Home Kuchyně a jídelna inspirace Jak vybrat barovou židli

Jak vybrat barovou židli

by Martin Stropko

Barové židle už dávno nejsou jen výsadou restaurací a barů. Svoje stálé místo mají i v domácnostech a to především v kuchyni. Barový nebo jídelní pult se bez nich jednoduše neobejde. Vzhled ale určite není  to jediné, na co byste se měli zaměřovat při výběru.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Rozměry barové židle 

Jak budete barovou židli využívat denně musí být pohodlná a mít správné rozměry. Důležitým parametrem je výška židle, která se odvíjí od výšky jídelního pultu. Výška pultu bývá obvykle 100-125 cm. Mezi deskou pultu a sedákem židle by měl být rozdíl 20-30 cm. To znamená, že pokud má pult výšku 120 cm, výška sezení by měla být 90-100 cm. Nejlepší jsou židle s nastavitelnou výškou, abyste mohli sezení přizpůsobit svým potřebám. Rozestup mezi židlemi by měl být alespoň 55-60 cm. Kolik židlí sa vám vejde k pultu teda závisí od jeho délky.

TEMPO_KONDELA_TAHIRA_SIVA

 

Jaký materiál je najvhodnější?

Při výběru materiálu je rozhodující využití barové židle. Pokud jde o židli k jídelnímu pultu a budete na ní sedět denně a snídat nebo obědvat doporučují se pohodlné čalouněné židle s opěradlem. Čalounění může být textilní, kožené nebo z ekokůže.

HALMAR_BAROVE_STOLICKY_GONZO_BIALY

 

Plastové barové židle jsou méně pohodlné, ale na druhé straně se snadno udržují a pokud je nevyužíváte na dlouhé sezení můžou být dobrou volbou hlavně v moderním interiéru. Zda bude mít židle kovovou nebo dřevěnou konstrukci už závisí hlavně na vašem vkusu a designu vaší jídelny nebo kuchyně.

Tempo_Kondela_Stolicky_ALBA_HS9005_cervena

 

Otáčivá vs. pevná židle  

Barová židle s nastavitelnou výškou a otáčením může být v častých případech praktická. Její stabilita ale závisí od výšky těžiště i rozměrů základny. Větší stabilitu poskytují pevné židle se čtyřmi nohami. Kromě toho jsou pevnější a mají i vyšší nosnost. Co se týká komfortu a jistoty během sezení, vyberte si model  nejen s opěrkou zad, ale i s opěrkami na ruky.

Kam se hodí barové židle 

Barové židle jsou stylová záležitost a jsou ideálné do jídelny k jídelnímu pultu. Toto řešení je vhodné hlavně v menších bytech, kde by jídelní stůl a židle zbytečně zabrali místo. Může ale jít i o jaksi doplňkové sezení při popíjení drinků s přáteli. Výjimkou není ani jejich využití v exteriéru, tedy na terase, balkóně nebo na zahradě. Letní posezení u baru si tak můžete užít i doma.

SIGNAL_C_122_SVETLOSIVA

 

Dbejte na bezpečnost

Pro děti a starší lidi nejsou barové židle příliš pohodlné ani bezpečné a to hlavně tehdy, když jde o designové kousky u kterých je prvořadý vzhled. Ano, židle by měla vypadat dobře, ale také by měla být bezpečná. Pozor třeba dávat především u otáčivých židlí s nastavitelnou výškou. Otáčení by mělo být plynulé, ale ne příliš lehké, aby vám při zesedání židle „neutekla“. Možnost nastavení výšky by zase nemělo být příčinou toho, že židle po zesednutí změní nastavenou výšku nebo se celá rozkýve.

Máte doma barové židle? Využíváte je v jídelně nebo na terase?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť