Home Bydleme zdravě! Jak vyčistit koberec, aby vypadal jako nový?

Jak vyčistit koberec, aby vypadal jako nový?

by Martin Stropko

Koberce jsou stále oblíbené a není se  čemu divit, když přináší jedinečný design a příjemný, hřejivý pocit našim nohám. V porovnaní s podlahou jsou ale o něco náročnější na údržbu. Pokud se vám zdá, že váš koberec má už časy největší slávy za sebou nebo se na něm objevila skvrna od vína nebo kávy nemusíte zoufat. Obě situace se dají zachránit i bez toho, aby jste kupovali nový koberec.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Pravidelné čištění koberce

Koberec si jako mnoho jiných věcí v domácnosti vyžaduje pravidelnou údržbu, resp. čištění. Důležité je pravidelné vysávání, protože špína a nečistoty se do koberce zašlapou a zažerou a čištění je potom náročnější. Něco do sebe má určitě i vyklepávání koberce, kterým se zbavíte usazeného prachu. Způsob čištění samozřejmě závisí i od materiálu koberce a pozornost byste měli věnovat i informacím na štítku nebo na obale. Nejnáročnější na čištění jsou shaggy koberce , teda koberce s dlouhým vlasem, které třeba vysávat i několikrát týdně.

Monaco_444_Sand_[12]

 

Suché a mokré čištění

Kromě vysávání je jednou za čas potřebné i suché nebo mokré čištění. Na suché čištění se obvykle používá suchá pěna nebo práškový prostředek. Po vysávání se na koberec nanese přípravek a nechá se působit podle návodu. Kromě kupovaných přípravků můžete na suché čištění použít i v domácnosti oblíbenou sodu bikarbónu. Mokré čištění v praxi znamená, že se koberec čistí vodou s čistícím prostředkem a kartáčem.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Suché čištění je vhodné i pro koberce s přírodními vlákny nebo vlákny z choulostivejších materiálů. Použit ho tak můžete na vlnu, hedvábí nebo perské koberce. Mokré čištění můžete použít spíše na umělé vlákna nebo velmi znečistené koberce, které jsou barevné stále, musíte ale počítat s tím, že koberec bude potřebovat určitý čas než uschne. Pozor byste měli dát i v případě, že máte dřevěnou podlahu, které by mohla vlhkost uškodit.

Havanna_Handcarving_409_Silver_[3]

 

Odstranění skvrn

Pokud se vám podaří na koberec rozlít víno, kávu nebo jinou tekutinu měli byste v prvním řadě sáhnout po papírovém obrousku a tekutinu odsát. Například u červeného vína, které výrazně barví pomůže i trocha vody, díky čemu se víno zředí a až potom odsaje. Na odstranění skvrny potom můžete použít sodu bikarbónu nebo sůl. Na skvrny od vína nebo krve vždy používejte studenou vodu. Častým problémem jsou skvrny od jídla, které zanechají i mastné fleky. Co se dá z koberce odstranit nebo seškrabat odstraňte co nejdůkladněji. Na mastnotu funguje teplo, takže skvrnu zakryjte papírovým obrouskem a zahřejte fénem nebo žehličkou, aby se mastnota mohla vsáknout do obrousku.

Finca_502_Coffee_[3]

 

Samozřejmě se dají zakoupit různé odstraňovače skvrn, dejte si ale pozor na jejich složení a ověřte si, na jaké vlákna jsou určené. Pokud máte doma psa nebo kočku určitě poznáte problémy s chlupy a občas možná i s loužemi. Zvířecí chlupy je najlépe vysávat, přičemž existují i  nádstavce určené na tento účel. Při odstraňovaní fleků od moči na koberci se osvědčil ocet. Stačí ho zředit s vodou a skvrnu vyčistit hadřičkou.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Máte doma koberec? Jakým způsobem se o něho staráte a jak odstraňujete skvrny?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť