Rustikální sedačky přežijí generace, pokud se o ně budete správně starat

Staré známé přísloví říká: „Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci.“ Pokud i vy patříte k těm, kteří se ztotožňují s těmito slovy, a namísto levného a rychle opotřebitelného nábytku toužíte raději po nestárnoucí klasice, rustikální sedací soupravy vás dostanou. Masivní dřevo a kůže – vždyť to je kombinace, která přetrvá dlouhá léta.

Jaký je to rustikální styl?

Při hledání synonyma slova rustikální narazíte na slova jako venkovský, vesnický nebo selský. A přesně ty slova dokonale vystihují rustikální styl. V něm hrají hlavní roli přírodní materiály a jejich přirozený vzhled.

Masivní dřevo, kámen a různé bavlněné textilie zemitých barev jsou neodmyslitelnou součástí všech rustikálních interiérů. Dřevo přitom nemusí působit dokonale opracovaným dojmem. Jeho surový vzhled a různé chybičky krásy jsou dokonce žádoucí.

Rustikální sedačky jsou vhodné do luxusních interiérů i do chalupy

Rustikální sedací soupravy jsou nestárnoucí klasikou, která zřejmě nikdy nevyjde z módy. Rustikální pohovky bývají vyrobeny obvykle z kvalitního masivního dřeva, které je specifické svou dlouhou životností, zdravotní nezávadností a také přirozenou krásou, kterou dotváří i charakteristická vůně dřeva.

Potah rustikálních sedaček se vyrábí především z kvalitní hovězí kůže. Tento materiál dělá z každé sedačky originální, luxusní kousek, který se stává dominantním v každé místnosti, ať už přepychové, moderní nebo tradičně venkovské. Navíc, kůže patří mezi z nejodolnější materiály. Jednoduše se čistí a nezachytává se na ní prach a jiné nečistoty.

Při kožené sedačce se nemusíte bát ani vylitých nápojů. Stačí jednoduše vzít hadřík a tekutinu bez problémů otřít. A, což je asi největším plusem, kožený potah vydrží až třikrát déle než ten látkový. Životnost kožené sedací soupravy však do značné míry ovlivňuje to, zda se o ni dokážete správně starat.

Kožený potah také vyžaduje péči

Koupě rustikální sedačky rozhodně není malou investicí. Z dlouhodobého hlediska se však vyplatí, protože kvalitní kožená sedačka dokáže přežít i několik generací. Samozřejmě, pokud k tomu přispějete i vy svou péčí. Kůži je potřeba pravidelně impregnovat speciálními prostředky na impregnaci kůže, díky čemuž potah sedačky získá krásný lesk a zvýší se jeho odolnost vůči opotřebení.

Dobré je také alespoň jednou za rok pohovku ošetřit i speciálním krémem na obnovu a oživení koženého potahu. Nezapomínejte však ani na běžnou, rutinní péči, tedy čištění sedačky od prachu a nečistot. Ideální je, pokud kožený potah budete utírat navlhčeným bavlněným hadříkem nebo prachovkou. Obloukem se vyhněte agresivním chemickým prostředkům.

Kůže vs. teplo

Kůže se příliš nekamarádí s vysokými teplotami ani s přímým slunečním zářením. Je proto důležité, abyste vaši rustikální koženou sedačku nevystavovali přímým slunečním paprskům. Stejně si dávejte pozor na to, aby sedačka nebyla v blízkosti radiátoru nebo krbu. Nadměrné teplo a sucho kůži vysušuje, kvůli čemuž by mohla začít ztrácet barvu a také praskat. Pečovat o koženou sedačku však není nic složité, a pokud na ni obětujete alespoň trochu času, několikanásobně se vám to vrátí v podobě její dlouhé životnosti.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Related posts

Retro a moderní styl spolu: Trendy v nábytku pro rok 2024

Nábytkový design: co nás čeká v roce 2024?

Jak přizpůsobit váš interiér podzimním trendům: Top 10 tipů