Home Dekorace do bytu a bytové doplňky :) Dušičky nebo Halloween? Inspirujte se podzimními dekoracemi!

Dušičky nebo Halloween? Inspirujte se podzimními dekoracemi!

by Martin Stropko

Den před křesťanským svátkem Všech svatých, poslední den v říjnu, slaví v anglosaských zemích lidový svátek Halloween. Název svátku vznikl zkrácením anglického „All-Hallows-eve“, tedy „Předvečer Všech svatých“. Děti se oblékají do strašidelných kostýmů, chodí od domu k domu a koledují si o sladkosti. Asi nejznámějším znakem Halloweenu je vyřezávaná dýně se svíčkou uvnitř, zvaná jack-o‘-lantern. V České republice ale o tradiční svátek nejde.

Tuzemský tradiční svátek Dušiček, v kalendáři zapsaný jako Památka zesnulých, je starý více než tisíc let. I když podle některých teologů u nás kultura vztahu k zemřelým poklesává, stále trvá jisté vědomí, že mrtví do našeho života patří. U nás je tak zvykem navštívit na hřbitově rodinný hrob a zapálit zesnulým svíčku. Vesměs na tento krok myslí i ateisté, kterých je u nás většina.

Foto: © Depositphotos.com/poznyakov

Foto: © Depositphotos.com/poznyakov

Zvyky Halloweenu se rozvinuly v Irsku na základě zvyků oslavy svátku Všech svatých, který lidé přenesli do Irska z Říma. Opírají se o původně židovskou tradici slavení svátků již od předchozího večera, protože Židé počítali začátek dne již od předchozího západu slunce. Vystěhovalci pak zvyk dostali v 19. století do USA. Odtud ho s expanzí americké kultury přejímaly další země.

S koledováním souvisí další taškařice, u nás se ale neujaly

Celé dění je ve znamení tradičního pořekadla „Trick or treat“, ve volném překladu tedy „Koledu, nebo vám něco provedu.“ České domácnosti zpravidla ale neakceptují také další taškařice, které s podzimním koledováním souvisí. V Americe je to například typické pomalovávání automobilů, dveří, nebo zubní pasta na klikách. Nechybí čarodějky, příšery, duchové, oheň či sovy.

Typickými barvami Halloweenu jsou černá a oranžová. Také jste si někdy dali symbolicky dýni na zápraží cestou do předsíně? Oranžové velké dýně i malé dýně Hokkaido můžete zdobit téměř vším, co vás napadne. Nabarvěte je různými tóny a před seskládáním do malé pyramidky ozdobte stopky dýní různobarevnými lesklými flitry. Pro vysekávání různých ornamentů do tlusté dýňové slupky si půjčte formičky na vánoční pečivo.
Dýňová dekorace pro Halloween nemusí být jen příšerka se svíčkou. Dýni rozřízněte, vydlabejte a dovnitř uložte do ledu pití pro večerní posezení. Když přizpůsobíte vydlabaný otvor natěsno menší misce, můžete si z dýně nabírat třeba čokoládové fondue. Dochází vám inspirace? Ve tmě neonově zářící dekoraci uděláte z dýně, nazdobené fosforeskujícími barvami.

Inspirovat se můžete i v následujícím videu, ve kterém uvidíte, jak si vyrobit kreativní a vtipné kostýmy.

Jak jste na tom doma s oslavou Halloweenu vy? Míjí vás nebo řádíte s dětmi a maskami? Napište do komentáře pod článkem, co a proč vás na svátku láká a pochlubte se ostatním čtenářům se svou dýňovou výtvarnou kreací.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť