Home Dekorace do bytu a bytové doplňky :) Dekorační světla – vytvořte si příjemnou atmosféru doma

Dekorační světla – vytvořte si příjemnou atmosféru doma

by Martin Stropko

Dekorační osvětlení slouží jako doplněk k hlavnímu světlu. Většinou si u něj nepřečtete knížku, ani nevyluštíte křížovku. Podílí se totiž hlavně na vytvoření příjemné atmosféry v bytě. Pohrajte si s jeho umístěním a výběrem žárovek. Využijte možnost stmívání a přepínání různých barev. Dekorační světla koupíte samostatně i jako součást nábytku.

Jak světlo působí na psychiku lidí

Pomocí barevných světel docílíte pozitivních i negativních nálad. Mezi uklidňující barvy patří zelená, modrá a fialová. Červená a oranžová jsou povzbuzující a žlutá neutrální. Při výběru barvy se řiďte vlastní intuicí. Vždy na vás musí působit příjemně. Barva světla by neměla být příliš sytá, aby nevyvolávala klamavé dojmy z interiéru.

Čím blíže je světlo k člověku, tím více narůstá pocit intimity. Nejintimnější je prostředí, kdy světlo umístíte do výšky asi 60 cm nad zemí. Pokud jsou světla do 120 cm nad zemí, tedy v úrovni hlavy sedícího člověka, působí prostředí důvěrně. Svítidla umístěná ve výšce stojící postavy vytváří dojem soukromého prostředí. Pokud jsou světla výše, než je dosah ruky, tedy nad 240 cm, necítíte pocit intimity a soukromí. Pak si můžete připadat jako ve veřejném prostředí.

ASM_ABW_Dorade_WW

 

Z jakých světel můžete vybírat?

Svítidla zabudovaná v nábytku jsou vnější a vnitřní. Slouží hlavně k osvětlení pracovní plochy v kuchyni a vnitřních prostor šatních skříní, knihoven a vitrín. Po správném umístění však působí i dekorativně. Některá svítidla použijete přímo jako dekorační. Většinou mají tlumené světlo, které může být barevné. Světla namontujete přímo na plochu nábytku pomocí vrutů či lepidla, nebo je vložíte do předem připravených otvorů.

Dekorační osvětlení můžete nainstalovat také do stavební konstrukce. Jedná se hlavně o svítidla ve stropních podhledech a nikách. Využijete je i pro nasvícení obrazů, soch nebo jiných uměleckých předmětů. Výhodou tohoto řešení je, že nevnímáte svítidlo samo o sobě, ale pouze osvětlené plochy.

Jako dekorační prvek funguje i svítící nábytek, který využívá propustnosti světla některých materiálů. Světelným zdrojem je většinou úsporná zářivka, která je napájena kabelem ze sítě nebo vlastní baterií. Efektivní je také použití LED žárovek, u kterých lze měnit intenzitu a barvu světla podle nálady.

V dekoračních svítidlech jsou nejčastěji LED žárovky a pásky. Šetří náklady na energie a jsou poměrně malé. Snadno vytvoříte dekorační osvětlení nik, podhledů či obrazů nebo funkční osvětlení skříní, polic či kuchyňské linky. Studené LED světlo byste neměli používat v ložnici kvůli modré složce světla, která brání tvorbě melatoninu. Nevýhodou LED žárovek a pásků je vyšší cena oproti klasickým žárovkám a zářivkám.

Kromě klasických LED žárovek a pásků, zářivek a halogenových žárovek, které ovládáte pomocí klasického spínače, můžete použít žárovky ovládané dálkovým ovládačem, telefonem, tabletem nebo hlasovými povely. Tyto systémy jsou sice dražší, ale cenu vykompenzuje maximalizace pohodlí a jistá návratnost financí z uspořené energie.

Žárovka, kterou ovládáte pomocí klasického ovladače, zvládá čistě bílou barvu a základní RGB barvy. Ty namícháte až na 16 odstínů. Je stmívatelná a má 4 programy na změnu barvy. Pořídíte ji od 200 Kč.

Pětimetrový LED pásek s dálkovým ovladačem, kterým ovládáte jas a barevnost, koupíte za 1500 Kč v sadě se vším, co potřebujete k instalaci. Uchytíte ho do úchytů a adaptér vložíte do zásuvky. Pásek se uchycuje pomocí lepicí pásky nebo sadou příchytek se šroubky.

Pomocí iPhonu a iPadu můžete ovládat například žárovky Philips Hue. Mají intenzitu světla 600 lumenů a nabízí světlo od teplé po studenou bílou a širokou škálu barev. Dopředu si nastavíte několik barevných schémat, mezi kterými můžete rychle a jednoduše přepínat. Sadu tří žárovek spolu s potřebným vybavením pro instalaci pořídíte za 4800 Kč.

Galino_C_WE_WE

 

Využití dekoračního osvětlení

LED diody a pásky využijete k osvětlení nik a stropních podhledů. Pokud diody nainstalujete v pravidelném nebo náhodném rozmístění, vytvoříte velice efektní „hvězdné nebe“. Můžete použít různé LED žárovky s jakoukoliv barvou světla.

Televizi byste neměli sledovat v úplné tmě. Proto nasviťte stěnu za televizí tlumeným světlem, kterým vyrovnáte vysoký kontrast mezi jasem obrazovky a stěny. Použijte k tomu dekorativní světla. Těmi nasvítíte také police v televizní stěně nebo knihovně.

V dětském pokoji navodíte pomocí dekoračního světla psychickou pohodu dítěte při usínání. Svítidla zajistí také bezpečný noční pohyb po pokoji. Použijte nástěnné svítidlo, svítící hračku, noční lampičku nebo orientační světlo do zásuvky.

V ložnici využijete dekorační světlo k navození intimní atmosféry a snadnějšímu pohybu ve tmě. Použijte svíčky, orientační svítidlo o malé intenzitě světla, podsvícený nebo svítící obraz nebo čelo či rám postele, dekorační lampu nebo světelný řetěz. LED svítidla sloužící jako orientační světlo můžete umístit co nejníže k podlaze, a to do výšky zhruba 20 – 30 cm.

V koupelně vyvolá dekorační osvětlení relaxační náladu. Nasvětlete nábytek, podhled nebo výklenek, ve kterém máte vanu. LED diody můžete snadno zabudovat do spár obkladů a dlažeb. Čtyři LED světla se studenou bílou barvou včetně trafa seženete za 1200 Kč. Vybrané svítidlo musí mít krytí nejlépe IP66, které zaručí voděodolnost.

Používáte žárovky na dálkové ovládání? Poraďte ostatním čtenářům v komentáři, na co si mají dát při nákupu pozor.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť