Ratanová sedací souprava – exotika, která se hodí do zahrady i interiéru

Lehký, měkký, pružný a skladný, i tak bychom mohli popsat nábytek vyrobený z ratanu. Tento materiál je velmi oblíbený zejména při výrobě zahradního nábytku, ale stále více nachází své uplatnění i v interiérech, do kterých příjemným způsobem vnáší nádech exotiky. O tom, proč je ratan takový oblíbený, ale také o tom, proč mnozí sahají po napodobenině v podobě umělého ratanu, se dočtete v následujících řádcích.

Ratan, produkt přímo z tropů

Ratanový nábytek zřejmě zná každý z nás. Zamysleli jste se však někdy nad tím, odkud vlastně ratan pochází? Jde o velmi rychle rostoucí rostlinu, která se pěstuje na plantážích v tropických deštných lesích jihovýchodní Asie. Tloušťka jednoho výhonku ratanu může dosáhnout jeden až sedm centimetrů a rychle dokáže dorůst až do délky neuvěřitelných dvě stě metrů.

Ratanový nábytek má ve světě velmi dlouhou historii. Vyráběli ho už staří Egypťané. Předpokládá se, že do Evropy dorazil někdy v 16. až 17. století, a to spolu s ostatním luxusním zbožím, které se do Evropy dováželo z jihovýchodní Asie. Ratanový nábytek si mimořádně oblíbili například Angličané, kteří jím zařizovali své zimní zahrady.

Jedinečné vlastnosti ratanového nábytku

Koupí ratanové sedací soupravy si radost udělají především milovníci přírodních materiálů. Výjimečnost ratanu spočívá zejména v tom, že je to velmi pružný a tvarovatelný materiál. Dřevo z ratanové liány je velmi lehké a zpracovává se tak, že se napaří a impregnuje v oleji, čímž získává svou typickou ohebnost. Díky tomu se dá výborně tvarovat do různých nevšedních provedení. Vytvarovaný kus se následně ochladí, ztvrdne, zpevní a námořní lakem v požadovaném odstínu.

Ratan je oblíbený i proto, že je velmi lehký, což oceníte zejména při stěhování nábytku. Mnozí si myslí, že se obtížně čistí, což však není zcela pravda. Prach lze z něj odstranit jednoduše prachovkou, vysavačem či vlhčeným utěrkou.

Umělý ratan jako populární náhrada

Možná ještě víc než samotný ratan je oblíbený umělý ratan, téměř dokonalá napodobenina, vyrobená povětšinou z polyetylénu. Přestože nedokáže zcela okopírovat přírodní kouzlo tropického ratanu, vyznačuje se mnohými pozitivními vlastnostmi.

Přírodní ratan je sám o sobě odolný, neprospívají mu však výkyvy počasí, změny teplot, vlhko a déšť. Právě tento problém řeší umělý ratan, který bez problémů odolá i náročnějším povětrnostním podmínkám a mechanickému poškození.

Přírodní ratan do interiéru, umělý klidně i na déšť

Umělý ratanový nábytek tak může, na rozdíl od přírodního ratanového nábytku, klidně zůstat i venku na dešti. Zajímavým faktem je, že umělý ratan je recyklovatelný, a tak neškodí přírodnímu prostředí, jak by si mohli mnozí myslet. Při koupi nábytku z umělého ratanu však třeba myslet na to, že jeho kvalita se výrazně odráží na ceně. Pro výrobu mnoha levných ratanových sedaček se používají nekvalitní konstrukční materiály, jakož i slabý výplet, což výrazně snižuje životnost nábytku. Aby vám váš ratanový nábytek, ať už umělý nebo přírodní, vydržel mnoho sezón, vyplatí se do něj zainvestovat. Vyšší cena naznačuje vysoký podíl kvalitní ruční práce.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Related posts

Retro a moderní styl spolu: Trendy v nábytku pro rok 2024

Nábytkový design: co nás čeká v roce 2024?

Jak přizpůsobit váš interiér podzimním trendům: Top 10 tipů