Home Dekorace do bytu a bytové doplňky :) Jak zvládnout Vánoce bez stresu a shonu

Jak zvládnout Vánoce bez stresu a shonu

by Martin Stropko

Vánoční svátky by měli být obdobím radosti a klidu, ale v posledních letech jsou spíše obdobím stresu. Uklízení, pečení, nakupování dárků i příprava štědrovečerního stolu lze zvládnout s úsměvem na tváři a v klidu.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Nemusí byt vše dokonalé

Vánoční ozdoby, dárkové balíčky nebo stromečky se objevují v obchodech, letácích a reklamách už začátkem listopadu, nemluvě o tom, že obchodními centry začínají znít koledy. Když si představíte kolik času a energie vás bude stát příprava a nákupy na Vánoce a k tomu si připočítejte běžné každodenní povinnosti, může vás přepadnout stres. Myslete ale na to, že Vánoce nejsou o dokonalých dárcích a perfektně uklízeným domě, ale hlavně o rodině a oddychu. Po Vánocích nebudete vzpomínat na vyleštěné okna a 10 druhů cukroví nebo 5 chodové vánoční menu, ale na příjemné chvíle strávené se svými blízkými na kterých jste možná dlouhou dobu neměli čas.

 

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Zapojte do příprav celou rodinu

Přípravy na Vánoce můžou být pojaté i jako rodinná aktivita, při které se zabavíte a budete trávit čas společně. K advetnímu období patří i adventní věnec, který si můžete udělat i doma a pomoc můžou i děti. Během zimní procházky můžete nasbírat chvojí, šišky, bobule a jiné přírodní dekorace, ze kterých potom můžete vytvořit adventní věnec podle vašich představ a navíc si i odpočinete a zapomenete na stres. Použít samozřejmě můžete i koupené dekorace. Základ na věnec lze koupit v hobby obchodech a dokonce i v některých supermarketech. Inspiraci najdete v následujícím videu.

Celá rodina se může podle možnosti zapojit i do uklízení, zdobení medovníků a samozřejmě ochutnávání, ale i do vánoční výzdoby. Dříve než začnete s přípravami si určite priority. Neumíte si Vánoce představit bez dokonale vyzdobeného domu nebo se nedokážete vzdát voňavých vanilkových rohlíčků a medovníků? Věnujte se v první řadě tomu, co je pro vás důležité a nestresujte se kvůli věcem, které pro vás nejsou podstatné. Okna se přece dají umít o po svátcích.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Dárky nakoupíte i online

Plné parkoviště a ještě plnější obchody na pohodě nikomu nepřidají. Dárky se dají nakoupit i v předstihu nebo objednat z eshopů. Online nakupování má několik výhod a největší je ta, že nemusíte nikam chodit a dárky vám budou doručeny přímo domů nebo do práce. Navíc si můžete všechno v klidu promyslet a porovnat ceny. Nakoupit můžete tímto způsobem prakticky všechno od kosmetiky, hraček a oblečení, přes zážitkové dárky až po nábytek a  doplňky do bytu . Myslete ale na to, že před Vánocemi mají i eshopy více práce a objednávek než během roku a dostupnost zboží i dodací dobu si pro jistotu ověřte. Také si ověřte do kdy můžete nevhodný dárek vyměnit nebo vrátit, některé eshopy dokonce prodlužují běžnou lhůtu vrácení.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Připravte sa na Štědrý večer

Nákupům před Vánocemi se úplně nevyhnete, teda alespoň pokud jde o čerstvé potraviny. Nakupujte ale s rozumem, obchody nebudou zavřené měsíc, ale jen 2-3 dny, takže si nemusíte dělat velké zásoby. Pár dní před Štědrým dnem si zabalte dárky, abyste měli všechno připravené. K Štědrému večeru patří i slavnostní prostírání, které byste měli mít též připravené s předstihem.

Použít můžete vánoční ubrus nebo stavit spíše na vánoční dekorace. Zda bude prostřeno v klasickém nebo moderním stylu je jen na vás. Oblíbené jsou přírodní dekorace – chvojí, skořice, sušené plátky pomerančů, bobule apod. Pokud jde o barvy, nestárnoucí klasikou je bílá, zelená, červená ale také zlatá a stříbrná. A samozřejmě byste neměli zapomenout položit na stůl i svíčku.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Trápí vás předvánoční shon nebo všechno zvládáte v klidu? Upřednostňujete materiální dárky nebo více oceníte zážitkové dárky.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť