Home Obývák inspirace Je TV stolek nejlepší volbou? Inspirujte se, kam s televizí

Je TV stolek nejlepší volbou? Inspirujte se, kam s televizí

by Martin Stropko

Máte televizi jen jako doplněk k výhledu z okna nebo do plamenů ohně v krbu? Pak nemusíte její umístění tolik řešit. Jestli jste však pravidelnými diváky televizních pořadů nebo filmových novinek, věnujte výběru místa náležitou pozornost, aby vás ze sledování nebolelo brzy za krkem.

Kam s televizí?

Televize nemá překážet v prostoru, ale zároveň byste na ni měli vidět ze všech míst. LCD umístěte tak, aby vzdálenost mezi ní a pohovkou byla přibližně trojnásobek úhlopříčky obrazovky, u klasické TV je to pěti až sedmi násobek. Obrazovka má být ve výšce očí sedícího člověka, tedy zhruba 50 – 53 cm.

Televizor nestavte před okno ani proti němu, protože by přes den vznikaly odlesky na obrazovce a nic byste neviděli. Mezi obrazovkou a pozadím nemá být velký kontrast, takže televizní stěnu večer osvětlete LED pásky nebo lampou.

pol_pl_Szafka-RTV-Everest-140-cm-Hugo-bialy-szary-LED-26014_2

Televizní stoly, stěny a stojany

Televizní stěny se většinou skládají ze spodní skříňky a několika polic nebo závěsných skříněk. Spodní skříňka je často příliš nízká, takže televizi pozorujete z nevhodného úhlu. To vyřešíte buď podstavcem pod televizi, nebo nákupem stěny se zadním panelem, na který televizi pověsíte. Televize bude ve správné výšce a kabely skryjete za panel.

Výhodou TV stěn jsou police, zásuvky a další úložné prostory na ostatní elektroniku. V historicky laděných interiérech, kde by televize rušila výsledný dojem, můžete využít elektricky ovládanou skříňku, do které přístroj skryjete. Televizi ukryjete i za posuvný panel nebo závěs.

Stolky pod televizi mívají lišty, do kterých skryjete kabely. Většinou mají i nastavitelnou výšku desky a kolečka pro snadný přesun po místnosti. Některé stolky designéři navrhují na míru konkrétnímu modelu televize. Při nákupu pak musíte zvážit, zda se tvarem a designem hodí do vašeho interiéru.

WHITE

 

TV stolky a stěny se vyrábí z masivu, tvrzeného skla i kovu. Liší se počtem polic, zásuvek a dalších úložných prostorů. Na zadní straně by měly mít otvory pro kabely. Vybírejte si podle designu, množství úložných prostor i požadavků na údržbu. Matné plochy jsou na úklid jednodušší, než plochy ve vysokém lesku.

Pod skříňkou nebo stolkem s kolečky se vám bude uklízet lépe. Před nákupem zkontrolujte jejich kvalitu, nosnost a bytelnost. Snadno uklidíte i pod zavěšenou skříňkou. Ta se hodí do malých prostor. Tím, že je vidět podlaha pod ní, zvětšuje opticky místnost.

U stojanů si dobře rozmyslete, kde bude TV stát, a připravte kabeláž. Ta by neměla být vidět. Ideální je vést kabely podlahou do míst, kde předpokládáte umístění televize. Pokud to nejde jinak, použijte krycí lišty. Stojan vybírejte i podle Hi-fi soupravy a množství elektroniky.

picid_749712_x_1000_type_color_image

 

Co takhle ji pověsit?

Televizi připevníte ke zdi přes nástěnný držák nebo konzoli. Vyrábí se fixní, pojízdné i otáčecí modely. Seženete i designové držáky s okrasnými kryty montážních šroubů a kabeláže.Pro případ, že přístroj nemůžete pověsit na zeď, existují i stropní držáky. Těleso držáků by nemělo být zbytečně velké, aby za televizí nevyčnívalo.

Před nákupem si rozmyslete, jestli potřebujete fixní, nebo polohovací držák. Pomocí něho můžete televizi libovolně natáčet doleva i doprava, odtahovat a přitahovat ke zdi, měnit úhel obrazovky i výšku umístění.  Kabely skryjte do lišty nebo zasekejte do zdi. Kabely skryté ve zdi jsou hezčí, ale těžko pak televizi přemístíte jinam.

Některé držáky mají velice tenký profil, takže televize přiléhá těsně ke zdi. Nepověsíte však na ně všechny modely. Zkontrolujte hlavně tloušťku a profil TV. Výkroje v zadní části a další doplňky, například wi-fi přijímač, budou při věšení překážet. Důležité jsou také VESA montážní rozteče na televizi a nosnost držáku. Jestli použijete tenký držák, skryjte kabely do zdi nebo za panel.

Při nákupu si všímejte i konektorů na TV. Měly by být vyvedeny do strany. Díky tomu televizi pověsíte i těsně ke zdi. Jestli jsou umístěny směrem dozadu, potřebujete určitý prostor mezi stěnou a televizí. Některé modely mají tzv. One Connect Box, kdy jsou výstupy všech konektorů v krabičce mimo přístroj. Díky tomu vám stačí zakrýt jen jeden kabel vedoucí od televize.

Stolek, stěna, stojan, nebo pověšení? Která možnost je podle vás nejlepší? Podělte se o svůj názor s ostatními čtenáři v komentáři pod článkem.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť