Home Dekorace do bytu a bytové doplňky :) Užitečné tipy, jak správně zavěsit záclony

Užitečné tipy, jak správně zavěsit záclony

by Martin Stropko

Záclony a závěsy si i dnes našli svoje místo v našich domovech, protože moderní látky, vzory a provedení dokážou pokoj zútulnit a navíc vás ochrání před nechtěnými pohledy zvenčí. Věšení závěsů a záclon sice není žádná velká věda, ale některé věci si musíte ujasnit dříve, než si vyberete závěsný systém.

 

Kolejnice, tyče nebo lanka

Systém věšení závisí od typu závěsu, který chceme věšet i od možností uchycení závěsného systému. Závěsné tyče se nejčastěji vyrábějí z dřeva nebo kovu a častokrát jsou skutečnou ozdobou. Koupit můžete úplně jednoduché tyče různé povrchové úpravy a barvy ale také tyče s ozdobnými konci. Některé závěsy a záclony mají očka nebo poutka a dají se zavěsit přímo na tyč, jiné se věší pomocí kolíčků nebo jiných úchytů. Tyč na závěsy může mít pevnou délku, ale dostupné jsou i teleskopické. Dávejte si ale pozor na hmotnost závěsů a nosnost tyče.

 

Pro záclony a závěsy s vyšší hmotností jsou vhodnější závěsné kolejnice. Závěsný systém může mít 1-4 kolejnice a tak na ně můžete zavěsit záclony i závěsy, případně více typů závěsů. Záclony se v tomto případě věší na háčky nebo jiné úchyty. Na lehké záclony je vhodný tzv. lankový systém. Jde v podstatě o ocelové lanko, na které se záclony věší pomocí háčků nebo kolíčků. Při všech třech případech platí, že se dají uchytit do stěny i do stropu. Dřív než začnete vrtat otvory, ujistěte se, že se vyhnete stoupačkám, rozvodům apod.

 

Na co si dát pozor

Pokud se chcete chránit před zimou, vyberte si takové závěsy nebo záclony u kterých délka sahá pod spodní rám okna, resp. pod parapetní desku a od okna vám bude méně tahat. Pozor si dejte na délku v případě, že máte pod oknem radiátor. Pokud by ho závěs překrýval, nemohl by teplý vzduch proudit do místnosti a ta by se dostatečně nevyhřála. Závěsný systém by měl být umístěný cca 10 cm nad horním rámem okna, pokud jsou závěsy příliš dlouhé, raději  je zkraťte. Závěsy sahající od stropu až po zem ne vždy vypadají dobře.

 

Závěsný systém by měl mít větší šířku než okno, abyste mohli závěsy nebo záclony úplně odhrnout na kraj a měli tak celé okno volné. Se šířkou okna souvisí i šířka závěsu. Záleží na tom jak velmi a zda vůbec chcete mít závěs nařasený když je zatáhnutý. Obvykle se doporučuje volit závěs v dvojnásobné šířce okna, teda pokud máte okno šířky 90 cm, závěs by měl mít 180 cm. Jak už bylo vzpomínané, je potřebné si ověřit nosnost závěsného systému a hmotnost závěsu, abyste tyč nepřetěžili. Pokud chcete záclony jak dekoraci, výběr je v podstatě jen na vás. Pokud mají fungovat i na zatmění místnosti, například ložnice, budou potřebné hrubší látky a ideálně tmavší barvy.

 

Máte doma záclony nebo závěsy? Jaký závěsný systém jste použili?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť