Home Dekorace do bytu a bytové doplňky :) Vánoční dětský pokoj – vyzdobte ho vlastními dekoracemi

Vánoční dětský pokoj – vyzdobte ho vlastními dekoracemi

by Martin Stropko

Vánoční svátky se vším, co k nim patří, netrpělivě očekávají zejména děti. Vyzdobený stromeček bývá zpravidla v obýváku, ale pamatujete i na dětský pokoj? Vytvořte vašim nejmenším příjemnou atmosféru plnou barev. Dekorace zvolte podle věku vašich dětí a dejte pozor, aby byly bezpečné. Úspěch mají přírodní materiály, textil, ale i keramika nebo papír.

RXL_321_01

 

U malých capartů raději vynechte malé ozdoby, postavičky nebo drobné dekorace. Děti je mohou utrhnout a spolknout nebo vdechnout. Stejně nebezpečné jsou spleti elektrických kabelů k různým svítícím girlandám a závěsům. Čekání na Ježíška zpříjemněte dětem třeba výzdobou stěn nebo výměnou textilií za povlaky s vánočními motivy.

Pěknou dekorací v dětském pokoji je i obyčejný vánoční řetěz

Vyberte polštářky, závěsy a deky s potiskem stromečku, zvonků nebo zasněžené krajiny. Pořiďte dětem také povlečení s motivy Vánoc, zamilují si je. Ze stropu pověste místo elektrických svíček neznámého výrobce raději barevné papírové vánoční hvězdy nebo lehké dřevěné vločky ze světlého dřeva. Pěknou dekorací je i obyčejný vánoční řetěz rozvěšený od světla ke zdem.

RXL_355_02

 

Skvělou vánoční dekoraci s řadou motivů vytvoříte se samolepicí tapetou nebo samolepkou na zeď.  Na trhu najdete barevné hvězdy, stromky nebo mráčky. Lepili jste opatrně? Po svátcích nebo během roku jednoduše výzdobu odstraňte a vyměňte za jinou podle roční doby.

Říká se, že ty nejlepší vánoční ozdoby si vyrobí samy děti. Nechte je pod vaším laskavým dozorem vystřihovat z barevných papírů motivy vloček, stromků nebo jesliček. Betlém můžete koupit už hotový, ale úplně jinak vypadá ten vlastnoručně vyrobený. Na zeď nebo na nástěnku v dětském pokoji přidejte i doma nakreslený vánoční plakát, vzácnější ozdobu nenajdete.

RXL_313_02

 

Jednoduché vánoční ozdoby vyrobíte s dětmi z keramické modelovací hmoty, která na vzduchu vytvrdne. Podle návodu z ní zpracujte základ, ze kterého nechte děti vykrajovat nejrůznější tvary formičkami na vánoční cukroví. K dozdobení použijte kuličky pepře nebo nového koření a po zaschnutí, nejlépe druhý den, ozdoby s děti domalujte temperovými barvami.

K výrobě ozdob budete potřebovat:
•    Keramická modelovací hmota
•    Formičky na vánoční cukroví
•    Temperové barvy a štětec
•    Kuličky pepře nebo nového koření

Netradiční ozdobu vyrobíte i z materiálu, který vaše děti dobře znají od lékaře. Potřebujete dřevěné špachtle, barevné korálky nebo malé knoflíky, disperzní lepidlo a kolíčky na prádlo. Čtyři špachtle slepíte uprostřed do tvaru hvězdy a do zaschnutí sepnete kolíčkem. Do vrstvičky lepidla pak podle fantazie nasypte korálky, nechte zaschnout, přidejte stužku a hvězdičky pověste na zeď.

RXL_344_01

 

Najdete u vás kulaté háčkované dečky po babičce? Do současných interiérů se nehodí, ale jako sněhové vločky vypadají kouzelně. Musíte je jenom silně naškrobit, vypnout a počkat, až zaschnou. Navěste jich pod sebe několik na silon nebo tenkou nit. Pár takových závěsů pověste do okna místo záclony a romantická připomínka zimní krajiny je na světě.

Na šikovný stromeček stačí papír, větvička a nůžky

Vánoční stromeček s dětmi vyrobíte velmi jednoduše i z papíru. Potřebujete papír velikosti A4, nůžky, větvičku a mašli na zavěšení. Papír překládejte postupně známým způsobem do harmoniky. Pak jej na obou okrajích šikmo sestřihněte, aby po rozložení vznikl trojúhelník. Ještě před tím ale udělejte do středu skládačky nůžkami otvor na větvičku. Rozložený stromeček ozdobte zespodu mašlí a nabarvěte jej zeleně, nebo stříbrným či zlatým sprejem.

RXL_350_02

 

Dětský pokoj vyzdobte na Vánoce jednoduše a odměnou vám bude radost vašich nejmilejších. Místo nervózního pobíhání po obchodech se raději soustřeďte na rodinnou pohodu a možnost být prostě spolu. Vánoční svátky jsou hlavně o ztišení a čekání, zkuste to letos.

Vyzdobili jste svým dětem na Vánoce pokoj? Napište nám do komentáře pod článkem, jak se vaše ratolesti podílely na zkrášlení svého bydlení a jak se těší na svátky.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť