Home Ložnice inspirace Šatna pro malý byt. Jak a kde ji vytvořit?

Šatna pro malý byt. Jak a kde ji vytvořit?

by Martin Stropko

Kdo by nechtěl velkou šatnu po vzoru filmových hvězd? Uklidit do ní všechno oblečení, prádlo, sportovní potřeby, sezónní věci i úklidové prostředky… Ale vejde se taková šatna do malého bytu? Nejlepší je, pokud šatna sousedí přímo s ložnicí. Umístit ji můžete také do dlouhé chodby, případně přepažte obývák či ložnici a z jedné části udělejte šatnu. Využít jde i komora. V samotné ložnici pak budete mít jen postel a noční stolky, jak to má správně být.

Foto: ©Depositphotos.com/patrickjane01

Foto: ©Depositphotos.com/patrickjane01

Velikost šatny

Na šatnu potřebujete minimálně 4 m2 prostoru. Šatna jako samostatná místnost by měla být minimálně 2 m široká. Potřebujete totiž 55 cm na každý regál a 90 cm prostoru mezi nimi. Pokud se v šatně budete i oblékat, pak by měl být prostor mezi regály větší, a to 120 – 150 cm. V malém bytě však budete šatnu muset přizpůsobit prostoru, který máte k dispozici.

Vše si dopředu dobře promyslete a naplánujte, abyste po postavení šatny nemuseli řešit, že je moc malá a nic do ní nedáte. Šatna je efektivní hlavně tehdy, když má úložné systémy na dvou protilehlých stranách. V šatně je důležité, abyste měli možnost ustoupit od polic alespoň o krok zpět. Jedině tak získáte přehled o jejím obsahu.

Police by měly být hluboké alespoň 45 cm, na krabice s botami stačí police s menší hloubkou kolem 35 cm. Prostor pro pověšení dámských kabátů a bund by měl být vysoký zhruba 135 – 145 cm, u pánských 125 – 135 cm, a hluboký 55 – 60 cm. Na dámské šaty potřebujete prostor vysoký 145 – 160 cm a 50 cm hluboký. Na saka vyhraďte prostor 85 cm vysoký a 55 cm hluboký. Na kalhoty potřebujete podle způsobu zavěšení prostor vysoký 70 – 130 cm.

Nesnažte se do bytu „vecpat“ šatnu za každou cenu. Pokud pro ni nebudete schopni v bytě najít dostatečný prostor, je lepší ji oželet a postavit místo ní vestavěnou skříň na míru. Tu postavte k celé jedné stěně a využijte prostor od podlahy až ke stropu. Vnitřní vybavení vyberte podle ukládaných věcí. Dveře volte posuvné, nejlépe v bílé barvě (případně v barvě stěny). Obsluha takové skříně je pak mnohem pohodlnější, než pohyb v malé šatně. A mnohdy se vám do ní vejde i více věcí.

 

Foto: ©Depositphotos.com/scovad

Foto: ©Depositphotos.com/scovad

Stavba šatny, a kolik vás to bude stát

V menším bytě, kde nemáte k dispozici samostatnou místnost, vytvoříte šatnu rozdělením větší místnosti pomocí vertikálních žaluzií, japonské stěny či různých posuvných panelů. Jako předěl mohou posloužit i samostatně stojící skříně. V takovém případě je však potřeba pohledově upravit jejich záda, například tapetou či samolepkou.

Předěl může být i pevný. Snad nejjednodušší je postavit sádrokartonovou příčku. Do ní můžete vestavět i posuvné dveře v pouzdře. Podobně můžete využít i nosnou konstrukci z dřevěných hranolků, které obložíte pohledovým materiálem, třeba palubkami. V příčce můžete vést elektroinstalaci pro osvětlení šatny. Její instalaci však přenechte odborníkovi.

Cena šatny se odvíjí od její velikosti, materiálů a vnitřního vybavení. Jednoduché nástěnné systémy pořídíte za pár tisíc korun, luxusní výbava z exotického dřeva se sofistikovanými výjezdy a výklopnými mechanismy však může vyjít i na desítky až stovky tisíc. Šatna široká 3 metry, hluboká 2,3 metru a vysoká 2,55 metru vás bude stát zhruba 40 000 Kč včetně montáže.

Verwood_miestnosti_canyon_arktik

Vybavení šatny

Základem každé šatny jsou regály, police, šatní tyče a zásuvky. Pak to jsou třeba i různě nastavitelné police, zásuvky, organizéry, výsuvné či výklopné tyče, výsuvné držáky na kalhoty či kravaty, otočné věšáky, boxy a krabice. Vnitřní vybavení šatny je prakticky stejné, jako u vestavěné či šatní skříně.

Lidé si oblíbili hlavně drátěný program a regálové systémy. Vnitřní vybavení šatny by mělo jít snadno přestavět, tedy hlavně měnit výšku a nastavení polic. Nezapomínejte ani na věšáky na tašky či pásky. Nejpoužívanější věci uložte do výšky očí. Sezónní věci uložte do nejvyšších pater a nejtěžší věci a boty nechte vespod.

V šatně by nemělo chybět dobré osvětlení, a když se v ní budete převlékat, tak i velké zrcadlo. Ideální je, pokud má šatna okno. Díky němu bude v šatně denní světlo a budete ji moci snadno větrat. Do šatny nainstalujte jedno hlavní svítidlo, vhodná je také instalace doplňkových světel, třeba bodových LED svítidel nad poličkami.

Máte malý byt a šatnu v něm? Prozraďte ostatním čtenářům, jak se vám ji povedlo vybudovat a jak jste s ní spokojeni.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť