Home Obývák inspirace Malý obývací pokoj? Světlé barvy jej opticky zvětší!

Malý obývací pokoj? Světlé barvy jej opticky zvětší!

by Martin Stropko

Zařizování obývacího pokoje v panelovém domě většinou nejvíce komplikují malé rozměry místnosti. Opusťte proto zažité schéma velké sedačky, mohutné obývací stěny a obří televize. Vsaďte spíše na menší, střídmější kusy nábytku. Vzácný prostor ušetříte i s pomocí závěsných skříněk a polic, které dodají místnosti lehkost, moderní a jednoduchý vzhled.

MOB_60_SVERDON_OBYVACIA_IZBA_01

 

Malý panelákový obývák opticky zvětšíte použitím světlých barev. Obecně tu platí, že čím více světla, tím lépe. Použijte i více světelných zdrojů, nejen centrální lustr uprostřed stropu. Nezávisle na zásuvkách a prodlužovačce vám posvítí dobíjecí lampičky. Dojem světlejšího a prostorného bytu podpoříte i zrcadly nebo jednotnou podlahovou krytinou po celém bytě.

Taburetky k sezení mohou mít uvnitř i další úložný prostor

Obývák bez místa k sezení pro vás i případné návštěvy asi nebude to pravé. Vyřešíte to menší dvousedačkou, třeba v rozkládací verzi pro příležitostné přespání hostů. Nezapomeňte na menší konferenční stolek. V nabídkách jej najdete s kolečky, ale i ve vícekusovém provedení a „stohovatelné“ verzi. Dobré posezení zajistíte na taburetkách, nejlépe s dalšími úložnými prostory uvnitř.

Obývací pokoj bývá nejčastějším místem, kde se díváte na televizi. Pro velký spotřebič tu místo nenajdete, ale plochou televizní obrazovku s výhodou pověste na zeď. Při relaxaci, čtení nebo sledování oblíbených filmů využijte kromě sedačky i sedací pytle nebo moderní sedáky na zem.

OI_HOLTEN_1

 

Nepřecpávejte panelákový obývací pokoj různými zbytečnostmi, o které stejně nakonec budete jen zakopávat. Jednotlivé místnosti se snažte odlehčit a propojit do vzdušnějšího celku. Prostory spojte stejnými nebo sladěnými barvami, oddělte je naopak barvami kontrastními. Dlouhý a úzký pokoj zkraťte použitím tmavé barvy na kratších stěnách a rozšiřte světlými tóny na delších stěnách.

Do malého pokoje patří světlé barvy a naopak

Pomocí výběru barev a různých vzorů zdůrazníte nebo opticky potlačíte i výšku místností. Pro oživení prostoru využijte velmi módní samolepky na zeď. Vyrábí se z papíru, PVC nebo vinylu a vyberte si je podle svých koníčků. Ani tady ale nezapomeňte, že do malého pokoje patří světlé odstíny, na experimentování to není. Hlavně se držte jednoho stylu, ať dekoraci interiéru nepřekombinujete.

picid_708356_x_1000_type_color_image

 

V malých pokojích panelových domů vám dobře poslouží i posuvné dveře. Ve srovnání s klasickými dveřmi veřejovými dokáží prostorově uspořit zhruba dva metry čtvereční. Cena posuvných dveří je sice vyšší a instalace není zrovna jednoduchá, ale každé místo navíc se počítá.

Malá místnost neznamená, že se z ní stane skladiště. Pokud nemůžete ukládat oblečení jinde, než v obýváku, pořiďte si nízké komody. Zaberou vám sice drahocenné místo podél celé jedné stěny, ale ve výši vašich očí bude volno.

700427_x_1000_type_color_image

 

Výborným řešením úložných míst v malých pokojích jsou vestavěné skříně se zrcadlovými, ale i světlými stěnami. Pokud jste si dopředu vytřídili vše, co skutečně potřebujete, obejdete se doma bez zbytečných kusů nábytku. Místnost vám bude připadat vzdušnější a prostornější. Ke snadnějšímu udržování čistoty v bytě využijte závěsný nábytek, police, knihovny a regály.

Do úložných prostor pohovky uklidíte nejen lůžkoviny

Zařizování malých obýváků v panelových domech vám obecně ulehčí flexibilní nábytek. Zvýšené dvoulůžko s úložným prostorem, přes den upravené jako pohovka s velkými opěrnými polštáři, poslouží pro každodenní spaní. Do úložného prostoru pohovky uklidíte nejen polštáře a přikrývky, ale i řadu dalších věcí.

706438_type_color_image

 

Ani v malém panelákovém obýváku se nemusíte bát pohybu. Příležitostně přesunujte stolky a police na kolečkách nebo stohovatelná křesílka pro návštěvy. Vytvořte si přesně takové prostředí, jaké vám vyhovuje, a občasné změny navíc přinesou k vám domů potřebnou změnu.

Jednou z možností, jak rozšířit obývací pokoj, je připojit k nim vstupní prostor. Po vstupu do bytu totiž potřebujete hlavně manévrovací místo pro svléknutí a obléknutí kabátu, vyzutí a obutí bot včetně jejich uložení. Pokud se pro připojení rozhodnete, nezapomeňte na tepelnou a hlukovou bariéru mezi domovní chodbou a bytem. Zajistíte ji kvalitními vstupními dveřmi.

RACK_miestnost3

 

V předsíni nutně nemusíte mít za každou cenu šatní skříň. Skvěle vypadá i jednoduchý věšák na stěně a několik polic na právě nošené boty. Přidejte k tomu praktickou podlahu spolu s vyladěnými barvami na stěnách a výsledek propojení obýváku a předsíně bude určitě působivý.

Jestliže si nejste se svými nápady jistí, obraťte se na odborníky. Zkušení bytoví designéři vámi poradí, protože zařízení malých obýváků pro ně nepředstavuje nic neřešitelného. Ať už se spolehnete na odbornou pomoc nebo na svůj cit, základem bude váš dobrý pocit z malého, ale vždy vašeho obývacího pokoje.

Zařizovali jste malý obývací pokoj v panelovém domě? Napište nám v komentáři, jaké vychytávky jste využili k optickému zvětšení celého prostoru.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť