Home Nápady do zahrady Jak vybrat relaxační lehátko?

Jak vybrat relaxační lehátko?

by Martin Stropko

Cítíte se po náročném pracovním dni unavení a úplně bez energie? Zkuste ji třeba dobít venku na zahradním lehátku. Složte se na chvíli do něj, zadívejte se na volnou oblohu a relaxujte. Zahrada nebo terasa vám k tomu poskytne ideální prostor. Lehátko doplňte slunečníkem a můžete si tu číst v klidu svou oblíbenou knihu nebo časopis, odpočívat nebo jen tak lenošit.

Polohování lehátka v zádové oblasti vám zajistí pohodlí

Při výběru zahradního lehátka si všímejte ergonomie a přirozeného tvarování lehátka. Pohodlí vám přinese polohování opěradla v zádové oblasti a výjimkou není ani polohování nohou. Pozornost věnujte i materiálu, jeho kvalitě, s tím související nenáročnosti údržby a také skladování. Vyberte si podle designu a stylu, který vám nejlépe vyhovuje.

picid_741367_x_1000_type_color_image

 

Na současném trhu najdete lehátka z různých materiálů, nejčastěji klasického dřeva, ratanu, kovu nebo bambusu. Výrobci je tvarují tak, aby vyhovovala přirozenému zakřivení vaší páteře a vy se na nich cítili pohodlně a uvolněně. Velké zahradní postele a pohovky dostanete obvykle v kombinaci několika materiálů, například ratanu a textilií. Je pro ně typické luxusní zpracování a velký rozměr.

Pokud preferujete přírodní materiály, pořiďte si dřevěné zahradní lehátko. Hodí se vlastně všude, na terasu k domu, zahradu i pod pergolu. Celoročně je využijete přesunem do zimní zahrady. Vyrábí se klasicky ze smrku či borovice, ale často i z tropických tvrdých dřevin jako jsou teak, eukalyptus či akácie. Lehátka vyžadují pravidelné ošetřování olejem pro dřevěný zahradní nábytek.

picid_767999_x_1000_type_color_image

 

Zvažte koupi dřevěného lehátka opravdu dobře a rozmyslete se, jestli se péči o nábytek budete moci věnovat podle nutné potřeby. Ceny nejsou závratné, ale odráží se v odolnosti lehátek vůči vnějším vlivům a jejich životnosti. Pořídíte je nejčastěji za ceny kolem 2 800 Kč.

Ratanová lehátka snadno unesete a jsou nenáročná na údržbu

Oblíbená jsou velice elegantní ratanová zahradní lehátka. Vyrábí se z umělého nebo přírodního ratanu, nejčastěji v kombinaci s pohodlným polstrováním. Skvěle se hodí i do interiéru či zimních zahrad. Lehký a na údržbu nenáročný ratan snese bez problémů venkovní prostředí a stačí jej pouze otírat. Lehátko z ratanu vás přijde zhruba na 3 100 Kč.

picid_765368_x_1000_type_color_image

 

Nenáročnou údržbou vás potěší i celokovová zahradní lehátka, vyrobená z oceli, hliníku a různých slitin, doplněná polstrováním. Výrobci využívají i kombinací kovového rámu a textilní výplně. Pro moderní domy se hodí například lehátka polohovatelná nebo houpací, jako novinku pořídíte kovová lehátka s textilním nebo ratanovým výpletem. Stojí od 800 do 1 900 Kč.

Bambusové lehátko skvěle vypadá a uspokojí i náročnější zákazníky

Patříte mezi milovníky bambusu? Zahradní lehátko z tohoto materiálu nejen skvěle vypadá, ale má i nízkou hmotnost a není náročné na údržbu. Moderní tvary uspokojí i náročnější zákazníky. Musíte počítat s investicí přibližně 1 700 Kč za jeden kousek.

picid_708273_x_1000_type_color_image

 

Mezi nejlevnější, ale u řady lidí proto stále oblíbená, patří plastová zahradní lehátka. Nejsou zrovna  nejstabilnější a nejpevnější, ale výhodou je jejich nízká hmotnost při přesunech. Snadno je také po znečištění omyjete. Cenové relace se pohybují zhruba od 1 200 do 1 900 Kč.

Zahradní lehátka jsou nezbytným doplňkem vaší zahrady nebo terasy. Pokud si dobře pohlídáte spolehlivost, kvalitu a ergonomické vytvarování, bude se vám na nich pohodlně odpočívat. Ať už na sluníčku, nebo ve stínu s knížkou, u bazénu nebo v zimní zahradě.

Odpočíváte doma také na pohodlném lehátku? Napište do komentáře pod článkem, jaké jste si pořídili a poraďte s výběrem ostatním čtenářům.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť