Home Kuchyně a jídelna inspirace Bytové mýty #3 – Je skleněný stůl nebezpečný?

Bytové mýty #3 – Je skleněný stůl nebezpečný?

by Martin Stropko

Do malého bytu je skleněný nábytek takový malý zázrak. Působí totiž vzdušně a opticky prostor tolik nezahltí jako nábytek z lamina či masivu. Na dotek však působí chladně a někomu může vadit, že přes průhledné sklo vidí na nohy všech strávníků. Navíc se ke sklu musíte chovat trochu šetrněji a předměty na něj pokládat jemněji. Vaše stolování bude hlučnější a bude ho doprovázet pro někoho ne moc příjemný tříštivý zvuk.

Jak jsou na tom skleněné stoly s bezpečností? Ostré rohy mají kromě kulatých stolů prakticky všechny modely, jen u skleněného stolu jsou o něco ostřejší než třeba u dřeva nebo plastu. Zkontrolujte tedy, zda má stůl všechny hrany dobře zabroušené, aby se o ně doma někdo nezranil. U rozkládacích stolů si stejně jako u masivních stolů zkontrolujte mechanismus rozkládání. Vše by mělo být zakrytované tak, abyste si nikde neskřípli prsty nebo se nepořezali o kování.

Pokud máte v domácnosti děti, raději se této módy vzdejte a počkejte, až vyrostou. Rozbité sklo může způsobit velmi vážná zranění, která se mohou změnit v tragédii.

Zásady správného používání takového stolu:

– nikdy si na stůl nesedejte a nedávejte si na něj nohy

– stůl přemisťujte pouze s pomocí další osoby

– upozorněte své děti na možná rizika

 

picid_754438_x_1000_type_color_image

 

Jak moc je sklo odolné?

Podle požadavků norem by mělo být sklo použité v nábytku minimálně vrstvené bezpečnostní nebo tepelně tvrzené bezpečnostní. To platí i u skleněných desek. Nemusíte se tedy bát, že by se sklo rozbilo, jen když se na něj zle podíváte. Tvrzené sklo je bezpečnější a mnohem odolnější než to obyčejné, takže se jen tak snadno nerozbije. I bezpečnostní sklo však můžete při nešetrném zacházení poškrábat, takže si na to dávejte pozor. Sklo totiž na rozdíl třeba od dřeva nepřebrousíte a neopravíte.

Kalené (tvrzené) sklo má výrazně vyšší odolnost. Skleněné desky se v kalicí peci zahřívají při teplotě kolem 600 -700 °C, a pak se prudce ochladí vzduchem. Díky této moderní technologii se až ztrojnásobí odolnost skla proti nárazu. Mechanická odolnost je pak až pětinásobně větší ve srovnání se sklem bez této úpravy. Kalené sklo snáší výkyvy teplot až 300 °C a má i vysokou nosnost. Sklo o tloušťce šest milimetrů zvládne zátěž až 160 kilogramů. Tvrzené sklo nemá vyšší odolnost proti poškrábání, a pokud se při výrobě nedodrží závazná technologie, může časem dojít k samovolné „explozi“ skla vlivem přítomnosti inkluze sulfidu nikelnatého.

Vrstvené bezpečnostní sklo (VSG, connex, fóliované nebo lepené sklo) vzniká spojením dvou nebo více desek skla pomocí polyvinylbutyralové fólie (PVB), někdy i etylenvinylacetátové (EVA, EVASAFE). Ta představuje bezpečnostní prvek, který v případě rozbití drží sklo pohromadě a zabraňuje propadnutí předmětů či osob, poskytuje větší odolnost proti namáhání a v případě rozbití skla zůstanou jednotlivé úlomky stále na fólii, dokud celou tabuli skla nevyměníte.

Halmar_Jedalenske_stoly_L_31_biela

 

Jak zvýšit bezpečnost skleněného nábytku?

Samovolné explozi skla nejspíše nezabráníte a vadné sklo ani běžným okem nepoznáte. Při nákupu se však přesvědčete, že je sklo kvalitně opracované a nemá poničené hrany. Jestliže jsou nohy stolu přišroubované přímo ke sklu, tak je nevyvracejte. Pokud se bojíte, že byste sklo mohli rozbít nebo nemáte důvěru v kvalitu skla, můžete na něj dodatečně nalepit bezpečnostní fólii. Metr čtvereční pořídíte za cenu zhruba od 400 Kč.

Všechny typy bezpečnostních fólií se instalují na vnitřní stranu prosklené plochy speciálními stěrkami. Na skleněnou plochu nanesete vodní film a stěrkou vyhladíte fólii. Speciální lepidlo, kterým je fólie opatřena, se aktivuje tlakem při vyhlazování stěrkou. Doba zrání lepidla se po aplikaci pohybuje podle okolní teploty od 2 do 6 týdnů. Takto instalovaná čirá neviditelná fólie dokáže sklo velmi zpevnit a udrží ho i po silném úderu vcelku, aniž by vznikly ostré úlomky a střepy.

Můžete zvolit i dekorační fólii (adhezivní), kterou na sklo nalepíte pomocí statické elektřiny. Tyto fólie slouží spíše jako dekorace a nezvýší odolnost skla, ale při případném rozbití se sklo alespoň nerozpadne tak snadno na jednotlivé střepy. Aplikace je velmi jednoduchá a za pár minut máte hotovo. Navíc díky tomu, že fólii nelepíte pomocí lepidla, nemusíte sklo složitě oškrabávat a čistit v případě, že se rozhodnete pro jiný dekor nebo návrat k čirému sklu. Adhezivní fólii pořídíte podle vybraného vzoru zhruba od 145 Kč za metr čtvereční.

Výhody skleněného stolu:
– nejjednodušší údržba všech povrchů
– vytváří iluzi většího prostoru
– chrání podkladový (např. dřevěný) stůl před poškrábáním a odřením
– neopakovatelná atmosféra v kombinaci se světlem
– dodá vašemu prostoru přitažlivost a šarm

HALMAR_VILMER

 

Pořídili byste do domácnosti s dětmi skleněný nábytek, nebo ne? Podělte se o svůj názor s ostatními čtenáři v komentáři pod článkem.

Zdroje: https://www.mtglass.com/blog/6-benefits-glass-top-table/

https://foter.com/pros-and-cons-of-a-glass-dining-table

https://myfurnitureplan.com/are-glass-coffee-tables-dangerous/

 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť