Home Ložnice inspirace Kvalitní postel přispěje ke zdravému spánku

Kvalitní postel přispěje ke zdravému spánku

by Martin Stropko

Klidného spánku dosáhnete jen v posteli, ve které se dokážete pořádně uvolnit. A těžko to bude ta, do které musíte přelézat přes partnera, který navíc schytá nějakou tu ránu rukou či nohou pokaždé, když se budete otáčet na druhý bok, protože je prostě malá. Proto věnujte výběru postele dostatek času i pozornosti. Uvidíte sami, že se to vyplatí.

postel_modestus

Pokud jde o postel, na rozměrech záleží

Optimální výška postele se pohybuje kolem 42 cm. Lidem s výškou cca 160 cm by měla stačit výška 32 cm, lidem s výškou 190 cm se má výška postele zvětšit na 47 cm. Starším a nemocným lidem se pro usnadnění vstávání může postel zvýšit až na 60 cm. Jsou to však čísla tabulková, takže ve výsledku si každý vybere výšku postele podle vlastních preferencí. Při výběru postele dbejte na její rozměry a vždy vybírejte podle postavy vyššího z partnerů.

Podle postavy si vyberte délku postele. Pomůckou pro zjištění optima je přičíst k výšce postavy 30 cm a získáte potřebnou délku postele. V případě dvoulůžka vybírejte podle vyššího z partnerů. Možná se budete divit, ale klasická délka 2 metry je mnohdy málo.

postel_shemika

Šířku dvoulůžka vybírejte hlavně podle prostoru, který máte v ložnici k dispozici. Myslete na to, že k dvoulůžku by měl být pohodlný přístup z obou stran. Dvěma lidem může stačit i jeden a půl lůžko o šířce 140 cm, ale pokud se chcete pohodlně vyspat, bude lepší zvolit dvoulůžko, které má šířku 160, 180 nebo 200 cm. Věřím, že někdo si raději vybere větší postel a uskrovní se v přístupu k posteli třeba tím, že ji přirazí k jedné stěně.

Optimální rozměry dvoulůžka:

  • Výška 32 – 60 cm (podle vlastních preferencí)
  • Délka 185 – 225 cm (výška postavy + 30 cm)
  • Šířka 150 – 180 cm (někdy až 200 cm)

Dvoulůžko, nebo raději oddělené postele?

Oddělené postele, potažmo ložnice, se mohou v některých případech jevit jako dobrý nápad. Třeba když se partneři neshodnou na teplotě v místnosti, když chodí každý spát v jinou dobu, nebo když jeden z nich chrápe. Na druhou stranu spaní v jedné posteli naučí toleranci a intimita z něho plynoucí vztah posílí. Navíc můžete čas před usnutím vyplnit společnými rozhovory, a tím vztah ještě více utužovat. Oddělené ložnice by tedy měly být spíše jen provizorním řešením, například při narození dítěte nebo v období, kdy jeden z partnerů chytil nějakou virózu a vy máte slabší imunitu.

postel_markos

Designové a netradiční postele

Jestli vás nebaví spát na klasickém dvoulůžku, ať už s čely, nebo bez nich, poohlédněte se po nějakém designovém kousku. Zajímavou variantou mohou být čalouněné postele, dbejte však na to, aby byly potaženy snadno čistitelným materiálem, například ekokůží nebo textilií s nešpinivou úpravou. Vzhled postele oživí i LED osvětlení v mnoha různých barvách. Do ložnice s vysokým stropem si třeba pořiďte postel s nebesy nebo baldachýnem. Nemusíte se bát, že by to u vás vypadalo jako na zámku, protože na trhu najdete i netradiční řešení s velice moderním pojetím.

postel_milda

Designové postele sice vyniknou hlavně ve větších prostorech, to však neznamená, že se v malé ložnici musíte držet jen zažité klasiky. Pokud máte v bytě dostatek místa, můžete si pořídit postel kruhovou, která vyvolává pocit luxusu a pohodlí, nebo postel netradičních tvarů, která svou konstrukcí přímo vybízí k postavení do prostoru. Jste odvážní? Pořiďte si postel zavěšenou ke stropu. Na radovánky to zřejmě nebude, ale zato budete moci usínat za jemného pohupování. Postel si můžete vyrobit i sami, a to třeba z palet, o kterých se v poslední době hodně mluví. Nebo vyrazte do přírody nasbírat větve, ze kterých si vyrobíte rozkošnou a útulnou postel. Díky ní si po každém ulehnutí budete připadat jako v lese.

Co si myslíte o odděleném spaní? Máte ho vyzkoušené? Podělte se s ostatními čtenáři o váš názor i zkušenosti.

 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť