Home Netradiční bydlení Kreativní nápady na nástěnné věšáky do předsíně

Kreativní nápady na nástěnné věšáky do předsíně

by Martin Stropko

Podzimní a zimní počasí je na krku a tím i nutnost používat více vrstev teplejšího oblečení. Venku je ještě unosíte, ale po příchodu domů do tepla se bund, kabátů, šál a čepic rádi zbavíte. Připadá vám ale klasický sériově vyráběný věšák nebo i samostatný solitér nějak nudný? Vyrobte si jej sami. K dispozici máte spoustu netradičních nápadů, jak poutavě oživíte svou předsíň.

Foto: © Depositphotos.com/studio306stock

Foto: © Depositphotos.com/studio306stock

Nejjednodušší a navíc i nejlevnější je zútulnění příchodu do bytu větvemi ze stromů. Hodí se nejen do bytů s masivním nábytkem, ale i do moderních interiérů. Přírodní barva větví sedí k jakémukoliv materiálu nebo barvě. Pokud se vám nelíbí, tak je natřete. Neopracované větve posbíráte v lese, ale koupíte je i v obchodních domech, květinářstvích, případně v dekoračním zboží.

Přirozenou barvu dřeva zvýrazněte bezbarvým lakem

Před nátěrem zbavte větve kůry a nečistoty odstraňte brusným papírem. Pak je nechte vyschnout a můžete natírat. Jestli chcete zachovat přirozenou barvu dřeva, použijte bezbarvý lak na dřevo, olej nebo vosk. Chcete je nabarvit? Použijte pigmentový lak na dřevo nebo akrylátovou barvu. Seženete je v hobby marketech, specializovaných prodejnách či výtvarných potřebách.

Dřevěné větve vzhledově ladí se sklem a jinými lesklými plochami, ale i s ostatním dřevěným zařízením. Vypadají dobře v kombinaci se zelenou, žlutou, červenou a bílou barvou. Jako věšák využijte třeba zavěšené velké kusy u stropu. Kromě bund a kabátů na ně pověsíte třeba i závěsné květináče nebo látkové závěsy.

Hodně zajímavě vypadá kousek, kde kabáty zavěsíte na trny, vyrobené z polovin ramínek na šaty. Pokud u nich necháte i drátěné očko, můžete na ně „přivěšovat“ třeba látkové tašky. Zajímavostí, ale vzhledově spíše do koupelen, je použití ocelových nebo porcelánových zakončení vodovodních ventilů. Připevněte je na dřevěnou desku, kterou natřete barvou podle vašich představ.

Originální věšák získáte po návštěvě železářství, kde se budete shánět po opravdových železných hácích na kladkostroj. Natřené lesklou barvou a připevněné na dřevěnou desku udrží i promočený hubertus. Sportovně a letně laděný věšák dostanete ze starých a už nepoužitelných pádel na kanoe. Stačí je jen přebrousit, natřít pastelovou barvou a přišroubovat obyčejné ocelové háčky.

Jako věšáky se vám budou hodit i staré příbory

Pevný věšák na oděvy a leccos jiného vytvoříte i ze starých příborů. Přímo k tomu vybízí vidličky a správně pozohýbané lžičky. Po této úpravě už jen stačí přichytit je na dřevěný podklad. Máte doma už nepoužívané magnetofonové kazety? Slepte pevně vždy dvě k sobě do tvaru písmene T a potom na horní hraně jedné z nich vyřízněte klínek. Poslouží jako háčky, stejně tak starší ocelové hrábě.

Hračky, kohoutky nebo staré hřebíky. To vše můžete použít i jako háčky.

Kus recyklovaného dřeva s neobroušenými hranami vypadá ještě rustikálněji, když do něj zatlučete několik silných starých hřebíků, které budou sloužit jako háčky. Dětský pokojíček můžete ozvláštnit věšákem ze starých kohoutků přetřených světlou barvou. Pro mladší děti místo klasických fádních háčků zvolte figurky zvířátek z tvrdé gumy, které přepůlíte – hlavu přilepte na dřevěnou desku a máte neobvyklý věšák. V manželově dílně zavěste věšák se starým nářadím, jako jsou různé šroubováky nebo klíče, jako háčky.

Nebývá to pravidelně, ale třeba seženete pár starších dřevěných kuchyňských válečků. Zkuste je na koncích citlivě uříznout a získáte vždy dva háčky na pověšení čehokoli. Velice dobře vypadají staré zednické lžíce, které na dřevěný podklad přišroubujete jejich ocelovou plochou tak, aby držadla ze dřeva směřovala nahoru. Industriální kousek získáte z různě pospojovaných vodovodních armatur.

Ať už bydlíte uprostřed města, ve vesnici nebo na samotě u lesa, zútulněte si svou předsíň vlastními výrobky. Zaslouženě budí pozornost nejen u členů rodiny, ale většinou nad nimi užasnou i návštěvy přátel. Nebojte se používat přírodniny, které najdete na svých procházkách, ale ani běžné předměty denní potřeby. Nechte pracovat svou fantazii naplno a zkrášlete si prostředí kolem sebe.

Rozhodli jste se pořídit či vyrobit netradiční věšák na oblečení? Napište do komentáře pod článkem, odkud jste čerpali inspiraci a poraďte ostatním čtenářům.

Zdroje:

https://www.countryliving.com/diy-crafts/g3149/diy-hooks/

https://lets-rebuild.com/coat-hook-with-upcyling-do-it-yourself-7301

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť