Home Ložnice inspirace Zařiďte si doma květované bydlení

Zařiďte si doma květované bydlení

by Martin Stropko

Venku zatím panuje skutečně aprílové počasí, ale postupně se stále více prosazuje jaro a s ním i rozkvétající příroda. Máte také rádi toto roční období, kdy už už vypukne venku koncert barev a vůní? Připomeňte si je doma květovaným zařízením bytu, od nábytku až po textilní vybavení. Při troše šikovnosti si nábytek vyzdobte květinovými motivy sami.

Živé květy se hodí do interiéru prakticky všude

Nejjednodušší a nejpřirozenější dekoraci vytvoříte se živými květy. Můžete je mít prakticky všude, například ušlechtilé orchideje jsou nádherné. Umístěte je poblíž světla, ale ne na přímém slunci. Se živými květinami vytvoříte doma kontrastní místa. Jejich barevnost zvýrazněte vhodnou vázou či květináčem, doplňte i drobné ozdoby.

Foto: ©Depositphotos.com/2mmedia

Foto: ©Depositphotos.com/2mmedia

Skvělé dekorace si udělejte s látkami s květinovým vzorem. Vyplňte jimi napínací rámy, které seženete v hobby marketech nebo speciálních obchodech pro výtvarníky. Zaplatíte podle formátu, například středová lišta o délce 60 cm přijde na 29 Kč, 200 cm na 80 Kč. Rámečky pověste na zeď nepravidelně a získáte originální galerii. Obecně k nejoblíbenějším patří motiv růží.

Rozkvetlá romantika nemusí být jen předobrazem vaší zahrady a venkovního prostředí. Nechte váš interiér doslova rozkvést třeba kolekcí křesel, stolku a lamp se stejnou potahovou látkou. Zajímavé vzory na zdi po setmění získáte s lampou a stínítkem s květinovými vzory. Květinový motiv se hodí do interiérů v klasickém, moderním i venkovském stylu, místnosti ale příliš nepřeplácejte.

Bernadette_01_modra_kvety_02

 

Buďte trpěliví a hledejte ty správné materiály a předměty. Nemusí to být nutně jenom textil. Květinové motivy najdete i v perforovaném železe na židličkách. Pravou květinovou atmosféru dodá vašemu bytu i příslušným motivem malovaná historická komoda. Myslete ale na to, že v malé ložnici byste kvůli zdravému spánku neměli používat příliš výrazné vzory.

Ozdobte si sami nábytek květinovými motivy, je to snadné

Nebaví vás zdlouhavý výběr nábytku? Pěkný kousek si vyzdobte květinovými motivy sami, není to nijak náročné. Vyzkoušel jsem úpravu staršího nábytku a mohu potvrdit, že práce jde dobře od ruky. Letitou komodu nejdříve obruste skelným papírem a natřete ji matnou barvou podle vašeho výběru. Stylizované květy z prodejny s dekoracemi nalepte nejlépe nepravidelně na čela zásuvek, pečlivě je uhlaďte a přestříkněte je opatrně bezbarvým lakem.

Dominantní velké dekory v moderním bytě pořiďte na kobercích nebo na tapetách. Pro klasický a romantický interiér zvolte raději drobnější vzor či realistické pojetí květin. Jestliže si chcete dopřát květiny jen na drobnostech, poohlédněte se po nádobí, doplňcích a dekoracích. Ručně tkaný vlněný koberec 140 × 200 cm zahraniční výroby vás přijde zhruba na 15 000 Kč.

picid_776285_x_1000_type_color_image

 

Mezi oblíbené doplňky patří různé dózy a dózičky, zdobené krajkou a obrázkem květiny. Skleněný výrobek s výškou 20 cm vás bude stát do 100 Kč. Smaltovaný a ručně malovaný hrnek pořídíte do 250 Kč, porcelánový dezertní talíř stojí zhruba dvakrát tolik. Luxusní látku s květinovým vzorem pořídíte v šíři 137 cm přes 950 Kč za metr.

Rodina s vámi nesdílí nadšení pro květinové motivy? Vybavte s nimi jen svůj koutek, nebo třeba jen ložnici povlečením s květy. Nebojte se kombinovat květiny s jinými vzory. Pěkně vypadají ve společnosti kostek, pruhů i puntíků. Zaujmou vás ale i vedle jednobarevných ploch v pastelových či sytých barvách. Za krepové povlečení na jednolůžko dáte v průměru od 860 Kč.

DROPSHIPPING

 

V moderní kuchyni zkombinujte dekor a živé rostliny. Do závěsných košíků dejte bylinky, abyste je měli vždycky při ruce čerstvé. Dekoraci pak získáte ze stále oblíbenějšího grafoskla s květinovými motivy, v podobě nástěnných panelů za kuchyňskou linkou. Chrání zeď před trvalým poškozením a zaplatíte za ně nejčastěji v rozmezí od 7 600 do 8 200 Kč za metr čtvereční.

Polštáře s květinami vyniknou nejen na sedacím nábytku, ale také na zemi

Zdá se vám obývací pokoj příliš smutný? Rozveselte jej květinovým potahem čalounění nábytku. Je to moderní, stejně jako na vinylových tapetách. V obchodech najdete často i takové druhy, které mají vnější vrstvu ve struktuře přírodních materiálů.

koberc-sunil-typ-2

 

Neochuzujte se o květinové vzory ani v koupelně. Obchody vám je nabídnou na koupelnových závěsech, obkladačkách nebo na rohožích. Motiv květiny najdete i na vanách či sanitační technice a nový trend v podlahových řešeních představuje betonová podlaha s květinovou vitráží. Výrobci pískem zdobí desky z leštěného betonu libovolným květinovým vzorem.

Možností pro oživení vašeho bytu je nepřeberně. Motivy květin vypadají skvěle na celoskleněných dveřích a obkladech, nebo na foliovaných dvířkách v digitální grafice. Vaše snaha vás tak v duchu přenese přímo doprostřed rozkvetlé letní louky, kde si pak vychutnáte tu pravou jarní a letní pohodu. Domů se budete rádi vracet za odpočinkem v důvěrně známém a přívětivém prostředí.

Rozhodli jste se rozjasnit svou domácnost květovaným nábytkem? Napište do komentáře, kde jste čerpali inspiraci a poraďte ostatním čtenářům.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť