Home Dekorace do bytu a bytové doplňky :) Japonský styl – čistota a kontakt s přírodou

Japonský styl – čistota a kontakt s přírodou

by Martin Stropko

Harmonie, jemnost designu a estetika. To jsou základní charakteristiky japonského stylu bydlení, který se prosazuje i v řadě tuzemských interiérů. Chcete se také inspirovat v zemi vycházejícího slunce? Dbejte především na čistotu a kontrast barev. Nechte vyniknout tmavě hnědé barvě dřeva, neutrální šedé barvě kamene a světlé barvě stěn. Čím více přírodních barev, tím lépe.

Počítejte se skromným nábytkovým vybavením

Místnosti v japonském stylu působí často až minimalisticky. Počítejte se skromným nábytkovým vybavením v umírněném až střídmém stylu. Své místo tu mají přírodní odstíny dřeva, bambusu a proutí, které nejlépe vyniknou na bílém pozadí. Skvěle vypadá paraván s krajinnými motivy nebo posuvná a vzdušná japonská stěna. Vše můžete korunovat bonsají.

picid_736031_x_1000_type_color_image

 

V japonském interiéru neuplatníte sedací soupravy evropského typu. Místo nich poslouží rohože, na nichž můžete odpočívat, pracovat i spát. Sezení na nich vám zpříjemní polštářky, které rozmístěte kolem nízkého dřevěného stolku. Ten vám rozhodně nesmí chybět, a pokud najdete ve svém okolí šikovného truhláře, vyrobí vám ze dřeva nízký stolek během chvilky.

Hlavní materiály, používané v japonském interiéru:

•    Dřevo
•    Bambus
•    Kameny
•    Textilie
•    Len
•    Bavlna
•    Papír

Japonským unikátem je tvrdá podložka na zem z rákosu nebo rýžových stébel – tatami. Má látkový lem a příjemně hřeje na dotek. Její výborné izolační vlastnosti oceníte při relaxaci nebo při pití čaje či stolování na zemi.

Síla japonského interiéru je v naprostém souladu s přírodou a praktičností

U nízkého stolku můžete v klidu pít čaj a rozjímat. Obřadní pití čaje totiž patří k Japonsku stejně jako sushi nebo ikebana a ovlivňuje i interiér. K čajovým stolkům pořiďte i japonské konvičky a pohárky na čaj nebo tradiční hranaté misky na dřevěném tácku pro servírování pochutin. Tlumené světlo zajistíte lampiony nebo stínidly z rýžového papíru.

25855S

 

V kuchyni se snažte dodržet pro Japonsko typické pravidlo jednoduchosti, čistoty a ostrých linií. Vzdušný a světlý prostor vyplňte nízkým a tmavým nábytkem. U jídelního stolu se posaďte na pohodlných a měkkých polštářích. Stěny vymalujte světlými barvami a vyhněte se chladné modré nebo šedé, protože snižují chuť k jídlu.

Nádech japonského stylu dodají vašemu bytu i čerstvé květiny nebo bambus do vázy. Pořiďte si také japonské prostíraní či nádobí s jídelními hůlkami. Nechte se inspirovat na internetu nebo ve speciální kuchařské knize od Romana Vaňka, nakupte si čerstvé suroviny a zkuste si pochutnat na vlastnoručně vyrobeném tradičním sushi.

S doplňky v interiéru opatrně, méně je někdy více

Obývací pokoj v japonském stylu má reprezentovat vřelost a otevřenost. Zařiďte jej proto útulně a příjemně nízkým dřevěným nábytkem. Uprostřed místnosti nechejte volný prostor a vyhrejte si s nejrůznějšími bytovými doplňky. I tady ale pamatujte, že méně je někdy více a obývák pokud možno nepřeplňujte. K japonskému stylu se nehodí ani sklo a kov.

Kupte si i typické závěsné dekorace na stěnách, které mají na světlém podkladě černě vyobrazené japonské znaky. Do rohu pokoje si pořiďte tradiční vysokou lampu z rýžového papíru a přidejte paravány s motivy japonského písma nebo květinové aranže ikebana.

picid_715750_x_1000_type_color_image

 

Pokojový nábytek pořiďte tmavý. Stěny mohou být naopak v kontrastu ve světlých barvách. Je tu místo i pro drobnější dekorace, vázy, svíčky a rostliny. Pro obývací pokoj se hodí neutrální zemité tóny, tedy okrová, žlutá nebo odstíny hnědé a bordó. Kvůli celkové vyváženosti prostoru přidejte vhodnou jasnější a výraznou barvu.

Jedinečnou atmosféru dá bytu vaše rukodělná práce

Přírodní materiály velice dobře uplatníte na podlaze, stole, koberečcích nebo lůžkovinách. Zkuste si také vyrobit stoličku, opravit židli či namalovat obraz. Vaše rukodělná práce totiž propůjčuje domu jedinečnou atmosféru. Udržet interiér v kontaktu s venkovní přírodou vám pomohou i rostliny, dřevěné samorosty nebo kameny.

V ložnici inspirované japonským stylem dbejte na jemně ozdobený interiér a nízkou, širokou postel. Zvolte si matrace z přírodních materiálů – futony. Díky přírodním materiálům jako bavlna, konopí, koňské žíně nebo kokos se lépe tvarují a vaše páteř i svaly se v noci lépe uvolní. Futonové výplně jsou navíc vzdušné a dobře izolují. Japonci je pokládají rovnou na podlahu, pokrytou tatami.

Typické japonské vybavení bytu:

•    Bambusové rohože, posuvné stěny
•    Nízké podušky, polštářky
•    Rohože tatami
•    Futonové matrace

Základním materiálem v ložnici je stejně jako jinde v japonském interiéru dřevo. Doplňte je třeba bambusovým obložením stěn a šatní skříně nebo pracovní kout oddělte lehkými posuvnými stěnami nebo paravány. Barvy v ložnici mají mít uklidňující efekt, použijte proto neutrální a tlumené tóny, například světlé odstíny zelené nebo šedé či béžové.

picid_735992_x_1000_type_color_image

 

K japonskému stylu bydlení patří neodmyslitelně zahrady, v jejichž úpravách jsou Japonci mistry. Jejich základním prvkem je pojetí lidské rovnováhy. Velikost, tvar a umístění všech ozdobných předmětů pečlivě zvažte a nesnažte se o minimalizaci za každou cenu. Japonskou zahradu doplňte o jezírka a vodopády, které vám pomohou vytvořit příjemné a uklidňující prostředí.

Přeplněný interiér působí neohrabaně, buďte střídmí

Pokud se chcete do japonského stylu ponořit na sto procent, dejte každému kousku nábytku svůj účel. Stěny dolaďte tapetami nebo nástěnnými obrázky s přírodní tématikou a nezapomeňte na to, že přeplněný interiér bude působit neohrabaně. Naopak zcela na místě jsou otevřené a vzdušné prostory třeba s přidanou zlatou barvou, znakem hojnosti a bohatství.

Nehodláte radikálně měnit tvář vašeho bytu či domu a japonský styl se vám líbí? Stačí si jej doma připomenout. Přidejte třeba pár polštářků, pověste na zeď japonské meče nebo obrazy s vhodnou tématikou. Osvícení lampiony prosvětlí váš byt a navodí příjemnou atmosféru. Pocit klidu, intimity a vyrovnanosti pak podtrhne barevné ladění místnosti v tónech zelené, šedé, bílé a světle hnědé.

Líbí se vám japonský styl bydlení a zařídili jste si podle něj byt? Podělte se s ostatními čtenáři v komentáři pod článkem, jaké máte zkušenosti.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť