Home Obývák inspirace Zařiďte si domácí knihovnu s evidencí knih

Zařiďte si domácí knihovnu s evidencí knih

by Martin Stropko

Máte knihy na stole, křesle a pohovce, ale i v krabicích pod postelí? Je načase dát je na důstojné místo a udělat si v nich pořádek. Pak už se vám nestane, že nevíte, co za knihy máte, kde je máte, a komu jste je případně půjčili.

Po pořízení nové knihovny roztřiďte knihy logicky do jednotlivých polic. Ušetříte si čas a nervy při jejich následném hledání. Díky správné organizaci budete přesně vědět, kam pro kterou knihu sáhnout. Jako první oddělte odbornou literaturu od krásné.

160766460

 

Vědeckou literaturu roztřiďte podle oboru, váhy a rozměru knihy a četnosti využívání. Největší a nejtěžší knihy patří logicky do spodních polic. Často používané encyklopedie, slovníky a jazykové příručky umístěte do jedné police, zbytek již roztřiďte podle oboru. Lehčí knihy dejte do horních polic, těžší do spodních. Malé a málokdy používané knihy uložte do nejhornějších polic.

Pokud se vám stane, že si koupíte odbornou knihu a k podobným knihám se již nevejde, máte dvě možnosti. Buďto založte novou sekci stejného oboru v jiné polici, případně proberte staré knihy a ty, které téměř nepoužíváte, uložte do krabice. Tu dejte například do komory nebo na půdu.

Krásnou literaturu roztřiďte na poezii a prózu, a poté abecedně podle autora. Pro snadnější orientaci oddělte českou literaturu od zahraniční. Jestli si nevíte s některými knihami rady, vytvořte pro ně zvláštní místo, kam je budete odkládat. Snažte se však, aby se množství těchto knih nezvětšovalo, jinak naruší veškerou organizaci.

751115049

 

Přehlednost knihovny se i přes všechnu snahu vytrácí s narůstajícím množstvím knih. Abyste tomu zabránili, můžete jednotlivé sekce označit různými štítky, například samolepkami nebo cedulkami.

Kupujete si jen knížky úzce vyhraněného stylu? Pak pro vás členění nemá příliš význam a stačí, když knihy naskládáte do knihovny podle hmotnosti a rozměrů. Pohrajte si ale třeba s umístěním knih do polic podle barevnosti hřbetů. Vytvoříte tak zajímavá barevná schémata. Jestli se vám přílišná barevnost nelíbí, nebo máte staré knihy s poškozenými obaly, tak všechny knihy zabalte do podobných ši stejných obalů a hřbet nadepište stejným písmem.

Jak na evidenci knih?

Jednotlivé knihy můžete zanést na papírové kartičky a ty založit do katalogu. Proč se s tím ale v dnešní době zdržovat, když existuje spousta programů, které to udělají za vás? Práce s nimi je rychlejší a pohodlnější. Pokud zvolíte internetovou verzi programu, budete mít navíc seznam všech svých knih neustále po ruce.

610664553

 

Vyzkoušejte například online Databázi knih. Po registraci můžete hodnotit knihy a psát k nim komentáře, vést si seznamy přečtených, čtených i oblíbených knih a autorů, nakupovat a prodávat knihy v bazaru, soutěžit o nové knihy, psát recenze a povídat si o knihách s ostatními uživateli.

Přes mobilní verzi pro Android můžete v knihkupectví vyfotit kód ISBN a automaticky se vám zobrazí její profil s hodnocením a komentáři. Po přihlášení pak s knihou pracujete stejně jako na webu.

Používáte nějaký program na evidenci knih? Podělte se s ostatními čtenáři o vaše zkušenosti v komentáři pod článkem.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť