Home Dekorace do bytu a bytové doplňky :) 5 tipů jak zrecyklovat PET lahve

5 tipů jak zrecyklovat PET lahve

by Martin Stropko

I když se snažíme snižovat produkci odpadu, plastové láhve jen tak brzo z našich domácností nezmizí. Místo toho abyste je vyhodili, můžete je recyklovat a vyrobit z nich užitečné věci do domácnosti. Připravili jsme pro vás 5 tipů jak využít PET láhve, které vás určitě osloví.

1. tip – smeták

Z plastových láhví se dají vyrobit i užitečné věci jako je například smeták. Připravíte si aspoň 3 plastové láhve stejné velikosti, nůžky, zapalovač, tavící pistoli nebo lepidlo a násadu (dřevěnou hůl nebo plastovou nebo kovovou tyč). Z láhví odřežte dno i hrdlo, hrdlo nechejte jen na jedné PET láhvi. Následně je až po hrdlo roztříhejte nůžkami a na láhev s hrdlem nasunete další. Potom už jen přidáte násadu a můžete se pustit do zametání. Přesný postup najdete ve videu.

2. tip – taburetka

Lidská kreativita opravdu nezná hranic a PET láhve můžou sloužit i jako nábytek. Vyrobit se z nich dá i křeslo nebo pohovka, nejjednodušší  je ale taburetka . Na tento výtvor budete potřebovat víc láhví v jedné velikosti. Jejich počet samozřejmě závisí od toho, jak velkou taburetku budete chtít. Kromě láhví si připravte i lepící pásku (ideální je kobercová nebo jiná pevnější páska), nůžky, fixu, lepidlo na textil, molitan, polystyren nebo jinou měkkou výplň a látku na potah.

Láhve poukládejte k sobě a oblepte je lepící páskou. Z molitanu vystřihněte tvar taburetky a dejte ho nahoru. Potom už jen z kusu látky udělejte potah na taburetku a můžete si užívat nový kus vlastnoručně vyrobeného nábytku. Návod jak na to najdete ve videu.

3. tip – penál

Originální penál z PET láhve se dá využít nejen na psácí potřeby, ale například i jako kosmetická taštička  na štětce nebo make up. Možná přijdete ještě i na jiné praktické využití. Pokud se pustíte do práce, připravte si dvě 0,5 l plastové láhve, nůžky, nůž, zip a tavící pistoli nebo lepidlo.  Penál můžete vyzdobit i nálepkami nebo ho pomalovat fixou. Na postup se můžete podívat v následujícím videu.

4. tip – držák na zubní kartáčky

Plastové láhve můžou být opravdu užitečné, zejména z nich vyčarujete něco praktického jako je držák na zubní kartáčky. Potřebovat budete jednu velkou 1,5 l láhev a další 3-4 libovolné velikosti, protože z nich využijete pouze vrchní  část s uzávěrem. Dále budete potřebovat nůžky, tavící pistoli a fixu. Postup jak vyrobit držák na kartáčky a zubní pastu je jednoduchý a zvládnete ho bez problémů. Konec konců uvidíte to sami ve video návodě.

5. tip – samozavlažovací květináč

Samozavlažovací květináč je skvělý pro malé rostliny, které čekají na to, dokud je zasadíte do zahrady nebo většího květináče. Na výrobu vám postačí jedna PET láhev (aspoň 1,5 l), špagát (který nasákne vodou), voda, zemina a rostlina. Květináč je vyrobený raz dva, ale lepší jak 10 – krát číst je jednou vidět, takže postup najdete jako vždy ve videu.

Pokud stále vyhazujete plastové lahve nebo je vracíte do obchodů, víte, jak se takový materiál dále zpracovává? Po podrobném roztřídění a vyčištění jdou plasty k dalšímu zpracování. Z PET lahví se opět vyrábějí PET lahve, z polystyrenu textilní vlákna – z nich se pak vyrábějí koberce nebo dokonce ekologické oblečení, ale i další materiály, jako jsou vázací pásky a blistry. Z fólií, sáčků nebo pytlů se opět vyrábějí fólie. Z tvrdých obalů (krémů apod.) se vyrábějí palety na zboží. Ze zbytků, které nelze využít jiným způsobem, se vyrábí dlažební kostky nebo alternativní palivo (ve směsi s dalšími složkami odpadu pro cementárny apod.).

Vyhazujete PET láhve nebo se vám už z nich podařilo vyrobit dekoraci do bytu nebo něco praktického? Který tip vás zaujal nejvíce?

Zdroj: https://www.recycletheone.com/recycle-now/how-does-pet-plastic-recycling-work

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť