Home Rady při výběru nábytku Jak si prakticky zařídit malou koupelnu

Jak si prakticky zařídit malou koupelnu

by Martin Stropko

Malé koupelny  jsou běžným jevem ve starých bytech i v novostavbách. Vyjímkou jsou jen byty s větší rozlohou. Obvykle, ale třeba se popasovat se zařízením koupelny s rozlohou 4-6 m2. I malý prostor lze zařídit tak, aby byl praktický a komfortní.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Vana nebo sprchový kout

Sprchový kout se šířkou 70 – 80 cm je prostorově úspornější než vana, o tom není potřeba polemizovat. Sprchový kout nemusí mít nutně klasickou vaničku, která zabírá místo a někdy i kazí výsledný design koupelny. Často se použíají i sprchové zástěny, které jsou bezbariérové, cenově dostupné a jeji rozměr lze přizpůsobit možnostem koupelny. Prostor uvnitř kouta ušetří podomítkové baterie. Pokud vám záleží na komfortu a relaxu, řešením je sprchovací kabina. Hydromasážní trysky můžete mít už v kabině s rozměry 1 x 1 m. Pokud si přece jen potrpíte na koupeli ve vani, vyberte si vanu s rovným tvarem, případně takovou, která je v oblasti nohou zúžená, čímž získáte pár centimetrů k dobru.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Správné umyvadlo

Na to, abyste si umyli ruce nebo zuby nepotřebujete velké, resp.umyvadlo standartní velikosti. V malých prostoreh je potřebné se uskromnit a nejlepším řešením je někdy menší nebo rohové umyvadlo. Pod umyvadlo můžete umístit skříňku, se zásuvkami nebo poličkami a nad umyvadlo skříňku se zrcadlem, které kromě jiného opticky zvětší prostor.

MOB_4092_KUPELNA_SOPRANO

 

Koupelnový nábytek

Aby prostor působil vzdušně a méně přeplněně ideální je závěsný nábytek, který vám i ulehčí uklízení. Malé místnosti více prospějí světlé barvy a platí to i v případě nábytku. Koupit si můžete buď sestavu nebo samostaně jednotlivé kusy. Při výběru dobře zvažujte jaké kusy potřebujete a jak si je uspořádáte. Vhodné jsou hlavně vysoké a úzké skříňky, které umožňují využít celou výšku. Jelikož v koupelně bývá teplo a vlhko, vybírejte si nábytek, který je určený do koupelny a odolává vlhkosti.

MOB_70_PIRTON_LESK_BIELY

 

Posuvné dveře

Posuvné dveře můžou být spásou pro malé koupelny. Využijete je nejen na sprchovým koutě, ale i na vstupních dveřích do koupelny. Samozřejmě možností je i otevírání vstupních dvěří směrem ven, ale toto řešení není vždy možné. Posuvné dveře navíc můžou být z různého materiálu a v různém provedení. Moderní interiér mohou skvěle dotvořit například dveře z mléčného skla, které jsou neprůhledné, ale můžou prosvětlit místnost a navíc nepůsobí tak těžkopádně jako plné dvěře.

Využijte každý volný kout

Do rohu lze umístit nejen zmíněné umyvadlo, sprchový kout nebo vanu, ale například rohové skříňky nebo poličky. Poličky, skříňky i umyvadlo orientujte tak, aby byl přístup k nim směrem ze středu místosti. Můžete tak získat o něco více úložného prostoru nebo o něco větší umyvadlo. Získat další úložný prostor je možné vybudováním niky- otvoru ve zdi, například nad vanou.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Využijte služby designéra

Čím je prostor menší, tím více je potřeba čarovat se zařízením i dopňkami. Aby byla koupelna praktická, funkční a splňovala i estetické požadavky, je dobré navštívit koupelnové studio, kde vám budou vědět udělat návrh nebo oslovit designéra. Kromě zkušeností vám poskytnout i radu při výběru zařízovacích předmětů, ale i doporučí řemeslníky nebo firmy se kterýmy spolupracují a jsou ověřené. Nemusíte mít přitom obavy, že by se vám celý projekt prodražil. Stačí, pokud si stanovíte rozpočet, kterého se budete držet. Studia a designéři mají i kontakty na výrobce a tak je možné i něco ušetřit.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Máte v koupelně vanu nebo sprchový kout? Jak jste se popasovali s malými prostory v koupelně?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť