Home Kuchyně a jídelna inspirace Jak vybrat pracovní desku do kuchyně?

Jak vybrat pracovní desku do kuchyně?

by Martin Stropko

Vybrat si ideální kuchyňskou linku je někdy náročné, ale obvykle je pro nás důležitý hlavně design a funkčnost. O nic jednodušší to nebude ani s pracovní deskou, která je mimořádně zatěžovaným povrchem. To znamená, že musí nejen ladit s linkou, ale měla by být i odolná vůči poškození. Poradíme vám jak vybrat pracovní desku se kterou budete spokojení dlouhé roky.

CASA_004_MORENO_180

 

Odolná, estetická a nenáročná na údržbu

Přesně taková by měla být pracovní deska. I když při krájení nebo naklepávání surovin obvykle používáme prkénko na krájení, například při válení těsta na medovníky pracujeme přímo na desce. Pracovní deska v kuchyni se dennodenně dostává do kontaktu s různými potravinami nebo h§orkými hrnci apod. Je teda důležité aby byla odolná, hygienická, snadno se čistila a samozřejmě by měla být i designově sladěná s kuchyňskou linkou. Pracovní desky se vyrábějí z různých materiálů, někdy jsou součástí kuchyňské linky a někdy je nutné dokoupit si ji samostatně. Když je součástí linky i pracovní deska, ve většině případů je možné objednat si i jinou než tu, která je ve standartní výbavě. Vždy máte tedy možnost rozhodnout se, která bude pro vás ta nejvhodnější.

HALMAR_KUCHYNE_AMANDA_2

 

Laminátové pracovní desky

Pracovní desky se dnes nejčastěji vyrábějí z laminátu, který má bezesporu své výhody. Jde o dřevotřískové desky potažené odolným laminátem, který může mít různé barevné provedení. Pracovní deska tak může být jednobarevná, často se používá imitace dřeva, betonu nebo kamene. Největší výhodou je jejich dostupná cena. Laminátové kuchyňské desky obvykle odolávají teplotám do 180 °C, jsou nenároční na údržbu, ale v případě poškození nebo poškrábání se povrch nedá opravit. Při krájení byste měli vždy používat prkénko. Silnou stránkou není ani odolnost vůči vodě a třeba si dávat pozor na ošetření hran desky. U laminátu se zaměřte na kvalitní ABS hrany, aby se vám po několika měsících nezačali odlepovat. Tloušťka desky bývá od 40 – 100 mm, přičemž tlustší jsou samozřejmě pevnější a odolnější.

CASA_016_SMILE_240_CB_NEROH

Kuchyňské desky ze dřeva

Dřevo do domácnosti jednoznačně patří a proto je velmi oblíbeným materiálem na výrobu nábytku. Svoje místo má rozhodně i v kuchyni. Dřevěné kuchyňské desky je potřebné pravidelně ošetřovat oleji, aby si udržely požadované vlastnosti. Při správné starostlivosti je dřevo ideální materiál na kuchyňskou desku, protože povrch je hygienický, odolný vůči vlhkosti, nenáročný na údržbu a v případě poškožení se dá přebrousit a znovu nalakovat nebo napustit olejem. Počítejte ale s tím, že dřevo je přírodní materiál, který neustále pracuje a tak potřebuje i určitý prostor. Od stěny a skříněk by deska měla mít určitý malý odstup. Nevýhodou masivního dřeva je samozřejmě jeho cena, protože je několikanásobně dražší než lamino, na druhé straně má i vícero výhod.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Kámen, sklo a keramika

Tyto materiály v kuchyni až tak často není vidět, ale určitě stojí za povšimnutí. Keramické desky jsou velmi odolné a to i v případě, že krájíte suroviny přímo na nich. Při pravidelném umývání nemusíte mít obavu ani o hygieničnost povrchu. Keramika je odolná nejen vůči poškození, ale také vůči vysokým teplotám. Nejtenčí keramické desky mají tloušťku 3mm.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Na zahození nejsou ani keramické desky, i když nepatří k těm nejoblíbenějším. Pokud přírodní kámen, tak určitě žula nebo křemenec, které nejsou savé a mají i dostatečnou tvrdost. Desky z bezpečnostního skla jsou hlavně stylovou záležitostí, protže může mít potisk s nejrůznějším motivem a kromě toho je možné instalovat pracovní desku i s podsvícením. Bezpečnostní sklo má tloušťku cca 10 mm, je odolné vůči poškození i teplotám. Čistí se snadno přípravkami na sklo.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Jakou pracovní desku máte doma vy? Jaký materiál vás oslovil více – klasický laminát nebo moderní bezpečnostní sklo?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť