Home Kuchyně a jídelna inspirace Neomezte sezení v kuchyni jen na jídelní židli.

Neomezte sezení v kuchyni jen na jídelní židli.

by Martin Stropko

Pod pojmem kuchyňská židle si většinou vybavíte klasickou jídelní židli, tou však možnosti nekončí. Do kuchyně si můžete pořídit také židli pracovní, barovou, skládací či stohovatelnou. Pojďme se tedy podívat, jaké jsou v nich rozdíly.

Jídelní židle

Pro dokonalé vychutnání si jídla připraveného drahou polovičkou je potřeba kvalitní židle. A co teprve pro chvilkové odfouknutí si s nacpaným pupíkem po něm. Proto dbejte na to, aby židle poskytovala dostatečné pohodlí. Nezapomínejte však na zásady zdravého sezení.

Výška sezení má být zhruba 45 cm. Vhodnou výšku židle poznáte snadno bez měření tak, že si na ni sednete a vyzkoušíte ji. Vaše nohy musí v kolenou svírat zhruba pravý úhel a chodidla se mají celou plochou dotýkat země.

Šířka židle se má pohybovat kolem 45 cm. Židle s područkami má být o něco širší. Hloubka sezení musí být taková, aby mezi hranou sedáku a podkolenními jamkami zůstala dostatečná mezera a sedák do noh netlačil.

Pohodlnější sezení nabídne židle čalouněná. Kožený potah se snadno čistí, textilní je zase levnější. Čištění usnadní také potah snímatelný nebo vyrobený z omyvatelné látky.

Vysoké opěradlo je pohodlnější a lépe podepře záda, ale v malých prostorech může působit příliš těžce. Do takových místností je lepší zvolit nižší a vzdušnější opěradlo. Područky usnadní vstávání a židle navíc působí majestátněji.

Artium_BC_2482_TR3

Tvar sedáku a design židle volte podle vlastního vkusu a ostatního nábytku v místnosti. U stolu se nebojte zkombinovat více židlí rozdílných stylů, výsledek může působit překvapivě harmonicky.

Materiál vybírejte podle toho, který je vám blízký. Kvalitu totiž více ovlivňuje samotné provedení konstrukce. Židle se vyrábí z plastu, kovu i masivního dřeva.

Pracovní židle do kuchyně

Pracovní židle do kuchyně u nás nejsou moc běžné. Nechtěli byste se však občas posadit třeba u škrábání brambor? Můžete se usadit u jídelního stolu, ale co když ho máte v jiné místnosti? Pak je pracovní židle dobrou volbou. Ve starší kuchyni se spodními skříňkami ji však příliš nevyužijete, protože byste neměli kam složit nohy.

Pro pracovní židli do kuchyně je potřeba mít uzpůsobenou kuchyň. Buďto musí být vyjmuta některá ze spodních skříněk, čímž vznikne pod pracovní deskou prostor pro nohy, nebo se mohou využít různé výsuvné či sklopné plochy. Místo spodní skříňky se může prostor vyplnit pojízdným kontejnerem na kolečkách, který můžete využít i jako pracovní stolek.

Jak má vlastně taková židle vypadat? Židle musí mít především správné ergonomické rozměry a musí vás podržet ve vzpřímené pozici. Při sezení se vám nesmí prohýbat ani ohýbat záda a bedra musí být podepřená. Židle tedy musí mít opěradlo podobné bederní opěrce. Židle má být o něco vyšší, než židle jídelní. Výška by měla být nastavitelná, aby se mohla přizpůsobit různým výškám pracovní plochy a různým uživatelům.

AURA_2020

Sedák musí být měkký, pružný a snadno čistitelný. Židle musí být stabilní a může být vybavena kolečky pro snadnější přemisťování. Z toho samého důvodu by měla být i o něco užší než židle klasická. Kolečka musí být vybavena brzdou.

Nohy musí být při sezení podepřeny vhodnou podnožkou, a to v poloze mírně dopředu, což nejlépe zajistí podnožka vysunovací nebo sklopná. Pokud se budete snažit položit nohy na příčku pod sedákem, vaše těžiště se přesune příliš dopředu a bederní páteř se bude nevhodně prohýbat a namáhat.

Barová židle

Kdo by nechtěl mít doma bar, u kterého by mohl klábosit s přáteli u dobrého moku? Chcete si tyto chvilky dosyta užít? Vyberte si kvalitní barovou židli takovou, ze které se vám nebude chtít slézt.

Při výběru barové židle je rozhodující především její výška a četnost využívání. Sedáváte na barové židli jen příležitostně? Pak se nebojte pořídit nějaký designový kousek, který oživí interiér vašeho bytu. U takové židle může být klidně i tvrdší a méně pohodlný sedák.

699268693

Proklábosíte s přáteli u baru spoustu hodin u dobrého koktejlu, vína nebo piva? Vyberte si raději pohodlný čalouněný sedák, nebo si na tvrdý sedák dejte měkký polštářek. V případě častého sezení u baru se jistě bude hodit i opěrka zad a područky. Žádné barové židli by neměla chybět podnožka pro uvolnění unavených nohou. Používání barové židle usnadní také možnost otáčení sedáku.

Pro časté sezení vybírejte pohodlnou barovou židli, pro příležitostné sezení se nebojte ani designových židlí a méně pohodlných tvarů.

U čalouněného sedáku volte kožený potah nebo látku s nešpinivou úpravou, abyste neměli práci s jeho čištěním. Barevnost židle, materiály, tvar sedáku a počet noh volte podle ostatního nábytkového vybavení bytu. Většina domácích barových pultů má výšku 95 – 110 cm, židle pak musí být asi o 20 – 25 cm nižší. Její výška tedy musí být zhruba 75 cm. Ideální je barová židle s možností výškového nastavení.

Skládací a stohovatelné židle

Pořádáte rádi velké oslavy a byt není příliš velký, ani nafukovací? A přesto se oslav nechcete vzdát? Tak to jste si určitě koupili rozkládací stůl, který ve složeném stavu nezabírá tolik místa. Kam ale hosty usadit a přitom se nevyhýbat spoustě nadbytečných židlí, když si zrovna chcete užít chvilku klidu o samotě?

Skládací a stohovatelné židle pro návštěvy vám uspoří místo v malém bytě.

Řešením jsou stohovatelné židle, které jednoduše naskládáte na sebe a schováte do komory či nepoužívaného koutu. Pokud chcete ušetřit ještě více místa, pořiďte si židle skládací. V obou případech by měly být dodrženy veškeré požadavky, které jsou kladeny na klasickou jídelní židli. Drobné nedostatky se však dají odpustit s ohledem na to, že se židle nebude používat často. Na kvalitě provedení však určitě neslevujte, pokud se tedy návštěvy nechcete co nejdříve zbavit.

STOLICKA_JEFF_NEW_MODRA

Používáte v kuchyni pracovní židli? Podělte se s ostatními o vaše zkušenosti.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť