Home Obývák inspirace Trendy pro rok 2023 – nábytek do obývacího pokoje.

Trendy pro rok 2023 – nábytek do obývacího pokoje.

by Martin Stropko

I bytový design podléhá „módním“ trendům. A ani příští rok tomu nebude jinak. Rok 2023 je za rohem, a tak je čas odhalit některá tajemství a vychytávky ze světa nábytku, které budou in. Velkou roli sehrála pandemie, kvůli které se stále více klade důraz na psychickou pohodu, která má vládnout v našich životech. A kde jinde začít než doma, ve svém obývacím pokoji?

obyvacka_01

Designový nábytek

Minimalismus, styl jednoduchosti a účelnosti, byl poslední roky na výsluní. Jemnost linií a barev nahradí netradiční designový nábytek a sytá barevná provedení. Obávat se není třeba i těch nejextravagantnějších kousků. Proč tomu tak je? Jak jsme již zmínili, hlavní roli sehrála pandemická doba, která nás uzavřela doma. Právě minimalistické, někdy až sterilní a strohé prostředí, nepřidává na pozitivním myšlení člověka. Lidem se tedy stále více žádají výraznější barevné kombinace.

Uspořádání má v interiéru zásadní význam. Volný pohyb je nezbytný pro pozitivní atmosféru. Zde platí, že méně je někdy více, ale ne v minimalistickém pojetí. Jedná se o větší rozestup mezi jednotlivými kusy nábytku a větší vzdálenost mezi jednotlivými zónami.

LUXUS jako opak minimalismu, bude na vzestupu. Avšak nejde o luxus v pravém slova smyslu. Ne přeplácané, extravagantní místnosti, ale zdobené detaily a sytější barvy. Také více kusů nábytku a doplňků, jakož i výrazné akcenty.

Vintage art deco a gotický styl

Zdá se, že oblíbené styly minulosti jsou opět v kurzu. Jasnější barvy, geometrické vzory a symetrie stylu art deco z 20. let minulého století přebírají nejnovější trendy v interiérovém designu. Pokud milujete bleší trhy, neváhejte se nyní zásobit vintage elegantními kousky. Pastelové barvy béžové, růžové nebo zelené doplňte černou, zlatou nebo stříbrnou. Naopak chybu neuděláte s tmavými barvami, křiklavými lustry a závěsy ve stylu noir.

Tvar nábytku

Dalším ze žádaných trendů roku 2023 budou oblé křivky v interiéru. Už na první pohled působí útulně a pohodlně. Zakřivené oblouky a zaoblený nábytek přináší jakousi hravější variantu minimalismu. Vzniká tak styl, který je jiný, ale zbytečně „nevyčnívá“ a nepůsobí rušivě. Zaoblují se sedací soupravy a křesla, která přímo lákají k odpočinku a působí příjemně a měkce. Tak, jak by měl působit celý domov. Ostré hrany nezůstanou trendy ani u konferenčních stolků. Kulaté a oválné tvary působí útulněji a navodí pocit bezpečí. A to ocení hlavně rodiče malých dětí.

HALMAR_CASTEL_2_XL_02

 

Vytvoření vlastního koutku je jedním ze stoupajících trendů. Tento „prostor“ se bude vytvářet právě v obývacím pokoji. Navodí pocit soukromí, ať už na práci, osobní odpočinek nebo vykonávání svého koníčka. Docílíte toho buď pohodlnými designovými křesly – ušáky, křesly s taburetkou nebo sedacími vaky. Právě ty ležérně „pohozené“ zútulní celý prostor. Jejich často oblé tvary, doslova lákají k relaxaci a nic nedělání. Navodí uvolněnější atmosféru a skloubí faktor pohodlí s každodenní praktičností.

kirilo-interier-vf2-05-min

 

Význam doplňků

Rok 2022 přinesl, mimo jiné, znovuzrození vzorovaných tapet v interiéru. A ty se v něm udrží i během roku 2023. Nejde však jen o tapetování stěn, ale také o místa, která byste nečekali. Na skříni, na stropě, na dveřích. Čím originálnější a nečekanější, tím lépe.

Sociální sítě hýbou světem, což se odráží dokonce i v bytovém designu. Víte, jaké jsou to „instagramable walls“? Stěny, které jsou vhodné jako pozadí na fotografie. Zajímavé povrchové úpravy, ať už zmiňované tapety, ale také knihovny a police s efektně nadekorovanými kousky. Vítány jsou obzvláště zlaté prvky. Stačí pár originálních nápadů a můžete vytvořit zeď hodnou focení nebo videohovorů.

Barvy a ekologie v domácnosti

Každým rokem se stále více skloňují slova jako udržitelnost, recyklovatelnost a soulad s přírodou. Mezi hlavními materiály se proto bude objevovat dřevo nebo kámen.

Buena_09_dub_royalis_stena

 

Odkaz na přírodu je v interiérech žádoucí už nějaká ta léta a to platí i při barvách. V roce 2023 však přibudou khaki, karamelová, šalvějová a kakaová barva. Pozvednou neutrální béžové a hnědé odstíny. Hlavní myšlenkou je, aby byly méně výrazné barvy doplněny o dodatečné tmavé kontrasty, které pomohou zvýraznit celý dojem z místnosti. Takové prvky ocení nejen boho nebo skandinávský styl, ale také industrialismus.

Šalvějová zelená působí uklidňujícím dojmem. I terapeuti zvyknou vyzývat své pacienty, aby si představili les. Důvod je jednoduchý – chtějí, aby se vnitřně uvolnily. Khaki barva se používá v armádě na maskování, v interiéru působí neutrálně a evokuje soulad s přírodou. Doporučujeme pořídit si sedací soupravě právě v těchto dvou barvách, které vám navodí pocit klidu po stresujícím dni. Naopak, kakaová i karamelová barva jsou výraznějšími barvami, které v obýváku vyniknou hlavně na sekundárním nábytku nebo doplňcích. Křeslo, koberec, polštáře nebo závěsy v těchto barvách vykouzlí stylový kontrast.

TAU

 

Maximální využití přirozeného světla

Přirozené světlo může zlepšit náš spánek, koncentraci a náladu. Navíc nám pomáhá produkovat životně důležitý vitamin D. Snažte se proto maximalizovat jeho přísun do místností s velkými holými okny nebo bílými a reflexními povrchy.

Podlehnete těmto trendům nebo zůstanete věrní klasickému minimalismu?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť