Home Kuchyně a jídelna inspirace Jak vybrat kuchyňský dřez

Jak vybrat kuchyňský dřez

by Martin Stropko

Základem každé kuchyně je kuchyňská linka a spolu s ní i kvalitní dřez . I když v mnoha domácnostech zaujala svoje místo myčka na nádobí, dřezy jsou stále nezbytností. Z estetického i praktického hlediska záleží na to, jaký materiál i tvar bude dřez mít.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Materiál dřezu

Nejčastěji se potkáváme s nerezovými dřezi, které můžou mít různé povrchové úpravy. Nerez je oblíbený hlavně proto, že se na něm neusazují bakterie a nečistoty, je trvanlivý a barevně se hodí prakticky k jakékoliv kuchyňské lince. Keramické dřezy jsou klasické a elegantní, nenáročné na údržbu. Keramika je odolná i vůči chemikáliím, může ji ale poškodit silný náraz.

Mnoho barevných možností nabízejí granitové dřezy, které odolávají vysokým i nízkým teplotám a také bakteriím a plísním. Pokud chcete něco moderního a luxusního, potom je tu skleněný dřez. Jelikož je to neporézní materiál, nezachytávají se na něm nečistoty a bakterie a snadno se udržuje. V tomto případě se ale určitě oplatí koupit skutečně kvalitní dřez, který se při náraze nepoškodí.

Tempo_Kondela_Ine_Lay_on_drez

Typy dřezů

To, jaký typ si vyberete závisí od velikosti kuchyně, vašich potřeb a umístění dřezu. Jednoduché dřezy s jednou vaničkou jsou ideální v menší kuchyni. Využívají se i v případě, když používáte myčku na nádobí a dřez  využíváte na příležitostní umývání nebo v něm oplachujete nádobí apod. Dvojité dřezy ocení především vícečlenné rodiny, které mají větší množství špinavého nádobí nebo pokud nádobí umýváte ručně. Ideální hloubka dřezu pro pohodlné umývání je cca 20 cm.

 

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Pokud vám nejvíce vyhovuje umístění dřezu v rohu kuchyňské linky, pořiďte si rohový dřez. Všechny typy můžou být s boční plochou na odkapávání nebo bez ní. Plocha na odkapávání je dobrá zejména pokud umýváte nádobí v rukách a rozměry kuchyňské linky vám umožní osazení takového dřezu. Kromě toho můžou být dřezy vybavené menší vaničkou, která je ideální na umyvání ovoce nebo zeleniny atd.

Montáž dřezu

Dřezy se rozlišují i podle toho, jakým způsobem jsou montovány na kuchyňskou linku. Nejčastěji se používá dřez montovaný na desku kuchyňské linky. Okraj dřezu je tak těsně nad deskou a je potřebné dbát na to, aby nepřišlo k zatečení vody po okraj, protože bývá obvyklé osazovat do dřevotřískové desky, která by se vlivem vlhkosti mohla deformovat. Navíc je tu i riziko vzniku plísní. Další možností je montáž pod desku, přičemž dřez splývá s deskou. Tento způsob montáže se ale používá jen při deskách, které jsou odolné vůči vodě.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Praktický je celoplošný dřez, který v podstatě nahrazuje část pracovní desky. Ať si už vyberete jakýkoliv typ dřezu, měli byste spolu sním vybrat i dřezovou baterii. Záleží totiž na tom, kde bude umístěná, jakou bude mít velikost a samozřejmě i design.

 

Z jakého materiálu je váš dřez? Máte dřez s odkapávačem a vaničkou?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť