Home Bydleme zdravě! Zvířata v bytě? Lze to zvládnout i bez stresu a zničeného nábytku

Zvířata v bytě? Lze to zvládnout i bez stresu a zničeného nábytku

by Martin Stropko

Sdílet domácnost s kočkou nebo se psem může být někdy opravdu náročné. Zvířata v bytě zanechávají stopy v podobě doškrábaného nebo ohryzaného nábytku, chlupů nebo nějaké té loužičky. Měli byste si teda dobře zvážit, zda jste opravdu schopni zvládnout starostlivost o zvíře i domácnost tak, aby to nestresovalo vás ani vašeho domácího miláčka.

Foto: © pexels.com

Foto: © pexels.com

Všechny začátky jsou těžké

Když si domů přinesete psa nebo koťátko musíte si uvědomit, že je to pro něho úplně nové prostředí na které si bude muset zvyknout. To samozřejmě neznamená, že mu máte dovolit, aby vám zdevastoval celý byt. Bude ale potřebné, abyste se mu věnovali co nejvíce a naučili ho, co může a co ne. Dřív než se k vám domů nastěhuje nový člen, měli byste mít pro něho připravené místo, které bude patřit výhradně jemu a snese i trochu chlupů a zvířecího pachu.

Foto: © pexels.com

Foto: © pexels.com

Pelech můžete umístit například na chodbu nebo do předsíně, která se dá lehce větrat. Můžete být kreativní a na pelíšek můžete využít například i poličku nebo skříňku do které dáte deky, polštáře a samozřejmě hračky. Nablízku by měli být misky s vodou a krmivo. Výhodou je i dlažba, která se udržuje snadněji než koberec a nepoškrábe se jako dřevěná podlaha.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Kočky a poškrábaný nábytek

Kočky škrábou nábytek i stěny nejčastěji proto, že si potřebují brousit drápky nebo si tím značí svoje teritorium. Pokud kočka chodí i do zahrady, pravděpodobně se vybouří tam, bytové kočky se jednoducho pustí do pohovky. Na záchranu svého nábytku a v podstatě celého bytu si můžete vzít vícero pomocníků.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Prvním z nich je škrabadlo pro kočky, na kterém si drápky obrousí a nechá byt na pokoji. Pomoc může i speciální sprej, který ji bude odpuzovat. Zapomínat byste neměli na hračky, protože je dost možné, že se vaše kočka jednoduše nudí. Při značkování teritoria pachem je potřebné důkladně vyčistit označkované místo a případně i přehodnotit polohu a typ kočičí toalety, protože se může stát, že vašemu mazlíčkovi jednoduše nevyhovuje a tak chodí jinam.

Foto: © pexels.com

Foto: © pexels.com

Okusuje vám pejsek boty i nábytek?

Okusování nábytku, ale i bot se týká hlavně štěňátek, kterým se mění zuby. Pokud chcete, aby vaše věci zůstaly v původním stavu, budete se muset vybavit botníkem a hračkami na kousání. Hračky pomůžou i tehdy, pokud se váš chlupáč pustí do likvidace nábytku jen proto, že se nudí. Samozřejmě je důležité i to, aby jste se psovi věnovali a unavili ho. Pokud se váš pes naučil vyskakovat na sedačku, postel nebo do křesla a chcete tomu zabránit, zkuste mu pelíšek nebo deku umístit v blízkosti sedačky. Než se to váš pejsek odnaučí, použijte na zakrytí deky nebo přikrývky.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Pes je společenské zvíře a potřebuje vaší pozornost a blízkost. Bude to chtít možná trošku trpělivosti, ale časem určitě pochopí, kde je jeho místo. Stává se, že po příchodě domů najdete na podlaze louži? Pejska je třeba přichytit při činu, trestat ho se zpožděním nemá smysl. Časem dokážete rozeznat, kdy pejsek potřebuje venčení a vezmete ho na procházku včas. I díky tomu pochopí, že louže v bytě se dělat nemají.

Foto: © pexels.com

Foto: © pexels.com

Odolný textil a pravidelné uklízení

Čalouněný nábytek by měl být potažený odolnou látkou, která se lehce udržuje a odolává slinám, chlupům i pachům. Nejlepší potah je takový, který se dá bez problému povysávat. To stejné platí i o podlaze. Koberce jsou sice fajn, ale chlupy se z nich vysávají podstatně hůře než z dlažby nebo dřevěné podlahy. Vaším věrným pomocníkem by tak měl být kvalitní vysavač, dnes jsou dostupné modely s nástavci na zvířecí chlupy. Pokud máte zvíře uvnitř, smiřte se s tím, že vysávat jednou do týdne určitě stačit nebude. Důležitá je i bezpečnost, a u zvířat je to podobné jako u dětí. Na co se jim podaří dosáhnout, to potřebují prozkoumat. Věci, které představují poteniconální riziko by tak měli být mimo dosah. Vyhnete se tak úrazu i zničení pro vás cenných a oblíbených dekorací.

Foto: © pexels.com

Foto: © pexels.com

Máte doma psa nebo kočku? Probíhá vaše spolužití bez problémů nebo jste se nevyhnuli zničenému nábytku?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť