Home Rady při výběru nábytku Chytrá domácnost #3 – Bezpečnostní IP kamery

Chytrá domácnost #3 – Bezpečnostní IP kamery

by Martin Stropko

Rozhodli jste se pronajímat byt přes Airbnb nebo máte doma malé děti, které chcete hlídat i v době, kdy jste v práci? Chcete rychle a jednoduše zabezpečit svůj objekt a vědět, co se v něm děje, i když nejste doma? Pořiďte si zabezpečovací systém složený z IP kamery a senzorů. Instalaci zvládne prakticky každý. Kameru postavíte na určené místo (například stolek či komodu v předsíni), připojíte ji na internet, nainstalujete senzory a vše spárujete pomocí aplikace v smartphonu. Některé kamery umožňují napojení na chytrou domácnost. Potom přes aplikaci v mobilu můžete ovládat například hlavní uzávěr vody nebo termostaty na radiátorech.

Foto: ©Depositphotos.com/cheyennezj

Foto: ©Depositphotos.com/cheyennezj

Projekt Angee

Za projektem Angee stojí Tomáš Turek společně s českým vývojářským studiem Cleevio. Zabezpečovací systém se skládá ze základny a libovolného množství malých senzorů, které připevníte na vstupní body (dveře, okna a podobně). Vše funguje bezdrátově a bez zapojení do elektřiny. Zařízení stačí zhruba jednou ročně nabít.

Základem je válcová základna, která obstarává připojení k internetu. V horní části má kameru, která se dokáže otáčet o 360° a sledovat tak pohyb. Snímky nebo streamované video vám základna posílá na mobil. V základně je zabudován také reproduktor, gyroskop a akcelometr, takže je do budoucna možné rozšíření funkcí (rozpoznání obličejů a hlasů, sledování teploty, vlhkosti vzduchu). Budete si například moci hlasem zadávat data do kalendáře podobně jako u Echa od Amazonu.

Instalace je jednoduchá, jednotlivé senzory stačí rozmístit po místnosti, stáhnout aplikaci na smartphone nebo hodinky Apple Watch a vše spárovat s kamerou. Koncová cena balení, které bude obsahovat přístroj s jedním senzorem (pro sledování vstupních dveří), by se měla pohybovat okolo 429 dolarů.

Zabezpečovací zařízení Piper

Zařízení Piper kombinuje 180° kameru se senzory na pohyb, teplotu, vlhkost, světlo a zvuk. Kromě toho má zabudovanou sirénu. Instalace je jednoduchá a rychlá, zařízení spárujete se zařízením Android či iOS a hned můžete online sledovat, co se děje u vás doma. Piper využijete i jako domácí telefon a můžete jej doplnit o dveřní/okenní senzor (sleduje jejich otevření), inteligentní zásuvky, detektor vody či vzdálené ovládání osvětlení a stmívačů. Cena začíná na 225 dolarech, přičemž dražší zařízení má navíc potřebnou kameru s nočním viděním.

Bezpečnostní kamera Nest Cam

Mála kamerka Nest Cam s nočním viděním dokáže snímat vaši domácnost v širokoúhlém (130°) HD rozlišení, zoomovat a pustit vám obraz do mobilu, ať už jste kdekoli. Zvládá i přenos hlasu do místnosti (funkce domácího telefonu). V obraze si můžete vytyčit speciální zóny aktivity, takže kamerka dokáže rozlišit stín vnější větve od stínu zloděje či zvuk tříštícího se skla od běžného ruchu z ulice.

Kamerka může spolupracovat s termostatem Nest a protipožárním hlásičem Nest Protect, nedokáže však rozpoznávat obličeje. Kamera stojí 199 dolarů, ale můžete si navíc připlatit za službu Nest, díky které budete mít k dispozici záznam toho, co se u vás dělo v posledních dnech či týdnech. Za 100 dolarů ročně získáte 10-ti denní video historie, za 300 dolarů ročně pak 30denní historii.

IP kamera Simplicam

Po zapojení IP kamery Simplicam můžete okamžitě sledovat obraz i zvuk na webu či v aplikacích pro Android a iOS. Kamera má noční vidění, a pokud zaznamená hluk, pohyb nebo jinou nepředvídanou událost, začne nahrávku ukládat a pošle vám odkaz na mobil. Kamera slouží i jako oboustranná vysílačka (domácí telefon). Veškerá komunikace je šifrována a kamera zvládá i detekci obličejů. Kamera Simplicam stojí 150 dolarů, za dalších 50 dolarů pak získáte roční přístup ke cloudového úložišti Closeli, kde můžete procházet posledních 24 hodin záznamu.

Zajistily byste si domácnost IP kamerou, nebo nedáte dopustit na klasický elektronický zabezpečovací systém? Napište do komentáře pod článkem.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť