Home Dekorace do bytu a bytové doplňky :) Zavařovací sklenice jako praktické dekorace

Zavařovací sklenice jako praktické dekorace

by Martin Stropko

V domácnosti se najde více nepotřebných věcí, které se dají jednoduše přeměnit na krásné bytové dekorace. Určitě k nim patří i skleněné zavařovací sklenice na zavařeniny, džemy a jiné dobroty. Bez ohledu na tvar nebo velikost, se z nich dají vyrobit milé i praktické dekorace.

Snežítko na každou příležitost

Nejvíc sněžítek se v obchodech objevuje kolem Vánoc, co je celkem logické. V sněžítkách přece sněží a nejčastěji na vánoční postavičku. Tato milá dekorace nemusí být jen vánoční. Sněžítko se hodí na jakoukoliv příležitost, hlavně pokud si ho vyrobíme sami.

Potřebovat budete skleněnou zavařovací sklenici s víčkem, lepící pistoli (nebo voděodolné lepidlo), třpytky, konfety, destilovanou vodu. jako podstavec pro figurku můžete použít například uzávěr z PET láhve. Do destilované vody se dá přilít i glycerin, díky kterému bude „sněžení“ lépe vypadat. Figurky je dobré ošetřit voděodolným sprejem, aby se prodloužila jejích životnost.

Postup je jednoduchý – figurku přilepíte přímo na víčko z vnitřní strany, do sklenice nasypete třpytky a konfety, nalijete destilovanou vodu s glycerinem a sklenici zavřete. Pro jistotu je vhodné okraj víčka natřít voděodolným lepidlem. Postup a inspiraci najdete v následujícím videu.

 Vázička podle vaší fantazie

Obyčejná zavařovací sklenice se hned může změnit na krásnou vázu, která dokonale zapadne do vašeho interiéru. Základem je samozřejmě zavařovací sklenice, akrylové barvy na sklo a štětec nebo houba na jejich nanášení. Pokud chcete vytvořit proužky nebo jiné vzory, připravte si také papírovou lepící pásku. Finální nátěr můžete přelakovat  polyuretánovým sprejem, aby déle vydržel. Svoji novou vázičku si vyzdobíte stuhami nebo jinými dekoracemi podle fantazie nebo vsadíte na jednoduchost. Návod na malování zavařovací sklenice a vytvoření vintage vázičky si můžete prohlédnout ve videu.

Netradiční fotorámeček

Skleněná zavařovací sklenice může posloužit také jako rámeček na fotku. Velikost sklenice závisí od velikosti fotky,  která by měla být vytištěna na fotopapíře. Fotku potom vložte do sklenice a zalijte kukuřičným olejem, který ji nepoškodí a dodá ji retro nádych. Sklenici zavřete a případně ještě hrdlo převažte provázkem nebo stužkou.

Svícen nebo váza na zavěšení

Svícen nebo váza nemusí být jen položené na stolku nebo na poličce, klidně je můžeme zavěsit na stěnu. Stačí vám jen trochu šikovnosti a ta správná inspirace. Pokud chcete originální doplněk do bytu, připravte si sklenici, lepidlo na sklo, flitry, třpytky, štětec, lepící pistoli, provázek a květy nebo svíčku. Na dekoraci můžete samozřejmě použít i jiné ozdoby nebo akrylovou barvu na sklo. Postup najdete v následujícím videu.

Inspirovali vás naše tipy nebo jste už něco podobného vyráběli? Která inspirace vás zaujala nejvíce?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť