Home Obývák inspirace Relaxační křeslo – pohoda po náročném dni

Relaxační křeslo – pohoda po náročném dni

by Martin Stropko

Když přijdete unavení z práce, není snad nic lepšího, než si pustit oblíbenou muziku a ulehnout do závěsného lehátka, kde se oddáte alespoň na půl hodiny sladkému odpočinku v rytmu jemného pohupování. Pokud však nemáte místo na závěsné lehátko, udělá podobnou práci i relaxační křeslo, jen bez toho houpání. Opěradlo dáte do polohy polosedu, nohy na podnožku a můžete relaxovat za poslechu oblíbené muziky, u dobrého filmu či s knížkou v ruce. Anebo u psaní knížky…

Relaxační křesla musí nabízet maximální komfort a pohodlí. Často jsou mohutnější a větší, abyste do nich „zapadli“. Počítejte tak s tím, že v interiéru zaberou poměrně dost místa. Relaxační křeslo bývá polohovací a mívá podnožku. Seženete ho v mnoha cenových hladinách, ale za vyšší cenu (nad 5 000 Kč) většinou dostanete kvalitnější materiály, zajímavější design a lepší ovládání polohování.

Křesla mívají různou tvrdost sezení, takže si každý může zvolit takové, které mu vyhovuje. Některá dražší křesla jsou dokonce nabízena v několika velikostech, takže si můžete vybrat křeslo „na míru“ podle svojí postavy. Alternativou pro relaxační křeslo může být chaise longue, což je křeslo s protaženým sedadlem, na které si položíte nohy do vodorovné polohy (vypadá podobně jako lehátko), závěsné či houpací křeslo nebo sedací vak, který se dokonale přizpůsobí vašemu tělu.

659569499

 

Jak vypadá relaxační křeslo?

Sedák relaxačního křesla bývá ve výšce 43 – 47 centimetrů a měl by být mírně nakloněný směrem dozadu (v úhlu asi 4 – 7°). Hloubka sedáku by měla být taková, abyste se mohli celými zády pohodlně opřít o opěradlo, šířka pak závisí především na vaší postavě. Opěradlo má se sedákem svírat úhel větší než devadesát stupňů, někteří výrobci doporučují „záklon“ až 135 stupňů. Opěradlo by mělo mít zřetelně konstruovanou bederní opěrku a mělo by být natolik vysoké, abyste si o něj mohli opřít hlavu.

Křeslo by mělo mít pohodlné, nejlépe čalouněné područky. Ty z ohýbaného dřeva vypadají subtilně a moderně, ale nejsou tak pohodlné. Područky by měly být v takové výšce, aby odlehčily položené ruce. Případné boční opěrky hlavy se budou hodit ve chvíli, kdy relaxace přejde v náhlý spánek. Křeslu by neměla chybět ani podnožka. Ta může být vestavěná nebo samostatně stojící (třeba ve formě taburetu ve stejném designu jako je křeslo). Jestliže máte samostatnou podnožku, bude se vám hodit otočné křeslo, do kterého se vám bude pohodlněji usedat.

HALMAR_JORDAN_02

 

Čím se relaxační křeslo odlišuje od normálního?

Relaxační křeslo by mělo být polohovací tak, aby se opěradlo dalo sklopit alespoň do polosedu. Polohování je většinou manuální pomocí páčky umístěné na jeho boku. Buď polohujete opěradlo a opěrku nohou synchronně, tedy najednou pomocí jedné páčky, nebo nezávisle na sobě. Dražší křesla mohou mít polohování elektrické pomocí ovladače.

Senioři a lidé s omezenou pohyblivostí budou rádi za křeslo s funkcí pro usnadnění vstávání a usedání. Funguje to tak, že stiskem tlačítka se křeslo začne zvedat a pozvolna naklápět. Ke křeslu se postavíte zády, mírně se pokrčíte v kolenou a sednete si. Stiskem druhého tlačítka se křeslo pomalu polohuje i s vámi zpět do výchozí polohy klasického sedu. Pro nasedání a vysedání tak nemusíte vydávat žádnou energii.

Dražší křesla mohou mít i masážní funkci. Taková pak vybírejte hlavně podle vnitřního systému. Křesla se základní výbavou namasírují záda a oblast stehen, hýždí a nohou. Většinou nabízí několik druhů masáží, třeba jemnou vibrační pro relax před spaním. Dražší křesla zvládnou hloubkovou válečkovou masáž, hnětení, protahování a poklepávání. Čím více válečků křeslo má, tím je masáž účinnější. Některá křesla umí i vzduchovou masáž, kdy se kolem jednotlivých částí těla nafukuje a vyfukuje vzduch.

681256532

 

Máte doma relaxační křeslo? Který typ jste si vybrali, klasický ušák nebo něco modernějšího? Napište do komentáře pod článkem.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť