Home Ložnice inspirace Chcete novou postel? Ideální šířka je 100 cm

Chcete novou postel? Ideální šířka je 100 cm

by Martin Stropko

V posteli každý z nás stráví přibližně jednu třetinu svého života. Ložnice má být proto místem odpočinku a klidu, kde po celodenním shonu zpomalíte a přes noc výborně zregenerujete. Jak toho dosáhnout? Především nepodceňujte výběr té pravé postele a souvisejících prvků. Tedy roštu, matrací a lůžkovin.

postel_flange

Postel z lamina může připomínat jakékoli dřevo

Dlouhodobě nejoblíbenější materiál na jejich výrobu je masivní smrkové, bukové a borovicové dřevo. Postele ze dřeva jsou pevné, stabilní a při správné péči vydrží dlouhou dobu. Někdo dává zase přednost nábytku z lamina, který se hodí téměř do každého interiéru. Nemá žádné velké nároky na údržbu a navíc si můžete bez problémů zvolit z nesčetných barevných provedení s různou strukturou povrchu. Díky moderním technologiím může klidně nábytek z kvalitního lamina věrně připomínat dřevo. Postel může být vyrobena i z kovu. Levné typy nemívají velkou stabilitu a vržou. Každý kov může být zdrojem rušivých zón a tím ovlivňovat kvalitu spánku. Zajímavý design mívají kované postele, ale za pravou kovářskou práci si musíte připlatit. Jistou nevýhodou je však chladný povrch kovu, který nemusí být příjemný na dotek.

postel_milo

Pro koho je postel určena?

Při výběru postele myslete na pravidla pro kvalitní spánek, zaměřte se na materiály a typ. Jiné se hodí pro děti, dospívající, dospělé a jiné pro seniory. Svou roli hraje nejen výška, ale i hmotnost nocležníka. Při nákupu si dávejte pozor na to, co je v ceně postele. U mnoha modelech je totiž v ceně pouze rám. Rošt a matraci si musíte přikoupit, takže se vám o ně navýší pořizovací náklady. Při celočalouných postelích a válend bývá cena konečná, protože matrace bývá součástí konstrukce. Při výběru se kromě barevnosti a designu zaměřte na použité materiály, rozměry a typ postele. Minimální délka postele se rovná výšce člověka plus alespoň 25 až 30 cm. Pokud tedy měříte více než 175 cm, volte raději postel s prodlouženou délkou. Šířka postele pro jednu osobu musí být alespoň 80 cm, ale na posteli se šířkou 90 nebo 100 cm se vám bude spát pohodlněji. Komfortně se dva lidé vyspí na klasickém dvoulůžku se šířkou 160, 180, nejlépe 200 cm.

postel_ursu

Minimální výška plochy lůžka nad podlahou je 30 cm

Optimální rozměry dvojlůžka jsou tedy 180 x 200 nebo lepší 200 x 200 cm. Ideální výška plochy postele je 45 až 65 cm, a to podle výšky vaší postavy. Výška ložné plochy by neměla klesnout pod 30 cm. Hygienické minimum je 25 cm, a to nejen kvůli snadnějšímu vstávání, ale také s ohledem na prach a proudění vzduchu. Pod vyšší postelí bez úložných prostor se vám také bude snadněji uklízet. Vyberte si postel, která umožňuje větrání zespodu. Omezíte tak množení roztočů a tvorbu plísní. Ideální je tak rám postele na nožičkách, případně lůžko s prodlouženými čely, které přebírají funkci nohou. Pod postelí by neměly být uloženy žádné věci, aby pod ní mohl volně proudit vzduch. Pokud studenému vzduchu při zemi postavíte překážku, poteče přes vás a ne pod vámi.

postel_pius

Šlágrem posledních let jsou takzvané futonové postele pocházejících z Japonska. Jde obvykle o dřevěnou konstrukci doplněnou futonem, tedy přírodní matrací, která se dá složit a uschovat. Díky tomu můžete postel přes den využívat i jinak, než na spaní. Především v malém bytě tak ušetříte dost vzácného místa. Ležení na futonu je přímo dokonalé. V malém bytě i tam, kde by lůžko zabíralo přes den zbytečně místo, využijete sklápěcí postel. Díky sklopné posteli vytvoříte snadno a rychle ložnici i z obývacího pokoje. Volný pokoj pak budete moci přenechat dítěti, a přitom nebudete muset spát na rozkládací pohovce. Kromě toho může sklopné lůžko posloužit i na přespávání návštěv. Spolu s lůžkem ukryjete i peřiny, takže máte hned uklizené. Čalouněné postele se vyrábějí v klasických tvarech s čely i bez nich, moderní se zaoblenými či zakřivenými tvary, v UFO designu s módním LED osvětlením. Výběr tak záleží jen na vašem vkusu, prostoru v bytě a finančních možnostech. Čalounění čela vás chrání před chladnou stěnou a průvanem, a můžete se o něj opřít při čtení na dobrou noc.

postel_sanna

Každý partner má mít svůj matraci

Největší komfort slibují kontinentální postele neboli boxsprings. Mají velkorysou spací plochu, ale i netradiční výšku a nápadné čelo. To přispívá k vašemu lepšímu pocitu a vytváří dojem, že máte chráněnou hlavu. Pokud si na lůžko sednete například s knihou v ruce, poslouží vám postelové čelo při opírání a nebudete vám tisknout stěna. Pokud postel sdílíte s partnerem, každý má mít svoji matraci. Víte, že každou noc vypotíte v průměru jeden litr vody? V obchodech proto shánějte moderní matrace z dostatečně vzdušných materiálů. Nejvíc prodyšná bude kombinace pružinové matrace a laťové nebo lamelového roštu. Matrace chraňte kvalitním potahem, který poslouží i jako bariéra proti dalším nečistotám, sloužícím jako potrava pro roztoče.

postel_orit

 

 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť