Home Ložnice inspirace Stojací lampa dodá vašemu bydlení styl.

Stojací lampa dodá vašemu bydlení styl.

by Martin Stropko

V moderních bytech 21. století by neměly chybět jako jeden ze světelných zdrojů i stojací lampy. Ty jsou na trhu už dlouho, ale nyní vlastně spojují praktičnost a stylové trendy. Pokud chcete doma sladit stojací lampu se stolní, vyberte si jeden z mnoha kompletů, který obsahuje obojí ve stejném stylu. Jinak se hodí jak do obývacích pokojů, tak třeba i do chodby, síně nebo haly.

Spolu s lampou kombinujte v místnosti nejvíce tři odstíny

Stojacím lampám najdete místo i v ložnicích či pracovnách, ale čím dál častěji i v prostoru dětského pokoje. Je jen na vás, pro jaký design stojací lampy se rozhodnete, záleží jen na vaší představivosti a potřebě. Stojací lampa se stmívačem i bez stmívače, lampy klasického provedení se standardním bílým světlem, ale i ty, kde vás okouzlila síla barev. V místnosti ale kombinujte nejvíce tři odstíny.

 

Mohou být různě vysoké, mají různou intenzitu osvětlení, různorodý design a nabízí se možnost výběru barev i materiálu. V řadě místností najdou uplatnění lampy se stmívačem. Mají totiž hodně výhodnou regulaci osvětlení. To se vám bude hodit třeba u sledování televize, posezení s návštěvou, nebo při relaxaci. Pro čtení nebo ruční práce využijte lampu na plný výkon.

Stojací lampa už dávno není jen dekorativní osvětlení místnosti. Pokud poskytne rozptýlené světlo a zdroj pro silnější žárovku nad 60 W, využijete ji také jako hlavní světelný zdroj. Lampa musí být ale stabilní a tím pádem i těžší. Hodí se třeba do místností s nízkými stropy. Pro snadnější přesuny j někdy výrobci vybavují kolečky.

Dekorativní lampu poznáte podle stínidla z matného nebo méně průsvitného materiálu. Díky němu svítí jen tlumeným světlem, takže neslouží ani jako hlavní osvětlení, ani ke čtení. Stínidlo je z barevného skla, perleti, ratanu, bambusového vlákna nebo jiných přírodních materiálů. Pořiďte si lampu, která tvarem, barvou i stylem zapadne, nebo naopak bude vyčnívat.

Lampa s pohyblivým ramenem vám posvítí na oblíbené čtení

Ke čtení knížky využijete lampu s pohyblivým ramenem, díky kterému si posvítíte přesně tam, kam potřebujete. Stínidlo by mělo být dostatečně hluboké a neprůhledné, abyste neviděli zdroj světla. Ke čtení je vhodná úsporná žárovka nebo zářivka o výkonu 65 nebo 70 W a intenzita osvětlení třeba v ložnici by měla být kolem 300 luxů.

picid_673398_x_1000_type_color_image

 

Pokud máte šikovné ruce, vyrobíte lampu téměř z čehokoliv, fantazii se meze nekladou. Stačí si jen koupit elektrické vedení s objímkou a vymyslet, z čeho lampu vyrobíte. Stínítko, které zavěsíte na jakýkoliv stojan, vyrobíte z dýhových pásků, které se dají koupit na internetu. Jednotlivé pásky připevníte k dřevěnému kruhu sešívačkou nebo malými kovovými sponkami.

Stojací lampy s cylindrem mohou být v různém provedení. Od retro, vintage, romantické až po nadčasový design. Neodolatelně vypadají ty, které mají dřevěnou nohu a cylindr z režného plátna, ale ani kovová v patinované úpravě není nehezká. Velmi časté využití nalézají právě tyto lampy v obýváku, kde poblíž stojí pracovní stůl nebo rovnou v kancelářích.

Stojací lampy vnáší světlo do každého domova. Jsou nejen praktické, ale mnohdy i dominantním prvkem místností. Do obýváku si pořiďte i doplňková a dekorační světla, kterými osvětlíte zákoutí a vitríny, výklenky, stropní podhled nebo nábytek. Světla poslouží především k navození té správné atmosféry, proto zvolte spíše LED pásky s možností změny barvy a intenzity světla.

picid_772305_x_1000_type_color_image

Podlahové lampy umístěte u manželských postelí z každí strany lůžka

Nástěnnou nebo stojací lampu využijete pro čtení i v rampě nebo na polici nad postelí v ložnici. Pokud se vám líbí lampy podlahové, umístěte je u manželských postelí z každé strany lůžka. Hodně náruživým čtenářům šetří zrak také stojací lampy s polohovatelnými stínítky. Vyrábí se z barevného nebo mléčného skla, kovu, látek či papíru a mohou být i skvělá dekorace.

Využíváte také doma stojací lampy, a jaký typ se vám nejvíce zalíbil? Napište do komentáře pod článkem, jaký jste měli úspěch, odkud jste čerpali inspiraci a poraďte ostatním čtenářům.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť