Home Rady při výběru nábytku Víte z čeho se vyrábí nábytek?

Víte z čeho se vyrábí nábytek?

by Martin Stropko

Kupujete nový nábytek a neumíte si vybrat z množství materiálů? Kromě masivního dřeva, skla a plastu se potkáte i s materiály označovanými MDF, LDT nebo DTD. Abyste se ve zkratkách a vlastnostech jednotlivých materiálů snadněji zorientovali, připravili jsme pro vás praktického průvodce.

BRW_STENY_BARATO_1_[F112]

Dřevotřískové a dřevovláknité desky

Dřevotřískové a dřevovláknité desky jsou nejpouživanějším materiálem na výrobu nábytku. Existuje ale několik deskových materiálů a označují se zmíněnými zkratkami.

Dřevotřísková deska – DTD – označuje desky, které nemají povrchovou úpravu. DTD desky se vyrábějí lisováním drceného dřevěného materiálu, ale na výrobu nábytku se používají jen velmi málo. Problémem je, že pokud navlhnou, nejsou tvarově stálé a do původního stavu se nevrátí ani po vyschnutí.

texture-1674067_1920

Z tohto důvodu jsou dřevotřískové desky upravované. Používá se především laminovací papír, který se na desku lepí a následně zalévá pryskyřicí. Takové laminované desky poznáte podle zkratky LTD nebo DTD – L. Díky této úpravě je dřevotříska odolná vůči vodě a vlhkosti a obvykle se používá i na nábytek do kuchyně nebo koupelny.

MOB_70_RAGNA

Dřevovláknité desky mají označení MDF nebo HDF přičemž rozdíl je v jejich tvrdosti. MDF (medium density fibreboard) je středně tvrdá a HDF (high density fibreboard) velmi tvrdá dřevovláknitá deska, vyrábějí se lisováním dřevěných vláken pod velkým tlakem a tím vznikne hladká, odolná a tvrdá deska. Hlavní rozdíl mezi dřevotřískovou a dřevovláknitou deskou je hustota. MDF a HDF desky mají podstatně vyšší hustotu a z toho plyne i vyšší pevnost a odolnost.

TEMPO_KONDELA_POPPY_2

Díky laminu může mít nábytek nejrůznější barvy a motivy, hrany bývají olepené laminem nebo ABS hranami. ABS hrany jsou plastové a chrání nábytek před poškozením i vlhkostí a jsou stále barevné. V porovnání s laminovanými jsou sice dražší, ale odolnější a kvalitnější.

Masivní dřevo

Nábytek z masivního dřeva je sice podstatně dražší než z dřevotřísky, ale má výrazně delší životnost a navíc jde o přírodní materiál, který mnozí milují. Dřevo v interiéru přece jen působí jinak než lamino a plast. I když má takový nábytek nezaměnitelné kouzlo, dřevo neustále pracuje a vlivem vlhkosti nebo vysychání může měnit svůj tvar a rozměry. Tomuto jevu se nedá úplně zabránit nebo vhodnou technologií lze minimalizovat.

wood-3212803_1920

Nábytek se vyrábí ze dřeva různých stromů a od toho závisí i jeho tvrdost. Čím je dřevo tvrdší, tím je odolnější a má delší životnost. K tvrdším patří dřevo z exotických dřevin jako teak, eucalyptus, padauk apod, které se používají hlavně na výrobu zahradního nábytku. Tvdré dřevo má i dub, buk, jasan, javor, agát, kaštan. Mekčí a méně odolné vůči poškožení je smrkové, borovicové, topolové nebo jedlové dřevo.

masivny_nab

Borovicové dřevo se využívá velmi často, hlavně kvůli jeho nízké ceně, ale je málo odolné vůči poškrábání a mechanickému poškození. Taktéž je tvarovo nestálé při zvýšené vlhkosti nebo naopak při vysokých teplotách.

Oblíbené je i bukové a dubové dřevo, které je o poznání tvrdší a tedy i odolnější vůči mechanickému poškození. Při vyšší vlhkosti, například v koupelně, dřevo sice napučí , ale po vyschnutí opět splaskne. Velmi luxusně působí dřevo z třešňového dřeva, které vzhledem připomíná mahagon. Jelikož jde o tvrdé dřevo je velmi kvalitní a odolné.

NATURLIG_TOSEN_BUK

Dýhovaný nábytek

Dýhovaný nábytek je vlastně něco mezi masivním a dřevotřískovým. Jde o dřevotřískovou nebo dřevovláknitou desku na kterou se lepí dýha, tedy tenká vrstva masivního dřeva. Takový nábytek je levnejší než z masivního dřeva a přitom si můžete užívat jeho originální design. Výhodou dýhovaných desek je i to, že se nedeformují vlivem vlhkosti. Dýhu je možné stejně jako dřevo lakovat nebo mořit, takže se dá dosáhnout široká škála odstínů a barev. Pokud jste měli v minulosti špatné zkušenosti a dýha se časem odlepila, dnes se už obávat nemusíte. Technologie pokročila a lepidla udrží vše pohromadě podstatně déle a spolehlivěji.

Z jakého materiálu je váš nábytek? Vybrali byste si nový kousek z dřevotřísky nebo masivu?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť