřebujete hlavní osvětlení a vystačíte si s lampičkami u postele ovládanými od dveří. Jestli máte v ložnici skříň nebo jiný úložný prostor, potřebujete ho dostatečně osvětlit. Stačí obyčejná nebo úspokdrná žárovka o výkonu 100 až 150 W.

Osvětlení úložných prostor může být zabudované, dodržujte ale požadavky požární bezpečnosti. Zdroje i kabely musí být dostatečně izolované a všechny použité výrobky musí mít atest na instalaci do nábytku.

V ložnici nepoužívejte LED zdroje světla, a to ani orientační svítidla nebo dekorační řetězy či LED pásky. Obsahují totiž modrou složku, která omezuje tvorbu melatoninu. Ten utlumuje tělo a připravuje ho ke spánku. Pokud je použijete, vyberte alespoň ty se žlutým teplým světlem.

323563097_v2

 

Osvětlení musí v ložnici vytvořit příjemnou uklidňující atmosféru. To zaručí kompaktní zářivky s teplou bílou barvou (2500 – 2700 Kelvinů). Intimní atmosféru dotvoří svítidla se stmívačem. Jestli často chodíte na záchod a jste zvyklí spát se zataženými závěsy nebo žaluziemi, oceníte ve tmě orientační svítidlo se senzorem pohybu.

Stropní světlo do ložnice nesmí oslňovat

Hlavní světlo v ložnici nemusí být tak silné. Centrální osvětlení slouží k celkové orientaci v místnosti. Hodí se velkoplošná svítidla s malým jasem, která vyzařují neostré a pocitově příjemné světlo. Když máte vysoké stropy, můžete si dovolit honosné lustry, jinak jsou lepší přisazená stropní svítidla, která prostor opticky zvětší.

V případě hlavního osvětlení je dobré mít vypínač také u postele, abyste nemuseli tápat ve tmě. Nebo si pořiďte svítidlo nebo žárovku na dálkové ovládání. Jednoduše je zapnete i vypnete z pohodlí postele, případně ztlumíte jas nebo změníte barvu světla.

picid_698157_x_1000_type_color_image

 

Lampičky u postele – četba povolena

Lampičky musí zaručit dobrou zrakovou pohodu při čtení i v případě, že změníte polohu těla. Měly by být směrovatelné, nejlépe s polohovatelným nebo kloubovým ramenem. Tak si posvítíte přesně tam, kam potřebujete.

Také by neměly oslňovat partnera, který už chce spát. Proto by mělo být stínítko neprůhledné a ze stran zcela zakrývat světelný zdroj. Lampičky mohou stát na nočním stolku nebo jsou zabudované v čele postele nebo připevněné ke zdi. Neměly by však být přímo nad vámi.

picid_766128_x_1000_type_color_image

 

Osvětlení toaletního stolku – aby líčení bylo dokonalé

Pro osvětlení toaletního stolku je nejlepší denní světlo, protože nic nezkresluje. Proto volte plnospektrální žárovky nebo žárovky s co nejvyšším Ra (minimální hodnotou je Ra 80). Světlo nesmí dopadat přímo na zrcadlo, ale na osobu sedící u stolku. Osvětlete ho nejlépe pomocí dvou lineárních žárovek po obou stranách zrcadla.

K osvětlení použijte halogenovou nebo kompaktní žárovku. Vhodný je i LED pásek nebo LED žárovky. Zvolte takový zdroj světla, který vám vyhovuje. Lepší je studené světlo.

379492089_v2

 

Dekorativní osvětlení pro navození intimní atmosféry

Dekorativní osvětlení je v ložnici dobré pro navození romantické atmosféry. Použít můžete různé dekorační stolní lampy, světelné obrazy nebo řetězy s různě barevným světlem. Řetězy namotejte na čela postelí, na větve postavené u postele nebo kamkoliv, kde se vám budou líbit. Některé postele mají dekorační světlo přímo zabudované.

Používáte v ložnici dekorační světlo, nebo vám to přijde zbytečné? Podělte se s ostatními čtenáři o váš názor v komentáři.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť