Home Obývák inspirace Trendy obývací pokoj – bez mohutných celků

Trendy obývací pokoj – bez mohutných celků

by Martin Stropko

Stojíte před prázdným obývacím pokojem a přemýšlíte, jakým nábytkem jej zařídit? V každém případě si nejdříve ujasněte, co od místnosti očekáváte. Bude společenským centrem s častými večírky, nebo prostorem pro každodenní rodinné posezení? Uvažte i budoucí umístění nábytku s ohledem na topení, okna a dveře.

Jednotná podlaha ve více místnostech byt opticky rozšiří

Máte-li tu možnost, nechte v pokoji a dalších místnostech jednotnou podlahu. Opticky tím uvolníte a rozšíříte celý byt. Dříve tolik propagovaná varianta koberců „ode zdi ke zdi“ už také vzala za své. Zkuste si pořídit kusové koberce a předložky, sladěné s nábytkem a barvou zdí. V každém případě si tím výrazně ulehčíte úklid.

Nebojte se barevně experimentovat a opusťte zažitou variantu hnědé na všem. Existují i krémová, béžová nebo cihlová. Zauvažujte třeba o modré, zelené nebo červené. Výrobci nábytku dnes nabízí téměř vše, na co si vzpomenete. Masivní dřevo stále více doplňují dřevotřískové materiály s nejrůznější povrchovou a barevnou úpravou.FRESI_OBYVACIA_STENA

 

Přeplněnost obývacímu pokoji nesvědčí

Snažte se o lehký a vzdušný interiér. Tomu určitě nesvědčí mohutná sedačka v kombinaci s klasickou obývací stěnou přes celou zeď. Mnohem líp vypadají jednotlivé různě velké skříňky a police třeba spolu s křesílky a nápaditými stohovatelnými stolky. Obývací pokoj rozhodně nepřecpávejte nábytkem ani dekoracemi.

Nákup sedací soupravy pečlivě promyslete. Zapomeňte na mohutné solitéry a orientujte se na odolný a kvalitní materiál v jednoduchých tvarech. Pamatujte také na to, že jednobarevná sedačka se hodí k vícebarevnému interiéru. Ničemu neuškodí, když budete mít jen pohovku a více menších křesel, která můžete při návštěvách přesunovat po bytě.

Variabilním nábytkem snadno změníte interiér

Trendem současných obývacích pokojů je i variabilita. Výrobci nábytku vám vychází vstříc sestavami z jednotlivých komponentů, které můžete postupně dokupovat. Podle své chuti a momentální potřeby si v interiéru bez potíží poskládáte skříňky, stolky i police. Uspořádání interiéru pak změníte velmi jednoduše.

WHITE

 

Obývák je nejčastějším místem, kde se rodina dívá na televizi. Chcete mít požitek z obrazu na svém supermoderním přístroji? Optimální vzdálenost od obrazovky je asi dvaapůlnásobek její úhlopříčky, pamatujte na to. Dobrým místem pro televizi může být i roh pokoje.

Nepřežeňte to s úložnými prostory a doplňte květiny

I když úložné prostory do obývacího pokoje spíše nepatří, mnohdy se jim tu nevyhnete. V tom případě to s jejich množstvím nepřežeňte. Snažte se co nejvíc věcí umístit do předsíně, šatny nebo kuchyně. Skříně nebo knihovny pak nedávejte do rohu našikmo, ušetříte spoustu místa.

Každý obývací prostor zpříjemní pokojové květiny. Naruší přísnou geometrii rohů a zelená je přece „pastvou pro oči“. Máte dostatek místa? Sestavte si z rostlin zelenou stěnu od stropu po podlahu, vypadá úžasně.

obyvacia-stena-dub-sonoma-biela-alicante-01

 

Řasené krajkové záclony? Nechte je na zámcích

K jednoduchému nábytku se hodí obyčejné žaluzie nebo japonské stěny a vzdušné roletky. Nařasené záclony a těžké závěsy nechejte do zámeckých interiérů. Myslete také na dobré osvětlení, které se snažte rozdělit na více zdrojů. Centrální osvětlení u stropu doplňte o čtecí lampu a zkuste přidat i náladové rozptýlené světlo.

Nezapomínejte na podlahu

Důležitou součást obývacího pokoje tvoří také podlahová krytina. V rámci doporučované vzdušnosti i kvůli jednoduššímu úklidu a čistějšímu prostředí volte raději moderní kusový koberec na tvrdé podlaze. Do celoplošného koberce se zachytává obrovské množství prachu, jsou s ním potíže při malování a vůbec má řadu dalších nevýhod. Použít se dá jedině v případě, když je pod ním postarší škaredé linoleum.

Kusové koberce jsou dobré nejenom k ohřátí nohou. Díky nepřeberným možnostem barev, vzorů a provedení dodávají obývacím pokojům na celém světě teprve tu pravou atmosféru. Až se dá říct, že obývák bez kusového koberce není celým obývákem. Jestli se rozhodnete pro klasický kusový koberec nebo orientální kousek, hranatý, kulatý či špičatý, s delším nebo kratším vlasem, záleží jen na vás. Vždy však dbejte na jeho celkové sladění s interiérem. Ať to nemáte v obýváku jako u kolotočů.

ASM_SWITCH_XVIII_WW

 

Obývací stěny krásně rozsvítí LED

Šlágrem poslední doby jsou obývací stěny s vestavěným osvětlením LED. Dokáže vytvořit skvělou atmosféru a vaše návštěvy zůstanou v němém obdivu. Dávejte si ale pozor na výkon těch příliš levných svítidel, jejich problémem bývá absence červené složky spektra. Výsledkem je podivný “soumrak”, kdy vlastně není nic pořádně vidět.
Zkombinujte barvy v pokoji s barevnými skly ve skříňkách a dostanete originální kombinaci. Módním trendem stále zůstává návrat k čistě přírodním tónům.

Ať už se vám podaří obývák zařídit moderně nebo rustikálně, nezapomeňte, že není jen pro oko návštěv. Má sloužit hlavně vám, a to s maximálním pohodlím a útulností. Nedělejte z něj skladiště věcí. Pokud budete střídmí i v množství doplňků a různých sbírek, získáte určitě pohodové bydlení.

Doplňky v obýváku podtrhnou celý vzhled

Obývacímu pokoji sluší na stěnách obrázky, musí ale být dostatečně velké, aby vynikly. Na poličkách pak nevrstvěte v nadměrném množství nádobí, suvenýry ani nejrůznější figurky. Líbí se vám zlatá barva? Pamatujte na to, že elegantněji vypadají tlumeně lesklé předměty.

V místnosti pro relaxaci byste si neměli připadat jako ve skladišti nebo ve vězení. Proto se nebojte pohybu a občasných změn. Pomohou vám k tomu třeba různé přenosné stolky nebo variabilní skříňky a police. Nostalgici si mohou do nového obývacího pokoje přenést třeba pěkný zmodernizovaný kousek nábytku z bývalého pokoje.

Jaké máte zkušenosti ze zařizování vlastního obývacího pokoje? Podělte se s ostatními čtenáři v komentáři pod článkem.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť