Home Jak pečovat o nábytek Dřevěná podlaha, parkety nebo dlažba? Každý typ podlahy má svoje výhody!

Dřevěná podlaha, parkety nebo dlažba? Každý typ podlahy má svoje výhody!

by Martin Stropko

Výběr podlahy patří k nejdůležitějšímu kroku při zařizování domu nebo bytu. Zatímco vyměnit kus nábytku není nic složité, nevhodně zvolená podlaha vás může mrzet poměrně dlouhou dobu. Při výběru byste měli myslet nejen na estetickou stránku, ale i na to, ve které místnosti bude podlaha položená nebo budete mít podlahové topení.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Dřevěné podlahy

Dřevěná podlaha je lákavá zejména pro svou dlouhou životnost a fakt, že jde o přírodní materiál, který už sám o sobě navozuje příjemnou, hřejivou atmosféru domova. Podlahy z masivního dřeva mají velmi dobré tepelnoizolační vlastnosti, na druhé strane může dřevo vysychat, deformovat se nebo nabobtnat.  Ideální podmínky pro dřevo je vlhkost vzduchu 50% a teplota okolo 20°C. Dřevo se ale vždy dá zbrousit a přelakovat a to i v případě poškození nebo poškrábaní.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

S umývaním dřevěné podlahy byste měli být opatrní a použít vodu jen když je to opravdu potřebné, protože vlhkost ji příliš neprospívá i když je nalakovaná. Prach a jiné nečistoty odstraňujte vysavačem, smetákem nebo hadrou. Dřevěná podlaha je vhodná hlavně do obývacího pokoje , dětského pokoje, pracovny nebo ložnice. Dostupné jsou různé barevné varianty a povrchové úpravy.

BOG_FRAN_Izba_Forrest_3

Laminátová podlaha

Laminátová podlaha je cenově dostupnější a na údržbu méně náročnou alternativou dřevěné podlahy. Pokud si vyberete laminátovou podlahu, určitě nebudete litovat, protože  je vhodná i pro podlahové topení, odolná vůči UV záření a méně náchylná na vysoušení a praskání než dřevo. Výhodou je i vysoká odolnost vůči opotřebení i poškrábání a velký výběr vzorů. Určitě oceníte i to, že nevrže tak, jako dřevo.

BOG_FRAN_MIESTNOSTI_INTERIEROVA_AXEL_2_[F2]

Údržba této podlahy je opravdu nenáročná, stačí ji vysát nebo umýt mopem. Není potřebné ji lakovat ani používat vosk. Podlaha je ale citlivá na příliš vysokou vlhkost, takže mop nebo hadru před umýváním dobře vyždímejte.

CAMBER_OBYVACIA_IZBA_01_MILANO_KREMOVA

Korková podlaha

Korek možná není až tak rozšířený a populární materiál podlahy, ale určitě je to možnost, která stojí za zvážení. Korková podlaha má výborné izolační vlastnosti, skvěle odhluční místnost a má jedinečný vzhled, protože jde o přírodní materiál. Vyrábí se z kůry dubu, přičemž se nemusí pokácet strom, stačí jen oloupat kůru tak, aby strom neutrpěl.

6043727072_522f8b3cfa_b

Tento materiál je příjemný, měkký, teplý, antialergický a voděodolný. Kromě obývacího pokoje nebo ložnice, ho můžete použít i na chodbě nebo v koupelně. Dostupný je ve formě dlaždic nebo jako plavoucí podlaha. Pokud se obáváte náročné údržby, je to úplně zbytečné. Korek se lakuje a tak je údržba jednoduchá – postačí vám voda a speciální přípravek na tento povrch.

Keramická dlažba

Keramická dlažba jednoznačně nejlépe pasuje do koupelny, kuchyně nebo do předsíně. Dostupné jsou nejrůznější motivy, povrchové úpravy i formáty a tak máte nekonečně mnoho možností. Praktické jsou hlavně kachličky s protiskluzovou úpravou, protože v koupelně se kontaktu s vodou nevyhnete a podobně je to i v  kuchyni a předsíni.

CASA_016_SMILE_240_CB_NEROH

Největší výhodou keramické dlažby je nenáročná údržba, oděruvzdornost a odolnost vůči vodě a chemikáliím. Vhodná je i u podlahového topení a v tomto případě je i příjemně hřejivá. Jinak je dlažba poměrně chladný a „sterilní“ materiál, který není právě nejvhodnější volbou do jiných místností.

HALMAR_VIOLA_260

Díky široké nabídce vzorů a velikostí, si můžete v koupelně nebo v kuchyni vytvořit originální kombinaci barev a vzorů. Za zvážení stojí i kombinace jednobarevné dlažby s retro nebo secesními vzory.

Jakou podlahu máte v obývacím pokoji vy? Líbí se vám více přírodní dřevo nebo laminát?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť