Home Kuchyně a jídelna inspirace Dobře zorganizovaná kuchyně vám usnadní vaření

Dobře zorganizovaná kuchyně vám usnadní vaření

by Martin Stropko

Krásná a čistá kuchyně je sice fajn, ale pokud ji nemáte dobře zorganizovanou, nikdy to nebude to pravé. Je pravda, že každému vyhovuje něco jiného, ale několik užitečných rad může padnout vhod i zkušenější hospodyňce.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Nejdříve plánujte a potom jednejte

S plánováním je nejlepší začít v době, když vybíráte kuchyňskou linku a zařizujete kuchyni. Je důležité vědět, jak bude kuchyně uspořádaná, kde bude umístěná lednička, myčka nádobí, toustovač, mlýnek na kávu a jiné spotřebiče a samozřejmě kde máte elektrické zásuvky, přívod vody a odpad. Skříňky a zásuvky kuchyňské linky se dají dodatečně rozčlenit, pokud máte dost místa, můžete nějaký ten úložný prostor v případě potřeby i dokoupit.

CASA_016_SMILE_240_CB_NEROH

 

Pokud už máte kuchyni zařízenou, ale potřebujete ji přeorganizovat, musíte si promyslet jaké uspořádání by bylo pro vás nejvhodnjěší. Pokud vaříte nebo pečete co vám nejvíce vadí? Musíte v zásuvce dlouho hledat správné náčiní nebo chodíte pro ingredience přes celou kuchyni? Pokud správně identifikujete problém, bude jednodušší ho vyřešit.

Raději zásuvky než skříňky 

Především spodní část kuchyňské linky by měly tvořit spíše zásuvky, které jsou praktičtější než skříňky. Zda už v nich budete skladovat potraviny, hrnce nebo jiné kuchyňské doplňky, v zásuvce budete mít lepší přehled. Kromě toho je dobré vybavit zásuvky i organizéry. Skříňky se jednoduše nedají vysunout a nejednou se stává, že musíte vybrat více věcí abyste se dostali k tomu, co hledáte. Horní skříňky se ale hodí na odkládání nádobí, kořenin a jiných ingrediencí.

 

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Otevřené nebo zavřené police?

S tímto dilematem se bojuje snad v každé kuchyni. Otevřené police jsou skvělé, protože máte lepší přehled o tom, co v nich máte. Zároveň získaváte i lehký přístup k předmětům nebo ingrediencím, které jsou v nich uložené. Na druhé straně se na věci práší nebo prská olej víc, než když je máte v zavřené polici. Tato volba je tedy jen a jen na vás, i když více plusů mají otevřené poličky. Podobné je to i v případě, když se rozhodujete, zda budete mít varečky, naběračky a podobně uložené v zásuvce nebo zavěšené nad pracovní deskou. V zásuvce jsou sice chráněné před mastnotou a prachem, ale díky závěsným systémům je budete mít vždy po ruce.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Hlavně prakticky

Uspořádání kuchyně by mělo být hlavně funkční a praktické. Pracovní deska by měla být vedle dřezu, abyste do něho mohli špinavé nádobí hned odložit. Zda už děláte těsto na pizzu nebo palačinky, určitě ho nechcete nechat zaschnout na nádobí. Hned u dřezu by měla být i myčka na nádobí, abyste se špinavými hrnci a talíři nechodili přes celou kuchyň. Daleko od myčky by neměly být ani skříňky, ve kterých máte odložené nádobí.

388

Vařečky, naběračky, obracečky, ale i kořeniny byste měli mít při vaření nebo pečení po ruce, takže je dobré uložit je v blízkosti sporáku. To, co používáte nejčastěji, byste měli mít co nejvíce po ruce a je jedno zda jde o dochucovadla, mixér nebo vařečku. Určitě to ale neznamená, že byste měli mít ve věcech chaos a do jedné skříňky odložit vše. Věci, které využíváte jen vyjímečně, můžete klidně odložit dozadu do skříňky. Čím více času v kuchyni strávíte, tím více chyb a nedokonalostí v organizaci odstraníte.

Jak máte kuchyň zorganizovanou vy? Upřednostňujete otevřené nebo zavřené poličky?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť