Home Dekorace do bytu a bytové doplňky :) Jak na kombinace barev v domácnosti? Inspirujte se!

Jak na kombinace barev v domácnosti? Inspirujte se!

by Martin Stropko

Pomocí barev opticky zvětšíte malý prostor, snížíte vysoké stropy nebo rozšíříte úzký pokoj. Pomocí správných barev také projasníte tmavé prostory. Kromě toho mají barvy vliv i na vaši psychiku, takže je nevybírejte podle módních trendů, ale podle vašich potřeb. Jen tak se budete doma cítit dobře. Jestli si na kombinace barev netroufáte sami, zkuste online aplikace, nebo se obraťte na bytového architekta.

BARLY_OBYVACIA_STENA_DUB_SAN_REMO_SVETLY

 

Barvy a trocha psychologie

V některých bytech je vám příjemně, jinde pociťujete úzkost nebo smutek. Proč? Protože jste podle vrozeného temperamentu sangvinik, melancholik, cholerik nebo flegmatik. Každý osobnostní typ pak vnímá barvy jinak.

Nejbližší barvou melancholiků je modrá. Působí uklidňujícím, zdrženlivým, pasivním a chladným dojmem. Melancholikovi dává pocit uvolnění, spokojenosti a harmonie. Harmonizujícími barvami jsou odstíny červené, žluté a oranžové. Poskytují pocit povzbuzení a vedou k vyšší aktivitě.

Pro flegmatika je nejbližší barvou zelená. Ta působí uklidňujícím dojmem, vyvolává pocit vyrovnanosti a jistoty. V nažloutlém odstínu je přívětivá, veselá a povzbudivá, v namodralém chladná, introvertní a odtažitá. Harmonizujícími barvami jsou teplé aktivní povzbudivé tóny červené a žlutočervené.

Sangvinik má nejblíže ke žluté. Ta působí zářivě, vzdušně, vesele, světle, přívětivě a optimisticky. Harmonizující je fialová, která mu dodává rovnováhu. I temnější barevné tóny mohou tlumit sangvinikův temperament.

Nejbližší barvou cholerika je červená, která působí dynamicky, aktivně, temperamentně a nápadně. Harmonizující barvou je modročervená, která tlumí cholerikův extrovertní temperament, aniž by ho zaháněla do pasivity. Jako doplňující barva působí dobře sytá zeleň.

LAVENDON_DETSKA_IZBA_04

 

Jak volit barvy

Barvy vybírejte podle promyšleného návrhu interiéru a vlivu na vaši psychiku, ne podle módních trendů. Velké plochy mají mít neutrální barevnost. Výrazné barvy jsou vhodné na menší doplňky a odpočivný nábytek. Tmavé barvy ubírají prostoru světlo a opticky ho zmenšují.

Přírodní odstíny jsou uklidňující a dlouhodobě působí pozitivně na psychiku člověka. Místnost zařízená jen ve dvou či třech barvách bude působit elegantněji, než když bude příliš pestrá. Výrazné barvy jsou efektní na první pohled, dlouhodobě však znepokojují a dráždí.

Pokud nemůžete malovat, prohlédněte si pořádně byt v denním světle a zjistěte, do jakých tónů je laděn. V úvahu vezměte i barvu dřeva, kovů, dlaždic a kamene. Tak zjistíte, jaký dojem či náladu ve vás prostor vyvolává, a která barva mu dominuje. Pomocí barevného kruhu pak vyberte barvu pro doplňky a nábytek.

 

obyvacka_1

 

Stěny mají mít světlejší odstín než podlaha. Tmavší odstín podlahy vám zajistí pocit stability. Hnědá a tmavší odstíny okrové vyvolají pocit pevných přírodních materiálů, jako je zemina a dřevo. Zelená podlaha zase působí jako tráva na louce.

Světlé podlahy vyvolávají dojem, že na ně nemůžete bezpečně vstoupit. Na bílé si můžete připadat jako na sněhu, na modré zase jako na vodě. Já mám doma bílou podlahu a dříve jsem v dětském pokoji míval modrý koberec, a ani v jednom případně jsem s nimi neměl problém. Záleží tak hlavně na tom, jak barvy vnímáte.

Velké kusy tmavého nábytku prostor opticky zmenší. Proto mají být skříně v malých místnostech ve světlé barvě. Prostor uzavírají hlavně svislé plochy, takže ty horizontální, jako je deska stolu nebo pracovní plocha kuchyňské linky, mohou být tmavší.

Barva upozorňuje na důležitost daného předmětu. Stěny a úložný nábytek by měly být nenápadné, proto volte světlé barvy. Výrazné odstíny použijte na odpočivný nábytek, jako je postel, pohovka, křeslo nebo židle. Výraznou barvu můžete použít i na jídelní stůl.

Chladné barvy zklidňují a povzbuzují k činnosti. Použijte je v pracovně nebo v pokoji příliš temperamentního dítěte, které má problém se soustředit na učení. Jasnou žlutou nepoužívejte v místnostech na jih, protože znásobuje pocit horka. Tlumená žlutá nahradí slunce v místnostech na severní straně.

ASTON_2_SIVA_BIELA

 

Jak která barva působí?

Bílá opticky zvětší prostor a dobře odráží světlo. Volte ji v malých prostorech a malometrážních bytech. Protože oslňuje a unavuje oči, vyžaduje doplnění jinými barvami, které upoutávají pozornost. Bílou doplňte o prvky v teplých barevných odstínech.

Oranžová podporuje trávení a energetičnost. Je to teplá a veselá barva, která osvěžuje a rozšiřuje prostor. Hodí se do malých a tmavších místností, kde není přes den moc přirozeného světla.

Zelená podporuje růst a rozvoj. Je vhodná do studovny, kde je potřeba vysoká koncentrace. Můžete ji použít i do koupelny.

Červená dodá lidskému organismu potřebnou energii. V interiéru působí výrazně a efektně a vytváří příjemnou pohodu. Použijte ji pouze na část zdi nebo doplňky. Není vhodná do jídelního koutu nebo kuchyně, pokud chcete zhubnout. Podporuje totiž chuť k jídlu. Není vhodná ani pro odpočinek a spánek.

Fialová pomáhá harmonizovat duchovní i fyzickou energii a přináší inspiraci. Ve velkém množství může vyvolat deprimující náladu. Pokud ji chcete použít, zjasněte a zneutralizujte ji větším množstvím bílé.

Žlutá barva dodává pozitivní energii, má povzbuzující účinek a podněcuje k práci. Nevymalujte jí celou místnost, protože by vás po nějaké době začaly bolet oči. Opticky prostor rozšiřuje a hodí se do severních a tmavých chodeb bez přirozeného světla.

Modrá uvolňuje a uklidňuje mysl. Je vhodná do koupelny, kde působí relaxačně. Tato barva nejlépe vynikne v kombinaci s bílou barvou. Je vhodná při četbě, studiu, soustředění a přemýšlení. Ve velkých plochách může působit únavně a nudně. Modrá a modrozelená snižuje chuť k jídlu.

Hnědá se svým přírodním charakterem hodí k rustikálnímu, pohodlnému a útulnému zařízení. Kombinujte ji s teplými barvami, jako je žlutá nebo oranžová, abyste docílili živějších efektů. Je vhodná na podlahy a nábytek. Použijte ji v odpočinkových prostorech v kombinaci s krémovou či bílou.

 

Rady při výběru barev

Pro dokonalou kombinaci barev použijte barevný kruh. Jestli si barvami nejste jistí, požádejte o pomoc bytového architekta. Bojíte se experimentů? Vsaďte na jistotu a řiďte se jednou ze tří zásad, díky kterým vytvoříte jemné a elegantní barevné kombinace.

  1. Odstupňujte jednu barvu od světlejších odstínů po tmavé (tón v tónu).
  2. Použijte barvy stejné jasnosti – všechny barvy se musí vyznačovat stejnou decentností.
  3. Použijte barvy ze stejné oblasti – pro barevné odstíny je určující jedna ze základních barev (žlutá, modrá, červená, zelená). Základní barvu zkombinujte s odstíny, ve kterých tato barva zřetelně prosvítá.

Při použití doplňkových barev dávejte pozor na jejich poměr. U kombinace žlutá – fialová je doporučovaný poměr 1:3, aby měl prostor správné proporce, u dvojice modrá – oranžová je poměr 2:1, aby modrá ubrzdila dynamicky působící oranžovou a u kombinace purpurová – zelená můžete zachovat poměr 1:1, protože mají stejnou jasnost.

Tyto poměry platí jen v případě, že chcete kombinovat jen čisté doplňkové barvy z barevného kruhu. U kombinací tlumených barev jsou přesné poměry méně rozhodující, protože se méně přehlušují. Čím intenzivnější barevný odstín je, tím menší by měla být plocha, na které ho použijete.

 

Foto: © Depositphotos.com/Furian

Foto: © Depositphotos.com/Furian

Jak se pracuje s barevným kruhem?

Ke každé barvě jsou dvě analogické (doplňkové), které najdete vedle vámi zvolené barvy, a to na každé straně jednu. Komplementární barvu (kontrastní), která nabízí pestřejší možnost kombinace, pak najdete na protější straně kruhu přímo naproti vaší barvě.

Protilehlé barvy vytvoří maximální kontrast. Kombinací barev, které leží vedle sebe, vznikne velmi jemná kombinace bez výrazných kontrastních skoků. Barvy do trojúhelníku jsou navzájem blízké a zároveň kontrastní.

Pokud použijete hlavní barvu a dvě barvy vedle barvy protilehlé, a to z každé strany jednu, dostanete jemně kontrastní výsledek. Kombinací dvou párů protilehlých, vzájemně kontrastních barev, vznikne hravé a velice kontrastní řešení. Volbou barev do čtverce získáte ideální kombinaci čtyř barev.

Online pomocníci pro kombinace barev

V online nástroji Paletton.com máte několik možností, jak najít ideální kombinaci barev. Odstín barvy si vyberete na barevném kruhu nebo zadáte kód RGB. U základní barvy můžete měnit odstín, jas a sytost. Pak zvolíte jednu z možností kombinací a vedle barevného kruhu se vám ukáže, které barvy jsou vhodné k vámi vybrané.

Ve výsledné tabulce, kterou můžete uložit v několika formátech, vyčtete i jejich RGB. Aplikace vám pomůže při výběru barev nejen do interiéru, ale také při návrhu webových stránek. Vybrané barvy si můžete zobrazit na ukázkovém náhledu. Aplikace obsahuje také simulaci poruch barevného vidění.

Kterou barvu byste v interiéru nikdy nepoužili? Prozraďte ostatním čtenářům v komentáři, proč ji nemáte rádi.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť