Home Nápady do zahrady Jak se starat o zahradní nábytek?

Jak se starat o zahradní nábytek?

by Martin Stropko

Zahradní nábytek vám bude sloužit dlouhá léta za předpokladu, že si při nákupu vybere kvalitní výrobek a budete se o něj dobře starat. Každý materiál má své vlastnosti a vydrží něco jiného. Některému vadí déšť, jinému zase mráz. O jeden se musíte starat častěji, o druhý skoro vůbec. Jak je na tom dřevo, kov, plast a jiné přírodní materiály?

basic_set_4_new

 

Jak se starat o dřevěný nábytek

Dřevěný zahradní nábytek schovávejte na noc a před deštěm pod zakrývací plachtu. Vlivem působení deště a slunečních paprsků nábytek rychleji stárne. Účinnou ochranou proti vlhkosti a slunečním paprskům je třeba speciální olej.

Drobné nečistoty a prach omyjte jemným kartáčem s vodou. Zmoklý nábytek vysušte obyčejným hadrem. Zahradní nábytek chraňte před mrazem a na zimu jej schovejte do vhodných prostor. Ideální je garáž, půda, větraný sklep nebo přístřešek se zabezpečeným prouděním vzduchu.

Pokud je nábytek vyrobený z kvalitního dřeva a má dobře dotažené všechny šrouby, může zůstat přes zimu venku. Raději se však poraďte s prodejcem nebo výrobcem. V žádném případě nábytek nezakrývejte plastovými a jinými fóliemi, přes které by dřevo nemohlo dýchat. Nábytek by totiž mohl začít plesnivět.

Drewmax_MO105_komplet

 

Nábytek z domácích dřevin

Nábytek z akátu, modřínu, borovice či smrku není tak odolný, jako nábytek z exotických dřevin. Výrobce většinou dřevo tlakově ošetří nebo naimpregnuje, ale tato ochrana vydrží maximálně jednu sezónu. Poté byste měli nábytek znovu ošetřit ochranným nátěrem s fungicidními složkami proti plísním a dřevokaznému hmyzu.

Zahradní nábytek umístěný trvale na kryté terase můžete ošetřit i včelím voskem. Dodáte mu tak příjemný sametově lesklý vzhled. Vosk naneste měkkým hadříkem v rovnoměrné vrstvě mezi vlákna, a to na čistý a suchý povrch.

Zahradní nábytek z exotických dřevin

Na ošetření exotických dřevin použijte nejlépe teakový olej. Dřevo tak ochráníte před vysoušením a deformacemi, ale přitom neuzavřete póry, takže omezíte jeho praskání. Olej aplikujte vždy, když povrch nábytku zmatní a dešťová voda přestane zůstávat na povrchu a začne se vpíjet do dřeva.

Mimo teakový olej, který rychle zasychá a vytváří trvanlivější ochrannou vrstvu, můžete nábytek ošetřit také lněnou fermeží. Ta je vhodná pro obnovení vzhledu opotřebovaného zahradního nábytku, který jste nechránili před povětrnostními vlivy.

Nábytek naimpregnujte dvakrát do roka. Díky tomu zůstane vzhledově pěkný a udrží si dlouhou životnost.

Nábytek z exotického dřeva mívá sklon k barevným změnám. Ty bývají tím více výraznější, čím více necháváte nábytek vystavený rozmarům počasí. Tato barevná změna nemá žádný vliv na jeho odolnost. Pokud chcete vzniku patiny zabránit, ošetřete nábytek teakovým olejem nebo fermeží smíchanou s terpentýnovým olejem.

Balcony_set_A

Nábytek z ratanu

Zahradní nábytek z přírodního ratanu nevystavujte mrazu, dešti, příliš suchému vzduchu a prudkému střídání teplot. Na zimu jej uskladněte do zastřešeného prostoru.Před špatným počasím a prachem ho ochráníte obalem na nábytek.

Zaprášený nábytek otřete prachovkou. Na větší nečistoty použijte saponát a vlhký hadřík. Poté nechte nábytek volně uschnout. Jednou za rok jej natřete barvou na dřevo, a to hlavně na místech, kde se odlupuje lak a kde je zeslabená jeho vrstva. Použijte třeba silnovrstvý lazurovací lak.

Proutěný nábytek

Nábytek z proutí snese jednou za čas déšť, ale nepoužívejte jej jako celoroční zahradní nábytek postavený na nezastřešeném místě. Mráz by proutí neměl vadit vůbec. Běžné čištění provádějte vysavačem nebo vlhkým hadříkem. Nábytek nejprve vyčistěte teplou slanou vodou, a poté ho dosucha vytřete měkkým hadrem.

Běžná leštěnka na nábytek oživí strukturu a barvu proutí. Lesk dodáte nábytku také leštěnkou vyrobenou z citrónového oleje. Získáte ji rozpuštěním 5 ml citronového oleje v 250 ml rostlinného oleje.

Pro získání stálé barevnosti nábytek přelakujte bezbarvým lakem. Proutěný nábytek nesmíte čistit chemikáliemi, přípravky obsahujícími líh, ředidly, rozpouštědly a jinými agresivními či abrazivními prostředky.

Nábytek z bambusu

Bambusový nábytek podléhá povětrnostním vlivům. Působením slunečních paprsků vysychá a šedne. Pokud ho neošetříte ochranným přípravkem, tak se na něm může vlivem dešťové vody začít tvořit plíseň v podobě černých teček. Ve vlhkém prostředí bambus černá a ztrácí svou typickou lesklou žlutohnědou barvu.

Nábytek opatřete kvalitním venkovním nátěrem určeným na bambus. Nepoužívejte lak, který by zamezil přirozenému rozpínání bambusu vlivem střídání venkovních teplot. Bambusové dřevo by mohlo popraskat. Vhodné jsou nátěry na bázi oleje, které bambusové dřevo napustí a dodají mu jemný lesk.

Olej by měl obsahovat filtr proti UV paprskům, který zamezí vyblednutí barvy na slunci. Olejové nátěry omezí bobtnání a smršťování bambusu vlivem vlhka i sucha. Nátěr obnovujte v jedné vrstvě jednou za tři roky. Bambusový nábytek opatřený olejovým nátěrem můžete čistit občasným přetřením vlhkým hadříkem.

Kovový nábytek

Hliníkový nábytek je téměř bezúdržbový. Čas od času jej umyjte vodou a nechte oschnout. Přes zimu ho chraňte před vlhkostí a mrazem. Pokud je hliník kombinovaný s dalšími materiály, jako je dřevo či plast, tak při čištění dbejte pokynů výrobce o jejich údržbě, neboť tyto doplňkové materiály vyžadují speciální péči.

Zahradní nábytek z ušlechtilé oceli občas umyjte od nečistot proudem vody. Na zimu jej uskladněte v suchých prostorách. Pokud je ocel kombinována s dalšími materiály, čistěte je podle pokynů výrobce.

Je kovový nábytek kvalitní a opatřený ochranným nátěrem proti korozi? V tom případě ho občas umyjte vodou a ihned osušte. Nábytek ani nemusíte uklízet na zimu do suchých prostor. Kovový nábytek bez povrchové úpravy raději mimo sezonu uschovejte na suché místo. Pokud je kov kombinován s jinými materiály, věnujte jim speciální péči.

hecht_honey_set_maxi_set_zahradneho_nabytku

Zahradní nábytek z plastu

Plastový nábytek je snadný na údržbu. Nečistoty setřete hadříkem s teplou vodou a neagresivním čistícím přípravkem. Nejlepší jsou přípravky, které jsou určeny přímo na výrobky z plastu, třeba B-Clean.

Při čištění nepoužívejte prostředky s brusnými účinky (tekutý i klasický písek), houbičky na nádobí a drátěnky. Nábytek byste mohli poškrábat a v narušeném povrchu by se snáze usazovaly nečistoty.

Nábytek z umělého ratanu omyjte od nečistot vlhkým hadříkem nebo jej opláchněte pod proudem vody. Při čištění můžete použít i vlažnou mýdlovou vodu. Umělý ratan nevystavujte teplotám nad 40 °C a v zimě teplotám pod bodem mrazu, protože může zkřehnout a popraskat.

Nábytek vyrobený z dřevoplastu je prakticky bezúdržbový. Nemusíte ho natírat, voskovat ani jinak ošetřovat. Můžete jej nechat dlouhou dobu na slunci, dešti i větru, aniž by se změnily jeho vlastnosti. Pokud se nábytek zašpiní, umyjte dřevolast mokrým hadrem, kartáčem nebo pomocí vysokotlaké myčky.

Znáte nějaký ochranný přípravek nebo čistič na zahradní nábytek, který zaručeně funguje? Na jaký materiál je určený? Prozraďte ostatním čtenářům v komentáři pod článkem jeho název a způsob použití.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť