Home Nápady do zahrady Vyrobte si mobilní ohniště z bubnu pračky

Vyrobte si mobilní ohniště z bubnu pračky

by Martin Stropko

Dnes už téměř nezbytnou součástí venkovního posezení na zahradě či na betonové terase je ohniště. I obyčejný špekáček, opečený večer u praskajícího ohně, se stane hlavně pro děti nepřekonatelnou lahůdkou. Pokud nemůžete nebo nechcete stavět ohniště klasické, vyrobte si nebo kupte přenosné. Na trhu najdete třeba i přenosné krby, mísy na oheň nebo různé nádoby či drátěné koše.

Příjemnou atmosféru posezení u ohně nahradí jen máloco

Designová přenosná ohniště mohou být také skvělým exteriérovým doplňkem a oheň netradičním zdrojem osvětlení. Ať už umělá nebo klasická ohniště jsou nejčastěji z kovu, kamene či skla. Lze je umístit kamkoli, třeba i na dřevěnou terasu. Nenechávají totiž za sebou spáleniště. Přenosné ohniště musí být stabilní, odolné proti převrhnutí a vůči velmi vysokým teplotám. Neměl by mu chybět ani  tepelný štít, který izoluje nádobu s ohněm od okolního prostředí.

Foto: ©Depositphotos.com/cokacoka

Foto: ©Depositphotos.com/cokacoka

Při nákupu neberte hned první, pokud možno co nejlevnější model. Mívají totiž někdy na povrchu nekvalitní lak, který odprýská nebo si jej vpálíte do steaku. Ceny kvalitních přenosných ohnišť se pohybují od několika tisíc korun a můžete je v podstatě ihned používat. Běžné přenosné venkovní ohniště, železný koš o průměru 40 cm a výšce 54 cm, dostanete za cenu kolem 1 200 Kč.

Venkovní kovové ohniště nezničí na zahradě váš trávník a můžete v něm topit celými špalky dřeva. Jeho součástí bývá i vložka na opékání, kterou zavěsíte za vrchní část nádoby. Zajímavé je ocelové venkovní přenosné ohniště s obchodním názvem Soptík, kde středovou nádobu na dřevo, zakrývá drátěné víko na ochranu před jiskrami. Výrobek koupíte do 1 300 Kč.

Většinu zahradních ohnišť vyrábí firmy z oceli a dalších kovových materiálů. V obchodech najdete ale i produkty z betonových monolitických prefabrikátů, skla či kamene. Trendem je tu univerzální design, který se hodí k většině typů exteriéru. Záleží na vašem osobním vkusu. Palivem je klasicky dřevo nebo dřevěné uhlí, ale třeba i část zahradního odpadu. Popel je pak skvělým hnojivem.

Pro ohniště z prefabrikátů musíte nejdříve připravit rovný povrch

V hobby marketech je k dostání moderní přenosné venkovní ohniště, jehož cena začíná na 3 000 Kč. Je odolné vůči rozmarům počasí a jeho součástí je venkovní topeniště s grilem, kde můžete smažit a opékat jako ve své kuchyni i na běžné pánvi. Prefabrikované ohniště většinou koupíte rozložené a musíte pro něj předem připravit pevný podklad, nejlépe dlažbu. Hmotnost celého takového krbu se pohybuje kolem 300 až 600 kilogramů.

Foto: ©Depositphotos.com/Sportactive

Foto: ©Depositphotos.com/Sportactive

Jste řemeslně zruční? Vyrobte si venkovní ohniště ze starého bubnu pračky. Jádro práce zůstane vždy stejné. Tedy vypreparovat, obrousit, začistit, připevnit nožičky a poté nabarvit žáruvzdorným nátěrem. Budete k tomu potřebovat buben z pračky, kotoučovou brusku, drátěný kartáč nebo brusný papír, ocelové trubky či profily na nožičky, svářečku na ně a kvalitní žáruvzdornou barvu.

            5 kroků, jak zužitkovat starý buben od pračky, který jinak skončí na skládce:
•    Buben vyčistěte, odstraňte všechno z plastu a veškeré usazeniny
•    Bruskou odřízněte vše, co překáží, nebo co se vám nelíbí
•    Zbruste všechny ostré hrany dohladka a celý buben zbavte povrchových nečistot
•    Nařežte si ocelové profily či trubky a přivařte je ke dnu bubnu jako nožičky
•    Natřete buben kvalitní žáruvzdornou barvu a pozor při opékání

Ohniště se vůbec ve světě dělají z ledasjakého materiálu. Najdete je například na starém stavebním kolečku, samozřejmě u toho bez pneumatiky. Ideální je i starý barel, kterému dole vyříznete okénko pro přisávání vzduchu. Ohniště si kutilové staví i z velkých nákupních vozíků ze supermarketu, či ze svařených starých disků kol z nákladního automobilu. Velice efektně vypadá parkové ohniště, uložené ve velkém železném modelu námořní lodi.

Při nákupu dávejte pozor na laciná ohniště, která slouží v podstatě jen jako větší gril. Ohniště musí vydržet vytápění dřevem i běžné venkovní podmínky. Levné výrobky jsou dobré jen na vyhřívání uhlím. Opravdu odolný krb skvěle doplní váš nový zahradní nábytek. Krb je nejlépe dvouplášťový, má ohniště obložené šamotem, spodní přívod vzduchu do ohniště a popelník. Z plochy ohniště také nesmí při běžném provozu vypadávat uhlíky.

Podařilo se vám vyrobit domů na zahradu přenosné ohniště? Napište do komentáře pod článkem, jak se vám na něm griluje, a poraďte ostatním čtenářům.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť