Home Ložnice inspirace Umíte si vybrat správný rošt k matraci? Poradíme Vám.

Umíte si vybrat správný rošt k matraci? Poradíme Vám.

by Martin Stropko

Rošt zajišťuje kvalitní odvětrávání matrace a zabraňuje tak tvorbě plísní a množení roztočů. Hlavně od matrací vysokých méně jak 7 cm přebírá zatížení a rovnoměrně ho rozkládá. U vyšších matrací není jeho úloha tolik potřebná, protože většinu váhy dokáží rozprostřít samy.

Co zohlednit při výběru roštu:

  • Vaši hmotnost – rošty mají různou nosnost
  • Peníze, které jste ochotni investovat
  • Typ matrace – každá matrace vyžaduje určitý typ roštu
  • Zdravotní stav – zejména starším lidem a osobám po operaci usnadní pobyt na lůžku elektrický polohovací rošt

Rošty do postele se vyrábí ve dvou typech, laťkové a lamelové. Výběr záleží především na typu koupené matrace. Laťkový rošt je vhodný pod pružinové matrace a tužší pěnové matrace s vyšším jádrem. Lamelové rošty se pak hodí pod matrace pěnové.

Laťkové rošty – levné, ale účinné řešení

Laťkové rošty se nejčastěji vyrábí ze smrkového nebo březového dřeva. Laťky bývají spojeny popruhem, ale najdete i rošty s pevným rámem. Mezery mezi latěmi nesmí být větší jak čtyři centimetry, jinak by jimi mohla matrace propadat a deformovat se. Laťkové rošty se vyrábí také jako polohovací, a to jak manuálně, tak elektricky. Laťkové polohovací rošty jsou vhodné jen pro určité pěnové matrace. Pružinové matrace na ně nepatří.

Masiv_standart_rolovatelny

 

Lamelové rošty pomohou matraci s pružením

Lamelové rošty se vyrábí pevné, polohovací i elektrické. Kvalitní rošt má mít alespoň 28 lamel, u levnějších se setkáte se 14 – 18 lamelami. Vyrábí se ze smrkového nebo bukového dřeva, případně ze syntetických materiálů. Uchycují se do pevných, nebo výkyvných plastových či kaučukových pouzder, díky kterým lépe reagují na zatížení. Vyrovnávají tak matraci, čímž prodlužují její životnost. Navíc se snáze přizpůsobují tvaru těla. Rošty s výkyvnými pouzdry jsou dražší, ale investice se vyplatí.

Styler_Rosty_optimal_5v

 

Na nejvíce namáhaných místech, například v oblasti bederní páteře, se používají i zdvojené lamely. Ty jsou vybaveny posuvnými jezdci, kterými se mění jejich tuhost. Některé lamelové rošty se kombinují s umělohmotnými talířky různého tvaru, díky kterým se lépe přizpůsobí tvaru těla. Cena takových roštů se pohybuje v řádu desítek tisíc. Doporučuje se používat standardní matrace, nejlépe pěnové matrace o výšce 15 až 20 cm, na roštu.

Polohovací lamelové rošty ovládané manuálně i pomocí elektromotorku usnadní ležení seniorům, lidem s problémy se zády a různě deformovanou páteří a nemocným, kteří jsou dlouhodobě upoutáni na lůžko. Jestli jste zdraví, polohovací rošt zřejmě nevyužijete a nevyplatí se vám ho kupovat.

Styler_Rosty_optimal_hn_5v

 

Nejlepší elektrické rošty mají pojistku, která vrátí rošt do standardní polohy při výpadku proudu. Na polohovací rošt dejte latexovou matraci bez desky z kokosových vláken, nebo matraci ze studené či líné pěny, která je dostatečně ohebná a dobře se přizpůsobí tvaru lidského těla.

picid_383027_x_1000_type_color_image

Segmentové rošty

Segmentové rošty se vyznačují tzv. bodovým pružením. Tyto rošty obsahují jednotlivé segmenty, které při zatížení klesají. Výhodou je tedy přesnější tvarování roštu. Díky anatomickým zónám podporují ideální rozložení tělesné hmotnosti na matraci. Konstrukce z pružných segmentů (desek) kývajících se ve 3 směrech zajišťuje bodové pružení po celé délce a šířce matrace s tisíci opěrnými body. Každý prvek je nezávisle nastavitelný ve 2 tuhostech. Takovýto rošt také zajišťuje velmi dobré provzdušnění matrace.

Výklopné rošty – řešení pro postele s úložným prostorem

Pro postele s vestavěným úložným prostorem se vyrábí výklopné rošty. Pokud máte k posteli přístup z obou bočních stran, vyberte rošt s bočním výklopem. Vyklápění i ukládání věcí je jednodušší a pohodlnější. Jestli boční přístup nemáte, pořiďte si rošt s čelním výklopem. Počítejte však s horším přístupem k úložnému prostoru. Některé postele mají výklopný rošt zabudovaný, takže máte o starost méně.

Tempo_Kondela_Rosty_Basic_flex_160x200

Lze poškozený rošt opravit?

Protože koupě nového roštu není levná záležitost, existuje možnost poškozený rošt opravit. Stačí pouze vyměnit poškozenou část za novou. Zručný řemeslník ji může vyrobit doma, ale samozřejmě si můžete koupit i hotovou lamelu.

Rozměrů se nebojte, rošt padne do každé postele

Rošty se vyrábí ve standardizovaných rozměrech stejně jako matrace. Proto se nemusíte bát, že by se do postele nevlezly. Navíc jsou většinou o trochu menší než její vnitřní prostor, takže je do ní vložíte lehce a bez použití síly. Některé firmy nabízí výrobu roštů v atypických rozměrech, takže je seženete i na postel vyrobenou sobě na míru.

Jaký rošt do postele používáte? Podělte se s ostatními čtenáři o vaše zkušenosti.

Zdroje: https://blog.revivalbeds.co.uk/what-bed-slats-are-best

https://rosty-do-posteli.heureka.sk/poradna/ako-lahko-a-rozumne-vybrat-vhodny-rost/

 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť