Home Bydleme zdravě! Ekologická domácnost? Stačí dodržovat několik zásad!

Ekologická domácnost? Stačí dodržovat několik zásad!

by Martin Stropko

Šetření přírodních zdrojů a ohleduplný přístup k přírodě je a stále bude horkým tématem. Stále více lidí se snaží žít ekologičtěji a pomoc tak naší planetě. Ekologická domácnost je hlavně o vašem přístupu. Pokud budete dodržovat několik zásad, budete šetřit nejen přírodu, ale i peníze.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Šetřete elektrickou energii

Život bez elektřiny si dnes už nedokážeme představit, ale mnoho krát s ní zacházíme opravdu nešetrně. Lednice, mrazák, televizor, počítač, elektrický sporák, smartphony, tabety a mnoho jiných zařízení se bez elektřiny neobejde. Elektronika v domácnosti ale odebírá proud i tehdy, pokud je nepouživáme a je v tzv. stand – by režimu. Pokud chcete ušetřit náklady za elekřinu, vytáhněte eletroniku ze zásuvky nebo používejte prodlužovačky s vypínačem. Ušetřit tak můžete pěkných pár korun.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Při vaření a pečení využijte i zůstatkové teplo a troubu nebo sporák vypněte o něco dříve. Samozřejmě je vhodné se zaměřit na spotřebiče s energetickou třídou A+ a A++. Myčku nádobí pouštějte až pokud je plná a to samé platí i u praní v pračce. V těchto případech musíte myslet i na šetření vodou, která je stále vzácnější.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Sviťte jen pokud je to potřebné

Značná část elektrické energie se spotřebovává na svícení. I zde se dá podstatně ušetřit pokud budete používat LED žárovky a zářivky. Vstupné náklady můžou být vyšší než u běžných žárovek, ale odměnou vám bude úspora energie a delší životnost. Zároveň byste měli svítit tehdy, pokud je to opravdu potřebné. Využívejte co nejvíce denní světlo a vpusťte si ho do domácnosti. Světlo rozsvícejte tam, kde ho potřebujete a před odchodem z domu překontrolujte, zda jste nenechali rozsvícené.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Voda je luxus

Pitná čistá voda není taková samozřejmost, jak si mnozí myslí a její zásoby nejsou neomezené. Navíc si zdroje vody sami kontaminujeme a plýtváme s nimi. Šetřit vodou při umývání nádobí vám pomůže myčka na nádobí. Ty nejúspornější potřebují na umytí asi 1/5 vody v porovnání s umýváním v rukách. Pokud myčku nemáte, napusťte si vodu do dřezu, umyjte nádobí a potom ho jen opláchněte čistou vodou.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

K úspoře vody pomůže i to, pokud se budete místo koupání jen sprchovat a při umývání zubů nenecháte celý čas puštěnou vodu. Pokud si všimnete, že vám kape vodovodní kohoutek nebo teče WC, měli byste to opravit co nejdříve. Za měsíc můžete takto zbytečně vyplýtvat i několik litrů pitné vody.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Přírodní materiály

Ekologické domácnosti více sluší přírodní materiály než plasty a syntetické materiály. Začít můžete dřevěným nábytkem, podlahou, obložením apod. Těžba dřeva je ekologičtější než těžba nerostných surovin nebo výroba plastů a jiných umělých materiálů. Navíc dřevo je 100% recyklovatelné. I u textílií byste měli volit spíše přírodní materiály, tedy bavlnu, len nebo konopí.

TEMPO_KONDELA_CASTLE_BUK_KREMOVA

Eko čistící prostředky

Dnes je již možné koupit čistící prostředky, které jsou ekologické a tedy k přírodě šetrnější. Každý běžný čistící prostředek lze nahradit ekologičtější variantou. Pokud chcete mít úplnou jistotu, vyrobte si vlastní čistící přípravky. Základními ingrediencemi jsou citronová šťáva, soda bikarbona a ocet. Několik dobrých tipů najdete i v  článku na našem blogu. Výhodou těchto čistících prostředků je i to, že jsou mnohokrát učinejší než kupované a budou vás stát jen zlomek ceny.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Třiďte a recyklujte

Ekologická domácnost je hlavně třídění a recyklování odpadu. Množství produkovaného odpadu rok od roku stoupá a je stále náročnější ho likvidovat. Tříděním odpadu oddělíte odpad, který je ještě možné recyklovat od toho, který půjde na skládku. Třídit byste měli minimálně papír, plasty a sklo. Samozřejmostí je i to, že baterie, elektronika, motorový olej a jiné nebezpečné odpady skončí na sběrných dvorech nebo místech na to určených a ne v komunálním odpadu.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Pokud máte možnost kompostovat, určitě toho využijte. Bioodpad určitě nepatří na skládku a můžete z něho získat luxusní hnojivo. Kromě toho, mnoho na první pohled nepotřebných věcí lze využít a vyrobit z nich něco užitečné a jedinečné. Pokud něco hodíte do koše, zapátrejte na webu a možná přijdete na něco kreativního.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Je vaše domácnost ekologická? Jakým způsobem se snažíte šetřit přírodní zdroje?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť