Home Nápady do zahrady Škůdci v zahradě? Zkuste tyto tipy

Škůdci v zahradě? Zkuste tyto tipy

by Martin Stropko

Zahrádkaření je u nás jedním z nejoblíbenějších koníčků. Existují velké kolonie v okolí měst a téměř při každém domě najdete zahradu. Všude tam se ale v závislosti na počasí více nebo méně vyskytují hmyzí škůdci. Jak před nimi nejlépe ochránit vzácnou a vlastnoručně vypěstovanou úrodu? Vedle chemii vyzkoušejte i některý z lidových receptů, osvědčily se.

Budoucí dobrá úroda začíná již nákupem kvalitní sadby

Váš budoucí pěstební úspěch podmiňuje již nákup sadebního materiálu. Vybírejte, stejně jako při pokojových rostlinách, zdravé jedince, které škůdcům nepodlehnou tak snadno. Semena v kapsách od specializovaných firem mají za sebou chemickou ochranu. Ověřte si, že obdobně máte ošetřené i sadba brambor nebo česneku.

Foto: ©www.pixabay.com

Foto: ©www.pixabay.com

Největším nepřítelem je háďátko, které likvidují přípravky na bázi síry. Mezi prostředky na moření česnekového sadby patří i roztok hypermanganu.

  • Vybírejte zdravou a silnou sadbu
  • Nezapomeňte na vhodné stanovisko
  • Samozřejmostí je hnojení, zálivka a preventivní kontrola
  • Při česneku používejte pouze mořenou sadbu

Nepodceňujte ani takovou základní věc, jako je výběr ideálního stanoviska. Rostliny umístěte podle jejich požadavků, správně je hnojte a pravidelně zalévejte. Při prevenci před škůdci nezkazíte nic ani pravidelnou kontrolou.

Domácí zahrádky nejčastěji napadají ve velkém množství mšice

Téměř na všech druzích rostlin v zahradách škodí nejčastěji mšice. Malé potvůrky mohou masivně rozmnožit, škodí sáním a často přenášejí různé nemoci. Jsou neskutečně plodné a napadají ovocné dřeviny, ale i okrasné rostliny nebo jehličnany. Pro boj s těmito škůdci využijte mnoho chemických přípravků nebo lepových desek ze speciálních prodejen.

picid_747007_type_color_image

 

Jste nepřátelé chemie ve své blízkosti? Bojujte s hmyzími nájezdníky v zahradě snadno dostupnými, lidovými prostředky. Nejjednodušší na mšice je mýdlový nebo saponátový postřik. Smíchejte 2,5 litru vody s lžící tekutého mýdla nebo jara a postřikujte nejlépe jednou týdně večer obě strany listů.

Zabírá mýdlo, jedovatý nikotin z nedopalků, ale i jiné rostliny

Hmyzu nevoní ani další prostředek z „lidové“ dílny. I když kouření není už příliš v módě, jistě najdete v okolí cigaretové nedopalky. S jejich vývarem ve vodě poté zacházejte stejně jako s mýdlovým postřikem. Nikotin obsahují i sušené tabákové listy, ze kterých si snadno připravíte výluh do rozprašovače.

Foto: ©www.pixabay.com

Foto: ©www.pixabay.com

Mšicím nevyhovuje ani hořký postřik z pelyňku. Připravíte z deseti deka čerstvých listů a 1,5 litru vody. Podobně funguje i postřik z čerstvých rajčatových listů, který mšice zahubí. Zeleninu ochráníte i jinými rostlinami, které vysadíte v těsné blízkosti. Mšice tak odradí například aksamitník čili afrikán, lichořeřišnice, pažitka nebo fenykl.

5 šetrných a dostupných prostředků k ochraně zahrad před škůdci:

  • Mýdlo, saponát
  • nikotinový výluh
  • Postřik z pelyňku
  • výsadba aksamitníku
  • Lichořeřišnice, pažitka, fenykl

Nezvanými hosty jsou také zhruba půl milimetru velké roztoče. Jejich přítomnost poznáte podle pavučinek na spodní straně listů, které žloutnou a usychají. Při pěstování brukvovitých rostlin jsou nepříjemné drobné a skákavé skočky. Stejně jako larvy běláska zelného požírají napadené rostliny. Na skočky funguje vápenný prach, housenky musíte sbírat.

picid_708267_x_1000_type_color_image

 

Zřejmě nejznámějším hmyzím škůdcům brambor je mandelinka bramborová. Její žravé larvy nechají bez vašeho zásahu z rostlin jen stonky. Nejjednodušší je pravidelný sběr, ale pohodlný je časný postřik. Milujete rajčata? Pak si dávejte pozor na housenku motýla Tuta macaluta. Je to makadlovka a její housenka vyžírá v listech chodbičky.

Jakým způsobem se staráte v sezóně o to, aby vám škůdci nezlikvidovali úrodu? Napište do komentáře pod článkem, zda využíváte i lidové prostředky a poraďte ostatním čtenářům.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť