Home Obývák inspirace Jak na moderní obývací pokoj

Jak na moderní obývací pokoj

by Martin Stropko

Nezpochybnitelným společenským centrem bydlení je ve většině domácností obývací pokoj. Rodina zde obvykle tráví většinu společného času a také návštěvu s největší pravděpodobností usadíte právě sem. Na výběr nábytku nebo návrh atypického vybavení do tohoto pokoje se tak kladou vyšší nároky než na zařízení ostatních místností s tím, že cílem je vytvořit nejreprezentativnější prostor v bytě. Zároveň by ale mělo být vybavení praktické, užitečné a pohodlné, aby se nestalo pouhým designově zajímavým lapačem prachu.

Dispozice a funkce obývacího pokoje

Spolu s jídelnou, předsíní a případně obytnou kuchyní se typologicky řadí do společenské části bytu. Zpravidla se jedná o největší místnost, často zkombinovanou s funkcí jídelny popřípadě spojenou s kuchyní. Hledáte-li si teprve bydlení, sáhněte po bytu, kde bude místnost určená pro obývací pokoj splňovat většinu z následujících doporučení. Co se týká orientace ke světovým stranám, ideální je v tomto případě kterákoliv kromě severní. V případě, že preferujete obývací pokoj orientovaný přímo na jih nebo jihozápad, zajistěte si kvalitní stínící techniku proti přehřívání v letních měsících. Ideální odklonění slunečních paprsků zajistí exteriérové zastiňovací prvky. Může vám připadat, že vnitřní žaluzie cloní zcela stejně jako vnější, ale zásadní je zabránit přehřívání. Při zastínění vnitřním se totiž světlo odrazí, ale teplo se do interiéru dostane. Exteriérové provedení tak řeší oba problémy a u bytových novostaveb by mělo být pravidlem. Zcela na preferencích každého uživatele je, zda by měl u obýváku být balkon nebo lodžie. Ze všech místností v bytě zde má největší opodstatnění a pravděpodobně jej využijete více než například v ložnici.

Výměra obýváku není nijak nařízena, ale v závislosti na vašich požadavcích na tento pokoj by měla být minimálně 14 m2, pokud místnost využijete čistě jen jako obývací pokoj. Přičtěte si přibližně dalších 6 m2, pokud sem chcete umístit jídelní stůl pro čtyři osoby. Bude-li prostor sloužit zároveň i jako kuchyně, přidejte ještě přibližně 8 m2 a pro pracovní kout počítejte s dalšími 2 m2. Nejsnáze vybavitelný půdorysný tvar je obdélník v poměru cca 3:4. Víte-li, že váš obývací pokoj bude plnit hned několik funkcí, měly by do něj vést dveře pokud možno středem delší stěny. Vyhnete se tak obcházení a vyhýbání nábytku. Nutnost vymezit někde místo pro průchod vyvstane ale v každém případě, minimální pohodlná šířka je cca 70 cm. Přes obývací pokoj by ideálně neměla být přístupná další obytná místnost. Plusem jsou velké prosklené dveře (nebo stěna) do předsíně nebo možnost jejich provedení – přivede tak do tohoto obvykle centrálního prostoru alespoň trochu přirozeného světla.

CAMBER_OBYVACIA_IZBA_02_DUB_SONOMA

Zóny obývacího pokoje

Ačkoliv obývák často plní hned několik účelů, neměl by ve výsledku dopadnout jako nepromyšlené skladiště nábytku, kde se nedá pohnout. Máte-li tu možnost, pokuste se zde vyloučit přítomnost větších úložných prostor. Všechny výše zmiňované funkce lze také nábytkem, lehkými příčkami nebo pokojovými rostlinami vymezit do zón – televizní kout, jídelní kout a podobně. Zóny nemusí být vůbec pohledově spojené. Při určování, která část pokoje bude sloužit jakému účelu, dbejte především na blízkosti souvisejícího prostoru. Jídelní kout tedy přijde co nejblíže kuchyni, a také třeba lodžii, pokud se zde dá v létě stolovat, posezení u konferenčního stolku bude nejlépe dosažitelné hned z předsíně. Dalším faktorem je přirozené osvětlení okny. Televizní kout jej patrně nebude vyžadovat v takové míře jako jídelní stůl.

Televizní kout a sezení

Většina lidí má obývací pokoj spojený především se sledováním televize. Schází-li se takto celá rodina, je třeba myslet na dostatek sedacího nábytku, který pak slouží i jako posezení pro případné návštěvy. Častým řešením bývá pořízení dvoj- nebo trojsedačky a křesel naproti s konferenčním stolkem uprostřed. Pak ale musíte při sledování televize tato křesla neustále otáčet a opět vracet zpátky. Pohodlnějším řešením se jeví větší sedačka – například tvaru L – a několik menších snadno odsunutelných sedacích prvků, abyste s případnou návštěvou mohli sedět naproti sobě. Tento problém samozřejmě nenastane, máte-li dostatek místa na posezení i televizní kout. V takovém případě bude pro televizní kout vhodné klidně temné místo v rohu, kde se nebude v televizní obrazovce odrážet sluneční světlo, a posezení u konferenčního stolku můžete umístit k oknu.

728356_x_1000_type_color_image

 

Sedací soupravy

Typů sedacího nábytku najdete na výběr několik. Výhodou sedaček do tvaru L je využití rohu místnosti a tudíž jistá úspora místa. Sedačka rovného typu může být umístěna v rohu samozřejmě také, ale nevypadá tak masivně jako umístěná v prostoru. Individuální křesla, taburety nebo sedací polštáře zase snadno odklidíte nebo přemístíte. Na výhodu většího sedacího nábytku přijdete, bude-li u vás přespávat návštěva. Takovou trojsedačku tak ani není třeba pořizovat rozkládací. Sedačky se také často vyrábí s úložným prostorem, což ocení majitelé menších bytů. Ještě daleko více možností výběru se vám naskytne při volbě designu provedení a materiálů. Ať už fandíte masivní klasice nebo modernímu pojetí, pozor byste si měli dávat při výběru čalounění a provedení sedací části. Kůže je nadčasovým materiálem, ale neoceníte ji v létě v kontaktu s holou kůží. Ještě hůře je na tom pak koženka. Textilie poskytují pohodlí více, ale jsou náchylnější vůči otěru. Výjimkou jsou teflonové a syntetické textilie jako například Alcantara, která podle výrobce odolá i drápkům vašich zvířecích miláčků, je téměř nenasákavá a lze ji průběžně udržovat mokrým hadrem. Vizuálně i na omak vypadá téměř jako semišová kůže. Odolnost proti otěru se uvádí v jednotkách Martindale, čím vyšší číslo, tím vyšší odolnost. Obecně platí, že větší podíl přírodních materiálů (vlna, bavlna, hedvábí) znamená menší otěruvzdornost. Provedení sedáku by nemělo být příliš měkké. V takovém případě bude váš první pocit, jako byste se zabořili do peřin, ale hůře se z takové sedačky vstává. Oceníte také, když samotné matrace sedací plochy mírně přečnívají spodní konstrukci nebo je sedačka rovnou na nožičkách – usnadňuje to vstávání.

Obývací sestavy

Obývací sestavy prošly v průběhu času značnými změnami. Od masivních obývacích stěn, které zabíraly celou zeď pokoje, se dospělo k variabilnějšímu řešení, jako jsou televizní stolky, individuální police, stěny rozdělené na nízkou skříňkovou sestavu a nástěnnou část a podobně. Menšímu pokoji takové řešení prospěje, tím více, když za nábytkem zůstane viditelná světlá zeď. Potřebujete-li přece jen více úložného prostoru, volte rozumný kompromis mezi otevřenými policemi, ze kterých se stanou jenom další plochy na sbírání prachu, a uzavřenými skříněmi, které zase můžou působit masivně. Tento problém řeší prosklená dvířka. Chcete-li obývací sestavou opticky upravit nevhodné proporce místnosti, platí tato jednoduchá pravidla: tmavé matné materiály přibližují, lesklé světlé svým odrazem místnost rozšíří. Příliš dlouhou stěnu vizuálně zkrátíte několika vertikálními nábytkovými prvky.

ASM_ABW_Lyra_DSZ

 

Komody

Elegantním řešení úložného prostoru jsou samostatně stojící nízké komody, které pohledově příliš nedominují a spolu se zelení, stojací lampou nebo obrazem s nimi lze vytvořit zajímavý prostor. V kombinaci s policemi můžou sloužit i jako knihovna.

Knihovny

 

Čtenáři si jistě neumí přestavit obývací pokoj bez knihovny. Zde se často vyplatí nechat si je vyrobit na zakázku, jelikož typové policové systémy jsou z devadesáti procent případů zbytečně hluboké a tudíž zabírají příliš mnoho místa. Drtivá většina beletrie se vydává přibližně ve formátu A5, jeho kratší strana je pouhých 15 cm.

Konferenční stolky

 

K sezení patří neodmyslitelně konferenční stolky. Bojujete-li s místem, ale pohoštění pro návštěvy chystáte často, vyplatí se hnízdové stolky složené z několika od sebe zapadajících částí. Různé úložné prostory ve formě polic schovají časopisy i ovladače na elektroniku (Moris II, Corona). Potom ale zvažte pořízení stolku se skleněnou deskou (Clarys II, Pablo II), pod kterou bude vše vidět, což může být jak výhodou, tak nevýhodou.

V obýváku se při volbě materiálů a barev fantazii meze nekladou. Vždy ale zohledněte samotný prostor, jeho rozměry a světelné podmínky. Počítejte s tím, že zde bude frekventovaný provoz, kterému nesvědčí množství rohů, zavazejících nábytkových prvků a nástěnných polic a skříněk, pod kterými není dostatečná výška. Není-li úklid vaší oblíbenou činností, dobře si rozmyslete každý otevřený úložný prostor.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť