Home Dekorace do bytu a bytové doplňky :) Zajímavé tipy, kde všude využijete zavařovací sklenice.

Zajímavé tipy, kde všude využijete zavařovací sklenice.

by Martin Stropko

Zavařovací sklenice jsou léta nezbytnou součástí tuzemských kuchyní. Uchováváte v nich potraviny všeho druhu a pro tradiční konzervaci zeleniny jsou nezbytné. Hospodyňky si sklenice od okurek či různých marmelád připravují na další použití, ale co s nimi, pokud nezavařujete? Vyhazujte je vždy jen do tříděného odpadu, ale daleko lépe je využijete pro řadu jiných, i netradičních účelů.

Šetřete si zavařovačky netradičních tvarů, barev i ty s různými nápisy

Nezbavujte se bezhlavě sklenic, zejména těch starých, které jsou v rozmanitých tvarech. Využijte je ke skladování sypkých potravin, čajů, sušených hub nebo bylin. Najděte jim místo v kuchyni, ale i na zahradě nebo v obýváku. Spolu s barevným obsahem mohou být originální dekorací a část slouží jako netradiční a unikátní dárek. Podívejte se na videu, jak na to:

Nejjednodušší úpravou je pomalování sklenice podle vaší fantazie barvou, kterou nesmyjete vodou. Vyrobte si tak vlastnoručně vázu na květiny. Stejný účel bude mít sklenka, kterou obalte kouskem barevného filcu a přilepte jej tavnou pistolí. Kolem hrdla ovažte kožený provázek, na který navlékněte korálky.

Foto: ©Depositphotos.com/Odelinde

Foto: ©Depositphotos.com/Odelinde

Před dekorováním sklenice dobře vymyjte a nechte odmáčet případné lepidlo z etiket. Na terasu nebo zahradu se vám bude hodit svícen ze sklenice, na kterou tavnou pistolí přilepíte skleněné kamínky z prodejny dekorací. Máte z dovolené mušličky, kamínky nebo jiné suvenýry? Použijte je stejným způsobem a místo šuplíku je budete mít stále na očích.

Roztomilou vázičku uděláte za chvilku ze sklenice a šňůry korálků. Barva i velikost korálků, které ve spirále přichytíte na sklo tavnou pistolí, je na vaší fantazii. Obdobně vám poslouží režný provázek, který přilepte dvojmo tavnou pistolí odspodu směrem nahoru. Získáte nejen vázičku, ale také skleničku na příbory nebo špejle při grilovačce.

Foto: ©Depositphotos.com/essentialimagem

Foto: ©Depositphotos.com/essentialimagem

Koupili jste domů mýdlo v plastovém dávkovači a pumpička je po spotřebování náplně funkční? Udělejte si svůj odolnější dávkovač například ze sklenice od hořčice. Do víčka prořízněte nůžkami křížek, pumpičku zasuňte dovnitř a přilepte ji opět tavnou pistolí. Sklenici ozdobte různobarevnou silnější bužírkou, používanou na pletení náramků.

Menší sklenice použijte v kuchyni na zmrzlinu nebo na ovocné saláty

Velmi často slouží zejména menší sklenice v kuchyni třeba na zmrzlinu nebo ovocné saláty. Naplňte do nich čerstvé ovoce, puding s piškoty nebo v nich upečte mini sladkosti. Při zahradních večírcích v nich podávejte džusy nebo domácí limonády, případně dejte do sklenic svíčky v kalíšku a vytvořte si na oslavě příjemnou atmosféru.

 

Sklenice vám skvěle poslouží u přípravy čím dál oblíbenější sladké pochoutky dostupné na různých trzích, jarmarcích a hromadných akcích, trdelníku. Nejdříve vypracujte měkké těsto z potřebných surovin a vzešlého kvásku, nechte jej asi půl hodiny na teplém místě kynout. Z těsta vyválejte placku, nařežte ji na pásky a těmi obtáčejte zavařovací sklenice. Pečte na 180 °C asi 8 minut.

Suroviny, potřebné na přípravu trdelníku:
•    Na kvásek 42 g droždí, lžíce vlažného mléka a špetka cukru
•    Polohrubá mouka 500 g, tuk 80 g, 2 vejce, 250 ml mléka, 3 lžíce cukru moučky
•    Na obalení skořicový cukr a olej nebo vejce

V klasické zavařovačce ale jde udělat i kysané zelí, pokud nemáte keramický hrnec „zelák“. Menší hlávka vám stačí na dvě sklenice 0,7 l. Zelí nakrouhejte, smíchejte v poměru 20 g soli na kilo zelí, přidejte trochu kmínu a nakrájenou cibuli. Napěchujte zelí těsně do sklenic, uzavřete víčka narážecí hlavou a nechte zrát při 20°C. Víčka se sice vypouknou, ale celé to kupodivu nevybuchne. Plyn bude i s trochou šťávy unikat. Hotovo budete mít podle teploty za pár dní až dva týdny.

Foto: ©Depositphotos.com/likstudio

Foto: ©Depositphotos.com/likstudio

Po zavařovačce sáhněte, ať už budete dělat studený či horký dezert, chystáte se chladit drinky nebo připravujete svačinu do vlaku. Využijte toho, že každá drobná věc vypadá ve sklenici, ozdobené provázkem či barvou, stylově a uklizeně. Zavařovačka se srolovanou fotografií, postavená hrdlem dolů, se stane velmi netradičním fotorámečkem.

Jestliže se vám naše tipy líbily, nechejte se inspirovat a dejte zavařovacím sklenicím nový kabát i využití. Je to skvělá zábava nejen pro vás, ale i pro děti, které se mohou výtvarně vyřádit a projevit svou kreativitu. Společné zážitky jsou navíc pro rodinu to nejlepší.

Přebývají vám v komoře zavařovací sklenice a nevíte co s nimi? Napište do komentáře pod článkem, co s nimi uděláte, odkud jste čerpali inspiraci a poraďte ostatním čtenářům.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť