Home Bydleme zdravě! Správné osvětlení dokáže v interiéru zázraky! Jak vybrat to nejlepší?

Správné osvětlení dokáže v interiéru zázraky! Jak vybrat to nejlepší?

by Martin Stropko

Pohodu bydlení výrazně ovlivňuje světlo. Nejlepší je, pokud máte dostatek přirozeného světla, ale samozřejmě nezbytností je i umělé osvětlení. Umělé a přirozené světlo by se měly vzájemně doplňovat. Každá místnost potřebuje jiné osvětlení a my vám poradíme, jak vybrat to správné do obývacího pokoje, kuchyně nebo do ložnice.

BOG_FRAN_MIESTNOSTI_CLEVER_OBYVACIA_IZBA_03

Základem je stropní světlo

V každé místnosti by mělo být stropní světlo, které by mělo být hlavním osvětlením. To ale neznamená, že musí být silné a intenzivní. Vhodnější je zvolit měkčí světlo, které se  rozptýlí do místnosti a bude ji dobře osvětlovat. Stropní světlo by ale nemělo být jediným umělým zdrojem světla. Určitě použijte i stolové, stojaté, bodové nebo jiné světlo. Při výběru byste si měli kromě designu světla všímat i to, zda bude místnost osvětlována uspornými žárovkami, helogénem, klasickou žárovkou nebo LED světlem.

TEMPO_KONDELA_GRAPHIC_317804207

Osvětlení do obývacího pokoje

Jak už bylo řečeno, stropní světlo je základ a může to být nenápadné světlo nebo extravagantní lustr. Záleží pouze na vašem vkusu a samozřejmě na výšce stropu. Pokud máte vysoký strop, můžete si dovolit i designový lustr, který bude středobodem místnosti. Stropní osvětlení v obývacím pokoji musí být doplněné i dalšími světlami. Obývací pokoj má sloužit všem členům domácnosti a tak by tu měli být vytvořené vhodné podmínky na čtení, sledování televize nebo posezení u šálku čaje.

Ansty_miestnosti_lesk_biely

Pokud si v obývacím pokoji čtete nebo jen listujete časopisy, určitě byste si měli pořídit lampu na čtení. Stojící lampičku si potom můžete nastavit tak, jak vám vyhovuje. Světlo by se nemělo příliš rozptylovat do místnosti, aby nerušilo ostatní členy domácnosti. Zároveň by ale světlo lampy nemělo být příliš ostré, aby vás brzo nezačaly bolet oči.

Interierova_Black_Red_White_BRW_Kaspian_03

Pokud sledujete televizi, neměla by být jediným zdrojem světla v místnosti. Kontrast mezi světlem z televize a tmavou místností určitě nepotěší váš zrak. Při sledování TV si nechejte rozsvícenou alespoň menší stolní lampičku s příjemným měkkým rozptýleným světlem. Dobrým řešením jsou i světla s nastavitelnou intenzitou světla. Moderní jsou i LED pásy umístěné na poličkách nebo ve vitrinách, které místnost jemně osvětlují, ale přitom nepůsobí rušivě.

Osvětlení do ložnice

Jelikož ložnice obvykle neslouží jen na odpočinek, ani zde si nevystačíte s jedním centrálním světlem. Pokud budete mít stropní světlo ve středě ložnice, mělo by rozptylovat světlo do celé místosti, umísťovat ho přímo nad postel není ovšem nejlepší nápad. V ložnici nemusíte mít nezbytně právě tento typ osvětlení, můžete použít například nástěnné. K posteli obvykle patří i noční stolek s noční lampičkou. Pokud zhasnete centrální světlo, měla by svítit noční lampička, kterou zhasnete až budete pohodlně ležet v posteli.

RENAR_NAKA_1S_BIELA

Pokud si v posteli rádi čtete, doporučuje se malá lampička, kterou je možné polohovat. Měla by mít neprůhledné stínítko se žárovkou uvnitř, abyste uměli světlo přesně nasměrovat a nevyrušovali tak partnera vedle vás. V případě, že noční lampa má sloužit pouze na to, abyste po cestě do postele nezakopli, stačí stolní lampička s nižší svítivostí a stínidlem rozptylující světlo. Máte v ložnici šatnu? Potom si na osvětlení vyberte žárovku nebo LED světlo s vyšší svítivostí a bílým světlem.

TEMPO_KONDELA_MIESTNOST_LUMERA

Osvětlení do kuchyně

V kuchyni se klade důraz především na osvětlení pracovní desky. Kromě centrálního osvětlení byste teda měli použít LED bodové světla nebo zářivky nad pracovní deskou, resp. všemi pracovními plochami. Pokud si dáte na vybavení kuchyně záležet, určitě oceníte i světlo uvnitř skříněk, které vám ulehčí hledání po správných ingrediencích nebo pracovních nástrojích. Kuchyně bývá často spojená s jídelnou a nad jídelním stolem patří jednoznačně lustr. Světlo by mělo být dost intenzivní, abyste si viděli do talíře, ale ne příliš ostré, aby vám „netahalo“ oči.

TEMPO_KONDELA_KUCHYNA_LAMPUR_320813457

Vybíráte osvětlení do interiéru podle designu nebo chcete především praktické a funkční světlo?

 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť