Home Dětský pokoj inspirace Dětský pokoj – zařiďte ho esteticky i prakticky

Dětský pokoj – zařiďte ho esteticky i prakticky

by Martin Stropko

Narození dítěte je radostnou událostí pro celou rodinu. Váš potomek ale vyroste z nejmenší postýlky a kojeneckého věku, a pokud má vlastní pokojíček, budete mít nemalé starosti s jeho zařizováním. Nevíte si rady s výběrem ze široké nabídky? Vaši nejmilejší si určitě zaslouží kvalitní dětský nábytek a my vás v článku chceme inspirovat.

LAVENDON_FIALOVA_DETSKA_IZBA_01

 

Zařizování dětského pokoje předchází důkladná příprava. Zde to platí dvojnásob, protože vaše ratolesti budou mít v místnosti alespoň zpočátku základnu a budou tu trávit hodně času. Je dobré myslet na to, že děti rostou jako z vody a tak neuškodí trocha nadčasového plánování. Nejdůležitějším faktorem při pořizování nábytku pro děti je totiž věk vaší ratolesti.

Základním modelem vybavení dětského pokoje je pořídit bezpečnou postel, pracovní stůl se židlí, prostorné skříně, komody a skříňky. Neláká vás příliš postupné nakupování a zároveň starost, aby jednotlivé kusy k sobě vzájemně odpovídaly odstínem, kováním a materiálem? Nejjednodušším řešením jsou dětské nábytkové sestavy z dřevěného masivu nebo lamina.  Při správné péči vydrží i počáteční řádění vašich nejmenších.

Co nesmí chybět v dětském pokoji:

  • Bezpečná postel s kvalitní matrací
  • Pracovní stůl s dobrou židlí
  • Skříň s policemi na oděvy
  • Komody a úložné skříňky

U předškoláků pamatujte na dostatek volného místa pro jejich pohyb a hry. V tomto věku děti zpravidla neřeší materiální vztahy ke svému okolí a o rány a šrámy na nábytku možná nebude nouze. Vaši potomci ocení třeba zvýšenou postel se žebříkem, pod níž se dá nejen krásně schovat, ale i uložit spoustu hraček a potřebných věcí. Máte dítě s „divokým“ spaním? Nezapomeňte na bezpečnostní zábranu, aby jejich náhlé probuzení nebylo příliš tvrdé.

Praktickým doplňkem do dětského pokoje je křesílko pro vás vedle postele, kde můžete své ratolesti číst. Uděláte jí tím velkou službu pro budoucnost. Děti, kterým se od útlého věku čte, zpravidla nemají problémy se slovní zásobou a ve škole bez potíží prospívají.

MOB_60_FLUMO_DETSKA_IZBA_03

 

Barvy laďte spíše do krémova a nezapomeňte na dobré osvětlení

Výzdobu dětského pokoje zvolte přiměřenou věku a finančním možnostem. Pamatujte, že rok se s rokem sejde, děti poznají, jak to vypadá u kamarádů a budou požadovat radikální změnu. Nábytek do dětského pokoje laďte spíše do krémových barev třeba v kombinaci s oranžovou, růžovou nebo příjemnou zelenou barvou. Důležitou částí dětského pokoje jsou citlivě zvolené doplňky, polštáře a samozřejmě i dobré osvětlení.

Pokoj pro mladší děti ve školním věku už musí obsahovat dělený prostor pro práci i přípravu do školy a pro hry. S tím souvisí i stále se zvyšující potřeba úložných kontejnerů, boxů nebo polic. Na trhu je jich široký výběr v nejrůznějším materiálovém i barevném zpracování. Už v tomto věku děti ocení stojan „němý sluha“, který vás zbaví neustálého napomínání vašich potomků o zahozeném oblečení na zem.

V tomto věku se stále prodlužuje čas, který děti tráví u pracovního stolu, učí se číst a psát, dělají úkoly. Pro další zdravý vývoj je proto velmi nutný správný psací stůl s přiměřeným osvětlením. Zde platí raději více než méně, takže raději přidejte lampičku k posteli i stolu. Ideální délka stolu v období začátku školní docházky je 150 cm a počítejte s dnes běžným a potřebným vybavením počítačovou sestavou.

Na posledním místě nenechávejte ani výběr židle, která by měla splňovat základní zdravotní parametry. Podpořte správný vývoj vašeho dítěte a kupte mu židli s opěrkou pod lopatky a tak vysokou, aby lokty byly k pracovní desce v pravém úhlu. Důležitou součástí vybavení pokoje je i vhodný koberec, který tlumí nárazy i zvuky a místnost zatepluje.

WIP_KITTY_detska_izba_2_somona_svetla_fiolet_lawenda

 

Teenageři a budoucí studenti už budou prosazovat vlastní názor

Velký úložný prostor na hračky už ale bude určitě chybět u dospívajících dětí. Teenageři by měli mít především pohodlnou postel a dostatečný prostor k práci. Není třeba zdůrazňovat, že v tomto věku už mají vaši potomci své představy o životě a nejinak tomu bude i se zařízením jejich pokoje, do kterého si nenechají příliš mluvit.

Především budoucí vzdělanci ale ocení vybavené studentské pokoje, které se dají seskládat podle aktuální potřeby. Sestavy v mnoha variantách jsou vhodné pro dívky i chlapce. Dobré studentské zázemí utvoří třeba rohový psací stůl se zásuvkami a narůstající garderobu skryje pořádná šatní skříň.

Vytvořit dětský pokoj není jednoduché, ale vše se dá s trochou času zvládnout. V každém případě myslete vždy na bezpečnost a přesvědčte se zejména o stabilitě koupeného nábytku!  Neměl by mít ostré rohy nebo hrany a na škodu určitě není zkontrolovat zdravotní nezávadnost použitých barev.

Inspirovali jste se naším článkem při výběru nábytku do pokoje vašeho dítěte? Napište nám i své tipy na neobvyklé zařízení dětských pokojů, o kterých víte!

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť