Home Nápady do zahrady Vánoční výzdoba zahrady – jak na to?

Vánoční výzdoba zahrady – jak na to?

by Martin Stropko

Potěšte vánoční výzdobou nejen sebe, ale i všechny, kteří projdou kolem vaší zahrady, a to za světla i za tmy. Počítejte však s tím, že svítící ozdoby na zahradu jsou poměrně drahé. Také dejte pozor na to, abyste to s výzdobou nepřehnali. Na to jsou experti především v Americe, kde pod množstvím vánočních ozdob a svítících řetězů pomalu nevidíte samotný dům. Taky to pak na jejich zahradě vypadá spíše jako v cirkuse.

Jak zajistíte bezpečný provoz vánočních ozdob?

Na všech výrobcích musí výrobce uvést, zda se jedná o vnitřní nebo venkovní osvětlení, název výrobce a dodavatele výrobku na český trh, informace o typu výrobku, délce řetězu, příkonu, napětí a elektrické ochraně. V Evropské unii by měl výrobky označit také značkou CE, což znamená, že daný výrobek je ve shodě s požadavky nařízení vlády a splňuje povinné technické normy. Na každý výrobek by měl uvést také hodnotu krytí, tzv. IP. Pro venkovní osvětlení vybírejte krytí IP44.

Osvětlení zapojte do chráněných zásuvek na zahradě, nebo exteriérových prodlužovacích kabelů zapojených v domě či garáži. V takovém případě je jednodušší ozdobit pouze bezprostřední okolí domu.

Před použitím nového i starého řetězu zkontrolujte, jestli není poškozená kabeláž. Žárovky nesmí být rozbité, z řetězu by neměly vyčuhovat žádné drátky. Také zjistěte, jestli funguje automatický přepínač barevných světýlek. Pokud se rozsvítí pouze některé žárovky, mohlo by dojít k přehřívání. V případě nutnosti vyměňte poškozené žárovky.

Jak zacházet se světelným řetězem:

  • Řetězy nakupujte pouze od známých výrobců a v kamenných obchodech.
  • Řetěz pro vnitřní použití nikdy nepoužívejte v exteriéru.
  • Nechte ho svítit pouze tehdy, pokud jste v jeho blízkosti.
  • Pravidelně kontrolujte žárovky a prasklé ihned vyměňte.
  • Na vodič řetězu nezavěšujte ozdoby.
  • Po svátcích uložte řetěz na suché místo, aby nedošlo k oxidaci kontaktů žárovek.

Jaké ozdoby seženete v obchodech?

V obchodech najdete LED vánočními řetězy, kterými ozdobíte třeba stromky na zahradě. Na ozdobení budov se hodí oblíbené LED vánoční krápníky a závěsy. Z dalších vánočních dekorací do exteriéru použijte také světelné kabely (hadice), LED sněžení a světelné vánoční motivy. V obchodě koupíte také různé svítící sochy.

Nic se nemá přehánět

Při venkovní výzdobě věnujte pozornost pořádnému zamaskování všech kabelů. V noci sice nejdou vidět, ale přes den kazí dojem z hezky ozdobené zahrady. Méně často znamená více, a proto raději použijte světelné dekorace v jedné barvě. Ke vchodu můžete umístit lucernu se zapálenou svíčkou nebo imitací svíčky s LED světýlkem.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť