Home Ložnice inspirace Antidekubitní matrace – čím je výjimečná a pro koho je určená?

Antidekubitní matrace – čím je výjimečná a pro koho je určená?

by Martin Stropko

Vznik proleženin (dekubitů) hrozí především dlouhodobě ležícím nebo imobilním pacientům. Dekubity můžou přerůst až do život ohrožujícího stavu a tak je důležité zabránit tomu, aby se vůbec objevily. Antidekubitní matrace jsou v tomto směru velkým přínosem a pro takové pacienty prakticky nezbytností.

BENAB_MATRACE_MEDICAL_VISCO_S3

Aktivní a pasivní matrace

Antidekubitní matrace se dělí na aktivní a pasivní. Aktivní matrace jsou tvořené z několika vzduchových komor, nejde tedy o klasické pěnové matrace. Matrace se vzduchovými komorami zabezpečuje, že tlak nepůsobí na jedno místo na těle a efektivně tak zabraňuje vzniku dekubitů a pomáhá je i léčit. Množství vzduchu v jednotlivých komorách lze měnit a tlak je tím pádem proměnlivý. Obvykle je vzduchem napumpována každá druhá komora a každá první je prázdná. Po určitém čase se vystřídají. U některých druhů matrací je možné nastavit i čas po jakém se plné a prázdné komory mění.

BENAB_MATRACE_MEDICAL_CLASSIC_S1

Pasivní matrace jsou pěnové, ale nejde o klasickou pěnovou matraci, která se běžně používá. Antidekubitní pěnová matrace má po celé svojí ploše podélně i příčně zářezy a tím napomáhá tomu, aby nevznikal tlak na jednom místě a netvořili se na těle proleženiny. Vyrábějí se z paměťové pěny nebo z tvrdších pěnových materiálů. Některé druhy matrací jsou oboustranné, přičemž každá strana má jinou tvrdost. K matraci bývá přibalený i potah, který je na zip a lze ho prát. Navíc bývá antibakteriální, někdy i voděodolný nebo paropropustný.

BENAB_MATRACE_ORTHOPEDIC_S1000_PLUS_TENCEL_3D

Antidekubitní matrace se využívají nejen ve zdravotnických zařízeních, ale i při domácí péči ležícího pacienta. Pokud máte doma rodiče nebo prarodiče, kteří mají zdravotní problémy a jsou připoutaní na lůžko, určitě byste jim měli zabezpečit tuto speciální matraci. V kombinaci s odbornou starostlivostí tak předejdete vzniku nebezpečných dekubitů.

Péče o antidekubitné matrace

K čištění antidekubitních matrací by se neměly používat abrazivní látky obsažené v čisticích prostředcích, ani tvrdé houby nebo kartáče. Mohlo by dojít k poškození ochranné vrstvy matrace. Takovou matraci vždy čistěte pouze tehdy, když je nafouknutá. Ujistěte se, že je materiál dostatečně napnutý – to vám proces čištění značně usnadní. Po vyčištění je třeba nechat matraci volně uschnout v místnosti chráněné před slunečním zářením. Matrace nelze žehlit, a to ani ve vyfouknutém stavu. Pokud je třeba ji dezinfikovat, používá se ošetření křemenem a speciální antiseptické spreje. Pokud antidekubitní matraci momentálně nepoužíváte, vyfoukejte ji a uložte ji ve složeném stavu.

BENAB_MATRACE_AUSTIN_MEDICOTT_SILVER_2

Jaký je najvhodnější rošt?

Většina antidekubitních matrací je vhodná pro polohovatelné i klasické rošty. Tato informace by měla být uváděna u jednotlivých druhů, pokud to tak není, pro jistotu si to ověřte u prodejce. Jelikož u dlouhodobě ležících pacientů je nutné pravidelně polohovat, lepší volbou bude polohovatelný rošt. Jsou rošty u kterých můžete polohovat jen hlavu nebo nohy a potom jsou i takové, které se dají ohnout na více místech. V každém případě vám toto řešení pomůže například u krmení, umývání nebo ošetřování pacienta a zároveň ho i takto můžete polohovat a snížit riziko vzniku proleženin.

Styler_Rosty_masiv_komplex

 

Pokud nemáte finance na nákup antidekubitní matrace, sáhněte alespoň po antidekubitních zdravotnických pomůckách, které vám pomohou ulevit kyčlím, patám, kotníkům, sedacím kostem nebo dokonce oblasti kolem lopatek. Jedná se o různé podložky, polštářky, válečky a sedáky.

Máte zkušenosti s antidekubitní matrací? Preferovali byste aktivní nebo pasivní matraci?

 

Zdroj: https://magazine.morettispa.com/en/how-do-you-choose-the-right-anti-decubitus-mattress/

 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť