Home Obývák inspirace Jak vybrat stylový a praktický konferenční stolek do obýváku?

Jak vybrat stylový a praktický konferenční stolek do obýváku?

by Martin Stropko

Do obýváku jednoznačně patří pohodlná sedačka a konferenční stolek, bez kterého by tato společenská místnost nebyla kompletní. Při výběru se ale netřeba zaměřovat pouze na design, ale hlavně na rozměry, materiál a funkčnost stolku.

LAURIE_OBYVACIA_IZBA_CANYON

Rozměry stolku

Rozměry konferenčního stolku jsou u výběru asi nejdůležitějším atributem. I když vám stolek padne do oka, nebude vám nic platný pokud se nevleze do obýváku nebo pokud bude naopak příliš malý. V ideálním případě by měli rozměry konferenčního stolku odpovídat max. 1/2 a min. 1/3  délky sedačky. Pokud jde o výšku, ta by měla být přibližně stejná jako výška sezení vaší pohovky. Nezapomeňte ani na to, že mezi sedačkou a stolkem by měl zůstat volný prostor šířky 50 – 60 cm, aby se dalo okolo stolku projít.

HALMAR_FLAVIA

 

Pokud máte menší obývák, můžete sáhnout i po rozkládacím stolku, případně sadě stolků, které šetří místo. Pokud potřebujete víc místa, můžete využít všechny stolky v sadě nebo je „složit“ a používat jen jeden.

TEMPO_KONDELA_MALTO

 

Z jakého materiálu sa vyrábějí stolky?

Nejobvyklejším materiálem na výrobu stolků a nábytku je všeobecně MDF nebo DTD, tedy dřevovláknité desky, které jsou laminované, potažené PVC fólií nebo lakované. Existuje nekonečné množství barevných provedení, které můžou být lesklé, matné nebo můžou mít povrchovou strukturu připomínající dřevo. Pokud si vyberete kvalitní stolek, nemusíte se bát o jeho životnost ani o to, že by se fólie začala odlupovat.

TEMPO_KONDELA_KONFERENCNY_STOLIK_KONTEX_NEW

 

Klasikou je samozřejmě masivní dřevo, které má delší životnost a není tak náročné na údržbu jak se může zdát. Dřevo je potřebné lakovat, především jeho vrchní část, ale stačí to udělat jednou za 2-3 roky. Pokud toužíte po něčem moderním, do úvahy připadají i skleněné, plastové nebo kovové konferenční stolky, případně kombinace více materiálů. Myslete ale na to, že lesklý plast nebo sklo je poměrně náročné na údržbu, protože na něm zůstávají šmouhy a otisky ruk. Na druhé straně, ale vypadají skvěle, hlavně v moderním obýváku.

TEMPO_KONDELA_LEONEL_KONFERENCNY_STOLIK

Na vzhledu záleží

Když vybíráte konferenční stolek, měli byste myslet na to, že bude součástí obýváku, který už má svůj styl. Zvažte tedy i to, zda stolek do obýváku zapadne a zda se hodí k sedačce. Pokud se vám zdá, že je místnost fádní, klidně si vyberte stolek, který jí dodá život. Pokud ale v obýváku už máte nějaký výrazný prvek, například sedačku, který hýří více barvy pokuste se stolek doladit k nábytku.

 

HALMAR_LIVONIA

 

Z pohledu umístění je nejpraktičtějším tvarem obdélník nebo čtverec, který skvěle zapadne k sedačce. Okrouhlé stolky jsou designovo zajímavější, ale o něco náročnější na místo. Zlatou střední cestou mezi kulatým a hranatým tvarem může být oválný stolek, který nemá ostré hrany a zároveň je prostorovo méně náročný. Důležité je i to, zda má stolek úložný prostor na časopisy, knihy, ovladače od TV apod. Některé jsou vybavené poličkou, jiné zásuvkou nebo skřiňkou. Někde je možné uložit věci do stolku, tedy zvednout vrchní desku, získá se tak místo například i na deky.

TEMPO_KONDELA_MELINA_CIERNA

Máte moderní nebo klasický konferenční stolek? Upřednostňujete dřevo, MDF desky nebo sklo?

 

 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť